|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Алтернативният Синод поиска оставки от митрополитите – агенти и свикване на Църковно Народен Събор ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - Религия
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 23 Януари 2012 20:25

Светият Синод с наместник председател Софийски митрополит Инокентий поиска уличените в служба на бившата Държавна сигурност митрополити от Българската православна църква да подадат оставки и да бъде свикан Църковно Народен Събор. Реакцията на алтернативния Синод става факт седмица след огласяването на сътрудниците на ДС сред висшия църковен клир. Тя беше оповестена с Възвание към православния български народ, разпространено до медиите (сайтът Държавна сигурност.com публикува целия текст).

В него се посочва, че „Разкритията от архивите на ДС ни дават право да предложим нов оздравителен процес за институцията  БПЦ, защото последната криза ще я принизи до най-ниското стъпало на забвението и летаргията, на отричането и апатията към нея”.

Според алтернативният Синод  илюзията е свършила и следва да се отговори на един основен въпрос – какво да се прави оттук нататък? „Ще продължим ли коленопреклонно да наблюдаваме митрофорните велможи как превръщат Църквата в корпорация,  ще останем ли мълчаливи съучастници на осветлените кормчии при потъването на кораба ни”, се посочва в обръщението.

.

 

Хората на Софийският митрополит Инокентий виждат изход от положението в свикването на Църковно Народен Събор с участието на всички епископи,  всички свещеници и равен брой делегирани миряни от всички епархии. „Само този най-висш църковен форум, в дълбок размисъл за кризата в администрацията, може да проправи нов път за Православната  Българска Църква”, завършва възванието.

От алтеративния Синод заявяват, че са готови да предоставят данните си за проверка в комисията по досиетата, за да уверят чистите си намерения.

За оставки на агентите в Светия Синод призоваха и от Демократи за силна България. „Агентите на бившата Държавна сигурност не могат повече да упражняват своите длъжности в църквата и в изповеданията, тъй като са изгубили авторитета си на духовни водачи”, е позиция на ДСБ, огласена днес на пресконференция.

От партията на Иван Костов подчертаха, че очакват разобличените агенти да се разкаят и да поискат открито и честно прошка както пред църковния народ, така и пред цялата нация. Разкаянието обаче нямало да се възприеме като искрено, ако не подадат оставки.

По думите на богословът проф. Калин Янакиев разкритията на комисията по досиетата показват скритото лице на комунистическата репресия. „Заедно с българската общественост ние сме стъписани от мащабите на комунистическото проникване в ръководните органи на религиозните общности и особено в Светия Синод на Българската Православна църква", заяви той.

По думите му разкритията на комисията по досиетата свидетелстват защо през последните 20 години, както църквата, така и мюфтийството не осъдиха категорично престъпленията на БКП срещу изповеданията.

След оповестяване на проверката на Светия Синод отделни митрополити излязоха с оправдания, а Калиник се покая. В събота в слово към патриарх Максим митрополитите поискаха прошка. Никой обаче не отвори дума за оставка.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов