|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Решения
Още три партии са проверени за агенти на Държавна сигурност ПДФ Е-мейл
COMDOS - Решения
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 23 Март 2023 17:01

alt

 

Комисията по досиетата огласи днес проверките на още три партии, които са имали в ръководните си органи сътрудници на тоталитарните комунистически служби.

По закона за досиетата независимият държавен орган е задължен да провери за принадлежност към Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА председателите, заместник-председателите, членовете на ръководни и контролни органи на политически партии или коалиции в страната.

Комисията вече провери действащите политически формации, а от миналата година извършва проверка на политическите субекти с преустановена дейност.

Проверката на „Български земеделски народен съюз - Оранжев“ (прекратена) е засегнала 11 лица (решение№2-2256 от 23 март 2023 г.).

продължава>
 
Близо 50 сътрудници на комунистическите служби са се устремили към 49-то Народно събрание ПДФ Е-мейл
COMDOS - Решения
Написано от Христо Христов   
Вторник, 21 Март 2023 16:27

alt

 

Общо 48 сътрудници на тоталитарните комунистически служби в листите на кандидатите за народни представители в 40-то Народно събрание освети Комисията по досиетата днес.

По закона за досиетата независимият държавен орган, натоварен с разкриването на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА, е задължен да извършва проверка на кандидатите за депутати и да обявява резултатите преди вота, за да може обществото да получи право на информиран избор.

Проверката е обхванала общо 1 866 лица от общо регистрираните кандидати за народни представители 4 582 души.

Комисията проверява само онези, които към 1991 г., когато официално е закрита ДС, вече са били пълнолетни и са могли да бъдат вербувани.

продължава>
 
Осветени са агенти на комунистическите служби – председатели на две политически партии ПДФ Е-мейл
COMDOS - Решения
Написано от Христо Христов   
Вторник, 14 Март 2023 14:57

alt

 

Комисията по досиетата разкри сътрудниците на тоталитарните комунистически служби в още две политически партии с прекратена дейност, които са заемали най-висша ръководна роля – председател и съпрудседатели.

Проверките за установяване на принадлежност към Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА на лицата, заемали или заемащи ръководни позиции в политическите субекти в България след 10 ноември 1989 г., са изискване на приетия от 40-то Народно събрание закон за досиетата през декември 2006 г.

Комисията вече извърши глобална проверка на действащите политически партии, а от миналата година извършва проверки и на партиите с прекратена дейност, извличайки необходимата информация от решенията, с които те са били регистрирани от съда.

продължава>
 
Установени са сътрудници на комунистическите служби в още три партии ПДФ Е-мейл
COMDOS - Решения
Написано от Христо Христов   
Сряда, 08 Март 2023 14:09

alt

 

Още три партии бяха прибавени в дългия списък от политически субекти, в които ръководни постове са заемали сътрудници на тоталитарните комунистически служби.

Това стана ясно, след като Комисията по досиетата обяви проверките в тях. В „Българска работническа социалистическа партия“ (с прекратена дейност) са проверени 11 лица на ръководни позиции (решение №2-2245 от 6 март 2023 г.).

От тях с принадлежност към Държавна сигурност е Чуде Славчев Георгиев, Член на ръководен орган на партия (председател) от 14.11.1994 г.

В партия „Демократичен Алианс“ (прекратена) са проверени 27 лица (решение №2-2246 от 6 март 2023 г.).

продължава>
 
Пак агенти на ДС в районните избирателни комисии ПДФ Е-мейл
COMDOS - Решения
Написано от Христо Христов   
Вторник, 07 Март 2023 19:46

alt

 

На предстоящите предсрочни парламентарни избори за 49-то Народ събрание на 2 април 2023 г. няма да мине без агенти на Държавна сигурност в районните избирателни комисии (РИК).

Това стана ясно, след като Комисията по досиетата обяви проверката за принадлежност към ДС или разузнавателните служби на БНА на председателите, заместник-председателите, секретарите и членовете на районните избирателни комисии, ангажирани с предсрочния парламентарен вот.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 150
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов