|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Тънките сметки при избора на патриарх ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - Религия
Написано от Христо Христов   
Сряда, 27 Февруари 2013 10:37

alt

Някои от членовете на Светия синод са си правили тънки сметки при избора на нов патриарх в неделя. Това стана ясно от интервю на богослова проф. Иван Желев пред радио „Дарик”.

„Има архиереи, които подкрепиха избора на митрополит Неофит за патриарх с надеждата, че той ще бъде лицето на институцията, а други да дърпат конците отзад. Надявам се, че заедно с благия си характер, той ще покаже и твърдост, защото някои хора не разбират от блага дума и ще трябва по-твърдо да се говори с тях”, коментира пред радиото Желев, който е бивш директор на Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет.

Той директно визира лобито, групирано около Пловдивският митрополит Николай, който в неделя излезе от Синодалната палата след избора на патриарх с нескрита усмивка. Самият Николай (1969), който освен със скъпия си „Ролекс” е известен и с амбициите си, нямаше възможност да се кандидатира за патриарх, тъй като една след 7 години ще е навършил необходимите 50 години за това. Предполага се, че той и поддръжниците му, са заложили на по-възрастния 67-годишен кандидат Неофит, а не на по-младия с пет години Ловчански митрополит Гавриил.

„Естествено, никой след това не си признава какво е готвил и какви машинации е правил. Но действително беше се откроила една четворка около въпросния пловдивски митрополит, които твърдо застанаха зад митрополит Неофит и то не толкова защото държат на неговите качества, както наблюдателите смятат убедено, а просто защото разчитат на това, че с благия си характер, с безконфликтността си митрополит Неофит може да бъде просто лицето на патриаршеската институция, а пък други да успяват да дърпат конците отзад”, заяви проф. Желев.

Според него е много рано да се каже как ще се случи нататък, но той изрази надежда, че освен с благия си характер, митрополит Неофит ще покаже по-скоро твърдост, „защото някои хора не разбират от блага дума и ще трябва да се говори по-твърдо с тях”.

По въпроса за агентурното минало на новия патриарх, привлечен като сътрудник на Шесто управление на ДС под псевдонима „СИМЕОНОВ”, богословът заяви:

„Той (Неофит, б. ред.) вече направи необходимото или поне онова да удовлетвори обществеността, разграничи се от тези неща, заяви, че ако е имал някаква форма на сътрудничество, тя е била в рамките на неговите служебни задължения, защото в крайна сметка това беше държавата, а пък църквата винаги е работила с една държава, каквато и да е тя. Защото през турско време са се пеели многолетия за султана, малцина го знаят това, но ако не са пеели многолетия за султана, просто е нямало да има българска църква. Затова аз смятам, че това няма да бъде някаква пречка за неговата дейност, още повече че в онези години нещата така стояха, че както заяви в самото начало на промените акад. Сендов: „Всички вкупом съгрешихме и непотребни станахме”.

Той (Неофит, б. ред.) е най-чистият от всички други, така че едва ли някой от братята му ще се осмели да намеква каквото и да било. Пък и църквата винаги е насочена към бъдещето и всички трябва да бъдем така насочени. Затова да се надяваме, че той ще оправдае с бъдните си години на ръководство на БПЦ всички онези надежди, които хората хранят от избора му.”

Самият Иван Желев беше разкрит през 2011 г. като секретен сътрудник „АНГЕЛОВ” на Първо главно управление на ДС по време на престоя си като специализант в Гърция през 70-те години.

Междувременно стана ясно, че е подал оставка митрополитът на Америка, Канада и Австралия Йосиф, който е единственият висш духовник разкаял се публично и поискал прошка от народа за връзките си с ДС още през 2008 г. Той беше едно от главните действащи лица за успешното провеждане на Патриаршеския събор и прояви настоятелност и дипломатичност при определяне на тримата кандидати за патриарх.

Въпреки че до момента от Светия синод не са коментирали оставката според различни публикации митрополит Йосиф желае да се завърне в България. Възможно е да бъде назначен за началник на кабинета на новия патриарх Неофит. С оставката му пред Светия синод стои въпроса за избора на двама нови митрополити – на мястото на Йосиф и на Неофит, който оваканти поста в Русенската епархия, тъй като глава на БПЦ става и Софийски митрополит.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов