|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Един от агентите митрополити се обяви против проверката на другите ръководни постове в църквата ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - Религия
Написано от Христо Христов   
Сряда, 25 Януари 2012 19:17

Един от разкритите  като агенти на бившата Държавна сигурност владици – Неврокопски митрополит Натанаил  се опълчи срещу продължаващата проверка на ръководните органи на църквата, извършвана от комисията по досиетата, стана ясно днес.

Става въпрос за проверка на председателите на църковните настоятелства, на игумените и членовете на манастирските събори.

Агенция „Фокус” разпространи негово становище по въпроса, внесено в Светия Синод на заседанието му в понеделник 23 януари 2012 г. В особеното мнение на митрополит Натанаил се казва:

„Не сме били доносник, не сме и няма да станем сега, предавайки списък с имената и ЕГН на свещенослужителите – председатели на църковните настоятелства и на църковните настоятели, както и игумените/игуменките и членовете на манастирските събори в диоцеза на Богохранимата ни Неврокопска епархия.” .

Реакцията на владиката е продиктувано от решението на Светия Синод  „да бъде изготвено и изпратено писмо до всички митрополити, с което да им се препрати писмото на Евтим Костадинов, за съобразяване и изпълнение. Епархийските митрополити следва в срок до 15 дни от получаване на писмото да изпратят отговорите в Канцеларията на Св. Синод".

В позицията си митрополит Натанаил, който беше и най-ревностният противник на отварянето на досиетата в самия Свети Синод, посочва, че с продължаващата проверка за принадлежност към ДС цели „тотален контрол над БПЦ":

„Убедени сме, че с това се цели нов тотален контрол над Българската православна църква, по-лош и по-коварен от комунистическия. Това няма ли да е повод за създаване на нов разкол, който да разбие, а защо не и унищожи поместната Българска православна църква, която е всегдашна опора на българския народ?!?

Отстояваме и ще отстояваме на всяка цена принципната си позиция. Църквата трябва да отстоява независимостта си и конституционно предоставените й права.

Вмешателството във вътрешноорганизационния църковен живот от страна, на когото и да било, е грубо нарушаване на отделеността на Църквата от държавата. Демократичната и правова държава спазва върховния закон -Конституцията. Още през 1992 година Конституционният съд се е произнесъл, че е недопустима държавна намеса във вътрешноорганизационния живот на религиозните институции, както и в тяхното обществено проявление.

Бог да пази Църквата Си в милата ни Родина от всякакъв вид нови посегателства.”

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов