|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Светият синод прие оставката на щатния сътрудник на ДС „ТОРИС” ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - Религия
Написано от Христо Христов   
Вторник, 11 Юни 2013 15:11

alt
Светият синод прие днес оставката на Западно- и средноевропейския митрополит Симеон, известен още като единственият щатен сътрудник на бившата Държавна сигурност сред митрополитите с досиета.

Оставката обаче не е плод на разкаяние за сътрудничеството, а в резултат на влошеното здравословно състояние на 86-годишния владика. Отговарящият за Западноевропейската епархия духовник от дълго време е прикован на легло във Финикс, Аризона и не е в състояние да изпълнява задълженията си. Митрополит Симеон е и бивш епископ в Ню Йорк и притежава американски паспорт, което му позволява да живее в САЩ.

Митрополит Симеон със светско име Симеон Димитров Костадинов (1926) първоначално е вербуван от Второ управление на ДС (контраразузнаването) като агент под псевдонима „ХРИСТОВ” през 1964 г. Две години по-късно, когато е учител-възпитател в Софийската духовна семинария е привлечен като секретен сътрудник „ТОРИС” от Първо управление. През ноември 1967 г. Симеон е назначен за оперативен работник от секретния щат на разузнаването.

От края на 1957 г. до лятото на 1959 г. йеродякон Симеон е на богословска специализация в Московската духовна академия. Там на 8 октомври 1958 г., с благословението на Св. Синод на БПЦ, в Троице-Сергиевата лавра е ръкоположен за йеромонах от Руския патриарх Алексий.

От 22 януари 1966 г. архимандрит Симеон е назначен за протосингел на Българската епархия в САЩ, Канада и Австралия със седалище в гр. Ню Йорк – длъжност, която изпълнява до януари 1973 г. През януари 1973 г. в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” е хиротонисан в епископски сан и е назначен за викарий на Нюйоркския митрополит Йосиф и администриращ българската епархия в гр. Акрон, Охайо.

Архивите на Първо главно управление (ПГУ) на ДС, свързани с опитите на разузнаването за кражбата на най-ценните исторически и културни паметници от българския манастир „Св. Георги Зограф” в Света гора, разкриват, че през 1973 г. по време на кризата с румънското игуменство в обителта епископ Симеон е активиран. Той е маршрутиран от Ню Йорк до българския манастир на Атон, за да добие информация за положението в него.

През 1979 г. епископ Симеон е назначен за патриаршески викарий, управляващ българските църковни общини в Западна Европа.

През 1986 г. е избран за пръв митрополит на новоучредената Българска Западноевропейска епархия със седалище в гр. Будапеща, Унгария. През 1994 г. Седалището се мести в Берлин, а Симеон се титулува Западно- и Средноевропейски митрополит.

През януари 2012 г. комисията по досиетата обяви сътрудниците в ръководството на Българската православна църква. Митрополит Симеон е един от 11-те сътрудници на тайните комунистически служби от 14-те митрополити. Досието му наброява 27 тома и от него става още ясно, че освен щатен сътрудник на ДС Симеон е бил и член на БКП. Изборът на нов Западноевропейски митрополит ще бъде наесен. След обявяването на сътрудниците на комунистическите тайни служби сред митрополитите Светият синод нито при патриарх Максим, нито при новия патриарх Неофит излезе с конкретно решение за досиетата на висшия клир.

 

Коментари 

 
0 #2 svetlan 2013-06-12 00:10
"След обявяването на сътрудниците на комунистическит е тайни служби сред митрополитите Светият синод нито при патриарх Максим, нито при новия патриарх Неофит излезе с конкретно решение за досиетата на висшия клир."-Христо Христов

Много точно казано...Но и няма вероятност Светия Синод да се произнесе по този въпрос,защото над 90% от "свещенослужител ите" са сътрудничили на сганта.Целия Синод и цялата БПЦ са в ръцете на комунистите.
Един от нашата група миналата седмица е имал интересен разговор с бивш офицер от БНА. Той е полковник от запаса,бивш преподавател във Военната академия в София,завършил военна академия в Съветския Съюз,летец първи клас от ВВС(МНО) на НРБ. Разбира се,дългогодишен член на БКП. И е казал следното:" След Христовото учение,Марксизм а е най-хуманната теория...".
Уважеми читатели на сйата на Г-н Христов,можете ли да се представите до какво ниво е стигнала новата комунистическа пропаганда,а именно да приравнява Маркс с Исус Христос.Ако това не е цинизъм,какво е...За най-любопитните читатели на сайта,нашата група припомня,че на Коледа през 1989г.тогавашния Министър на Народната отбрана,Армейск и генерал Добри Джуров беше на религиозната служба в храма "Александър Невски" и в прадна униформа се кръстеше и държеше свещ в ръката си.А до този момент комунистите не даваха да се издума името на Исус-в нито едно държавно учреждение а за МВР и МНО да не говорим."Младите поколения" един ден ще изтръпват от учудване към "комунистическот о минало".
 
 
0 #1 svetlan 2013-06-11 23:57
Е,този е баш мръсник,малко са ортодоксалните комунисти с такъв завиден стаж в интерес на комунистическат а сган.Да е жив и здрав още сто години и да е все така борбен сред пясъците и непоносимите горещини в Аризона.Интересно е ,кой ли се грижи за него в далечна Америка. Как така се получава,че голяма част от най-големите комунистически гадове все избират империалистичес ките Съединени Щати,срещу които са се борили десетилетя наред.
 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов