|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Досиетата на ДС проговориха: Какви агенти е ръководил бащата на Васил Терзиев в Първо главно управление на ДС ПДФ Е-мейл
РАЗСЛЕДВАНЕ - Разследване
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 09 Октомври 2023 11:27

alt

 

Въпреки, че още в началото на издигането на кандидатурата му за кмет на София от „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и „Спаси София“ Васил Терзиев публично увери, че не се притеснява от действия на свои близки (щатни служители на Държавна сигурност) в миналото той отказа да предостави достъп до документите за тях в архива на ДС, с които да се запознаят журналисти и изследователи, противно на големия обществен интерес.

Независимо от този факт Законът за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия предоставя широки възможности да се стигне до осветляване на работата на щатните сътрудници на тоталитарните комунистически служби.

Една такава възможност е проучването на досиетата на агентите на Държавна сигурност, които Комисията разкрива от 2007 г. досега.

А всички тези архивни материали за лица с обявена от независимия държавен орган принадлежност към ДС или разузнавателните служби на БНА са достъпни по силата на закона за досиетата.

В досиетата на сътрудниците се съхранява важна информация за щатните служители, които са ги вербували, както и тези, които са ги ръководили.

В информационните масиви на Комисията по досиетата сайтът desebg.com установи, че името на бащата на Васил Терзиев – Александър Василев Терзиев протича по няколко дела на агенти на ДС.

От утре, вторник, 10 октомври 2023 г., desebg.com ще вдигне завесата върху част от дейността на Александър Василев Терзиев по отношение на сътрудниците, които е ръководил в качеството си на оперативен работник от отдел 07 „Научно-техническото разузнаване“ на Първо главно управление (ПГУ) на ДС, (от 1980 г. Управление „Научно-техническо разузнаване“ в рамките на ПГУ-ДС).

На базата на достъпните за всеки по силата на закона за досиетата архивни документи читателите ще могат да добият представа за характера и методите на работата на бащата на Терзиев, както и сами да преценят дали тази дейност кореспондира с обявеното от самия кандидат за кмет на София на ПП-ДБ твърдение, че „много от тези хора [щатни служители], които са работили в тези структури, като моите родители“ са служили на държавата.

От съдържанието на архивните документи, които desebg.com ще публикува в документална поредица, също читателите сами ще могат да преценят дали структурата (научно-техническото разузнаване), в която е работил бащата на Терзиев и неговата конкретна дейност като водещ офицер отговарят на обяснението на Васил Терзиев, че „всяка една нормална държава от Бангладеш до Бурунди и най-развитите имат такива структури и те се грижат за интересите на държавата“.

 

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов