|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Пловдивският митрополит Николай призна: Църквата е пред разкол заради агентите ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - Религия
Написано от Държавна сигурност.com   
Неделя, 29 Януари 2012 22:35

Заради скандала с духовниците – агенти Българската православна църква е изправена пред нов разкол. Това призна Пловдивският митрополит Николай, един от четиримата висши духовници в Светия Синод без досиета, при отслужване на съборна света литургия в обновения митрополитски храм „Света Марина".

По думите му е необходимо да бъде казана цялата истина за досиетата, тъй като обществото знае само една част от истината, а общественият образ на църквата е „накърнен, а народът - смутен". „В този момент от изключителна важност е ролята на патриарх Максим. Той трябва да преведе Православната църква през това изпитание. В тези дни на изпитания за БПЦ дойде време да се срещнем очи в очи с истината. Вярвам, че след това изпитание, тя ще излезе още по-силна”, заяви митрополит Николай.

Според днего  трябва да се отговори на въпроса не как, а защо българските митрополити са станали агенти на Държавна сигурност. Неговото мнение е, че това е станало, защото са били заплашвани и принуждавани от ДС. .

„Проблемът с досиетата беше решен предварително само в нашата епархия”, отбеляза митрополит Николай и подчерта, че свещениците от Пловдивската епархия са отворили досиетата си още през септември 2011 г. Това стана по инициатива на самия митрополит, който поиска предварителна проверка за свещените от поверената му епархия, които са подписали доброволно декларация, че са съгласни да бъдат проверени за агентурно минало.

„Всички бивши агенти на ДС от епархията са оставени да се покаят”, допълни митрополит Николай, без да коментира  кои и колко са те. „Личен избор е на тези, които не са се покаяли” да го направят", категоричен бе той.

В неделната си проповед владика Николай призова митрополитите с досиета да отправят молитви пред Господ. Той заключи, че тепърва ще се търси отговор на въпроса защо БПЦ е изпаднала в такава тежка зависимост от ДС, но за да се осмисли истината за досиетата на висшия духовен клир, е необходим задълбочен анализ встрани от медийната шумотевица.

Дядо Николай е първият владика, който си позволява да направи подобни признания. До момента обясненията на различни митрополити, уличени в служба на ДС, даваха несъстоятелни обяснения, а трима от тях – Кирил, Натанаил и Галактион заявиха в общо становище, че няма да се повлияят от обществения натиск и няма да се оттеглят от постовете, които заемат. Светият Синод още не е излязъл със становище за агентурната принадлежност на 11 от неговите 15 членове.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов