|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Проблемът с агентите на ДС в Светия Синод е поставен на вниманието на президента и вселенския патриарх ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - Религия
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 02 Февруари 2012 14:46

Президентът Росен Плевнелиев и Вселенския патриарх Вартоломей са сезирани от Алтернативния синод с наместник-председател Софийския митрополит Инокентий за проблема с компрометирането на Българската православна църква от големия брой агенти на бившата Държавна сигурност в ръководството й.

Това стана ясно от разпространените в медиите отворени писма до държавния глава и вселенския патриарх от страна на Св. Синод с председател митрополит Инокентий.

„Оповестяването на данните от Комисията по досиетата, че 11 от 15-те митрополити на Светия Синод на Българската православна църква са били сътрудници на бившите разузнавателни служби на комунистическия режим, смути църковния мир. Вярващите християни са омерзени и оскърбени от това, което преживяват през последните дни”, се посочва в писмото до Росен Плевнелиев.

.

Духовниците на Инокентий подчертават циничното отношение на Светия Синод „чувство на безнаказаност, вменяване вината на други, неадекватно поведение. Тази инертност и бягство от отговорност е характерна черта на висшата църковна администрация. Вероятно това мълчание ще продължи с надеждата нещата да се забравят. Такова поведение е срамно и същевременно вредно. В последните дни се чуха думи за запазване единството на Синода – единство на духовници, престъпили църковните канони, забравили монашеските обети, доброволно изгонили Спасителя от душите си”, пишат те до президента.

Синодът на Инокентий отбеляза достойната стъпка, с която държавният глава е започнал своя мандат, а именно отзоваването на посланиците, сътрудници на бившата ДС. Духовниците изразяват надежда, че с негова помощ църковният мир в страната ще бъде възстановен.

„Дълги години ни обвиняваха и хулеха, защото не искаме да приемем наши  духовни водачи да бъдат личности, свързани с богоборческия комунистически режим, с помощта на който повечето от тях са придобили санове, власт и сила. Ето че се оказахме прави. Започналото преди 20 години разделение на администрацията на БПЦ е имало своето основание. Сега вече истината е неоспорима”, мотивират се те.

В обръщението си до Вселенския патриарх Вартоломей  Светия Синод на митрополит Инокентий се изтъква факта на официално оповестяване на 11 агенти на бившите комунистически служби в ръководството на БПЦ. Отбелязано е, че дори двама от тях са извършвали шпионаж в Гърция.

„Тези разкрития подкопават авторитета на Православието в България. Това обогати нападките на които беше подложена Светата Църква през последните месеци. Създалата се ситуация е  сериозна и изисква правилно и по съвест да се разреши този проблем”, посочват свещениците на Инокентий.

Те се обръщат с молба към  Вселенския патриарх Вартоломей да бъде справедлив съдник в създалата се ситуация.

Неотдавна Алтернативният синод поиска провеждането на нов Църковно Народен събор.

Цялото писмо до президента Росен Плевнелиев може да бъде прочетено тук.
Цялото писмо до Вселенския патриарх Вартоломей може да бъде намерено тук.

До момента Светия Синод не е излязал с официална позиция по проблема с агентурното минало на 11-те от 15-те митрополити.

 

Сайтът Държавна сигурност.com ще продължи с публикуването на всички 11 досиета на членовете на Светия Синод.

Досието на Русенският митрополит Неофит може да бъде прочетено тук. С досието на Неврокопския минтрополит Натанаил може да се запознаете тук.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов