|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Светият синод прие оставката на щатния сътрудник на ДС „ТОРИС” ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - Религия
Написано от Христо Христов   
Вторник, 11 Юни 2013 15:11

alt
Светият синод прие днес оставката на Западно- и средноевропейския митрополит Симеон, известен още като единственият щатен сътрудник на бившата Държавна сигурност сред митрополитите с досиета.

Оставката обаче не е плод на разкаяние за сътрудничеството, а в резултат на влошеното здравословно състояние на 86-годишния владика. Отговарящият за Западноевропейската епархия духовник от дълго време е прикован на легло във Финикс, Аризона и не е в състояние да изпълнява задълженията си. Митрополит Симеон е и бивш епископ в Ню Йорк и притежава американски паспорт, което му позволява да живее в САЩ.

Митрополит Симеон със светско име Симеон Димитров Костадинов (1926) първоначално е вербуван от Второ управление на ДС (контраразузнаването) като агент под псевдонима „ХРИСТОВ” през 1964 г. Две години по-късно, когато е учител-възпитател в Софийската духовна семинария е привлечен като секретен сътрудник „ТОРИС” от Първо управление. През ноември 1967 г. Симеон е назначен за оперативен работник от секретния щат на разузнаването.

От края на 1957 г. до лятото на 1959 г. йеродякон Симеон е на богословска специализация в Московската духовна академия. Там на 8 октомври 1958 г., с благословението на Св. Синод на БПЦ, в Троице-Сергиевата лавра е ръкоположен за йеромонах от Руския патриарх Алексий.

От 22 януари 1966 г. архимандрит Симеон е назначен за протосингел на Българската епархия в САЩ, Канада и Австралия със седалище в гр. Ню Йорк – длъжност, която изпълнява до януари 1973 г. През януари 1973 г. в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” е хиротонисан в епископски сан и е назначен за викарий на Нюйоркския митрополит Йосиф и администриращ българската епархия в гр. Акрон, Охайо.

Архивите на Първо главно управление (ПГУ) на ДС, свързани с опитите на разузнаването за кражбата на най-ценните исторически и културни паметници от българския манастир „Св. Георги Зограф” в Света гора, разкриват, че през 1973 г. по време на кризата с румънското игуменство в обителта епископ Симеон е активиран. Той е маршрутиран от Ню Йорк до българския манастир на Атон, за да добие информация за положението в него.

През 1979 г. епископ Симеон е назначен за патриаршески викарий, управляващ българските църковни общини в Западна Европа.

През 1986 г. е избран за пръв митрополит на новоучредената Българска Западноевропейска епархия със седалище в гр. Будапеща, Унгария. През 1994 г. Седалището се мести в Берлин, а Симеон се титулува Западно- и Средноевропейски митрополит.

През януари 2012 г. комисията по досиетата обяви сътрудниците в ръководството на Българската православна църква. Митрополит Симеон е един от 11-те сътрудници на тайните комунистически служби от 14-те митрополити. Досието му наброява 27 тома и от него става още ясно, че освен щатен сътрудник на ДС Симеон е бил и член на БКП. Изборът на нов Западноевропейски митрополит ще бъде наесен. След обявяването на сътрудниците на комунистическите тайни служби сред митрополитите Светият синод нито при патриарх Максим, нито при новия патриарх Неофит излезе с конкретно решение за досиетата на висшия клир.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов