|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Единственият митрополит без досие е избран сред тримата кандидати за нов патриарх ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - Религия
Написано от Христо Христов   
Събота, 16 Февруари 2013 19:07

 alt

Единственият митрополит без агентурно минало към ДС – Ловчанският владика Гавриил – намери място сред тримата номинирани от Светия синод висши духовници, от които на 24 февруари 2013 г. Патриаршеският събор ще избере нов патриарх.

Освен митрополит Гавриил другите двама владици са Старозагорският митрополит Галактион и Русенският митрополит Неофит. Галактион беше избран първи вчера, а изборът на останалите двама стана факт една днес след компромисно решение на Светия Синод.

До него се стигна, след като и днес никой от митрополитите не успя да събере необходимите 10 гласа. Според Устава на БПЦ  изборът трябваше да се състои до 00.00 часа тази нощ. Заради проточилия се два дни вот и патовата ситуация, днес по обяд митрополит Йосиф, говорител на Светия синод, се разплака пред журналистите.

По думите му висшите духовници са се сблъскали с трудността останалите двама кандидати след избора на Галактион да съберат по 10 гласа. В 25-гръг от гласуването митрополитите Неофит и Гавриил са получили по девет гласа, а митрополит Кирил – по 4, 5 или 6 гласа.

В 26-ия кръг на гласуването обаче са избрани и другите двама кандидати, след като членовете на Светия синод са се съгласили – изборът да бъде с девет гласа.
На заседанието на Светия синод присъстват 13 от общо 14-те синодални архиереи.

Ловчанският митрополит Гавриил е единственият, сред членовете на Светия синод, който няма досие и е избираем. Останали двама с чисто минало са Пловдивският митрополит николай, който няма необходимите години, за да участва в избора и Доростолскит митрополит Амвросий, който няма достатъчно години начело на епархията.

„Когато краят е добър, всичко е добро”, заяви след инфарктния избор пред журналисти митрополит Йосиф, говорител на Светия синод, след избора на тримата митрополити. „Всички подписахме акта за избирането на тримата митрополити. Решението но Светия синод е уставно и окончателно. Не беше лесно, с малки уточнения стигнахме до това нещо, за което аз съм много доволен. Всички са съгласни”, допълни той. Ето каква разказа още той:

”Като хора в расо, трябва да признаем, че Бог помогна. Когато ние изнемогвахме, и не знаехме какво да правим, и имаше гласове едва ли не – да се разотидем, аз казах, че няма къде да идем. Обещах на хората. Ако искаме Светият синод да е върховно ръководство, ние трябва да го направим. Точно Божията благодат се показа в този момент.”

На въпрос как митрополит Кирил е приел избора, той отговори: „С усмивка, поздрави всички и каза, че приема Божията воля”.
Изборът беше пред журналисти единствено от Ловчанският митрополит Гавриил:

„След всички тези трудности на изборите, решихме, че сме си поставили много високо ниво, а не е необходимо. Трябваше да минат тези трудности на двудневно гласуване, трябваше да се убедим, че просто почти не е възможно почти да се постигне. Когато се прави нов събор, ще трябва това място малко да се преработи, та за в бъдеще да няма такива високи изисквания, които са почти невъзможни.”

На въпрос дали това, че няма досие, му дава предимство, той заяви: „Не бива да се борави толкова с тези досиета. Друг е въпросът и какво е имало в това досие. Аз съм си платил цената да нямам досие, но може би има хора, които не по-малко от мен са понасяли трудности. Не смятам, че това ми дава предимство”.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов