|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Агент „МЛАДЕНОВ” на ДС е поел енергетиката в служебния кабинет. През 2008 МВР му скрило досието (обновена) ПДФ Е-мейл
COMDOS - Решения
Написано от Христо Христов   
Сряда, 10 Април 2013 12:26

alt

Новият зам.-министър на икономиката и енергетиката Божан Стоянов е сътрудничил на бившата Държавна сигурност. Това обяви днес комисията по досиетата в доклад от проверката на състава на служебното правителство (решение №2-166 от 10 април 2013 г.)

Проверката е обхванала общо 37 лица на следните постове: министър-председател, заместник министър-председатели, министри и заместник-министри в служебното правителство.

Божан Стоянов е единственият с досие в служебният кабинет, но точно на него бе поверен ключовия ресор енергетика при представянето на екипа на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев на 22 март 2013 г.

Стоянов е разкрит като агент на Софийско градско управление на МВР, Пето районно управление, където е работил по линия на ДС.  Регистриран е като агент през юли 1988 г. под псевдонима „МЛАДЕНОВ”. По това време е 25-годишен. Според изнесените от комисията данни неговото лично агентурно дело е запазено, както и документи от ръководещия го оперативен работник.

 Комисията разполага с данни в наличните документи, удостоверяващи принадлежност на Божан Стоянов към ДС и  след 10 ноември 1989 г.

За да заеме поста зам.-министър, отговарящ за енергетиката, Божан Стоянов се завърна от САЩ, където работи като финансист и консултант.

Роден е през 1963 г. Завършил е Английската гимназия в София. След това завършва МЕИ, специалност промишлена топлотехника. Специализирал е бизнес в Будапеща и Питсбърг. Следвал е финанси в бизнесучилището на университета в Пенсилвания, САЩ и завършва като магистър по бизнесадминистрация.

Името на Стоянов стана известно по времето на правителството на НДСВ, когато се появи начело на „Табако кепитал партърнс”, кандидат за „Булгартабак”. Сделката обаче пропадна. Тогава Стоянов минава за приближен на министри в правителството на НДСВ Николай Василев и Милен Велчев.

През 2002 г. премиерът Симеон Сакскобурготски го покани да поеме енергетиката, но той отказа. Дълго време Стоянов е в Ню Йорк като председател на българския уолстрийт клуб.

Сайтът desebg.com потърси за коментар зам.-министър Божан Стоянов. От кабинета му заявиха, че в момента не е в министерството, но ще му предадат обаждането.

 

Реакцията на Министерството и обявения зам.-министър

По-късно през деня Министерството на икономиката, енергетиката и туризма разпространи следното съобщение:

„По повод оповестените днес данни от проверка на комисията по досиетата, в които се твърди, че заместник-министърът по енергетика Божан Стоянов е бил сътрудник на бившата Държавна сигурност, пресцентърът на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма е упълномощен да заяви следното:

На 22 август 2008 г. същата Комисия за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, председателствана отново от Евтим Костадинов е издала удостоверение на г-н Стоянов, според което няма данни той да е бил „щатен, нещатен служител, секретен сътрудник на бившите Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия”.

Министерството е изпратило писмо до комисията с настояване случаят да бъде изяснен в най-кратки срокове.

 

 

Отговорът на комисията по досиетата

Потърсен за коментар на случая Евтим Костадинов заяви пред desebg.com:

„През 2008 г. г-н Стоянов е подал заявление до комисията, която по това време не разполагаше нито с картотеката на ДС, която беше в МВР, нито с архивните материали. По тази причина за всички лица, подали заявления до нас, изпращахме запитване до съответните служби и до МВР. По случаят с г-н Стоянов тогава сме получили отрицателен отговор от МВР, подписан от министъра. На тази основа сме издали удостоверението, с което той разполага към 2008 г.  

Тъй като не сме се предоверили на службите, съхраняващи архиви на ДС и Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА в тези удостоверения ние изрично посочваме, че на „този етап” за съответното лице не разполагаме с информация за принадлежност. По този начин комисията се презастрахова, именно в от такива случаи като този.

През 2010 г., когато приехме картотеката от МВР и архивите, сме получили материали, свързани с г-н Божан Стоянов, които през 2008 г. са ни били спестени. Те излизат днес, защото по закон сме задължени да извършим проверка за принадлежност на служебния кабинет, в който фигурира и г-н Стоянов. Оттук се получава това разминаване, за което комисията не може да бъде винена.
Всичко това е документирано и е на разположение.”

Според Конституцията (чл. 108, ал. 2) зам.-министрите се назначават от министър-председателя. В случая Божан Стоянов е назначен от премиера Марин Райков.

При представянето на министрите в служебното правителство на 12 март 2013 г. президентът Росен Плевнелиев отбеляза в словото си, че нито един от тях не е свързан с Държавна сигурност. Както desebg.com съобщи той се е възползвал от правото си на предварителна проверка в комисията по досиетата на кандидатите, на които се е спрял. Очевидно това не е направено от премиера Марин Райков по отношение на зам.-министрите.

Наскоро desebg.com коментира, че секторът енергетика и други монополи изобщо липсват като задължени субекти за проверка в закона за досиетата и миналото на участниците в тях е непрозрачно от времето на комунистическия режим.

 

УТРЕ ОЧАКВАЙТЕ:
Кой министър на вътрешните работи през 2008 г. си е позволил да скрие документите на Божан Стоянов – разговор с председателя на комисията по досиетата Евтим Костадинов.

 

Коментари 

 
+2 #7 svetlan 2013-04-12 10:01
Светли,нещата са прости-след победата срещу Германия,нацист ките организации бяха разформировани и забранени със закон. И е просто невъзможно някой в Европа да пропагандира нацизма ,а да не бъде подведен под отговорност.
Какво става с комунизма?-имаме подобен закон,който го е обявил за престъпен,но комунистическат а пропаганда и демагогия са непокътнати. Просто е наивно днес в България някой да протестира срещу новокомунистиче скат а пропаганда. Тя е повсеместна,у нас няма по телевизионните програми нито едно предаване с антикомунистиче ска насоченост. Комунистите са обхванали държавното радио и телевизия ,както и частните телевизии.Водещи и журналисти се измъчват,въртят се ,само и само да не използват точните думи за комунистическия режим.Нали виждате и тук какви бисери се пишат и никой не казва две думи. Г-н Костадинов щял да изследва "очакванията на хората" през 50-60-тте години за демократизиране на "обществото".И докъде е стигнала "десталинизацият а" в България.Ами никой никога не отчитал такъв процес.През 1957-59 година лично Хрушчов е наредил Ген. Иван Серов да бъдат убити в Германската Федерална република едни от лидерите на украинските антикомунисти-Лев Ребет и Стапан Бандера. Те са убити от Богдан Сташински с изстрел от непосредствена близост с цианкалиев дим. Точно след 20 години,през 1977 -78г. са убити Георги Заркин( в България) и Георги Марков(в Британия). Убийството на Марков е било по същата схема като това на Бандера-убиецът е наел квартира близко до дома на жервтата и го е проследявал всекидневно с бинокъл.Същото го прави и Гулино.Оръжието е почти същото,но отровата е различна.Е,кажи сега драги Светли,убийците на двамата украинци и двамата българи ,какви са-"сталинисти",или "несталинисти".

И тук се тръби упорито-десталинизация, десталинизация, а никой не казва откога докога е била самата "сталинизация" и кога почва борбата срещу нея.И кои са "борците" срещу "модела на (комуниста-б.н.) Сталин????Все някой е трябвало да поведе таква борба. Има борба,а няма начало на борбата,пък и край.Също като съветската пропаганда-Съветския Съюз победил "фашизма" на 9-ти май 1945г... Това е края на борбата,браво бе,молодци....Добре,добре,сам о мир да е,нека да е така-съвескките комунисти са прекратили "германския фашизъм" на 9-ти май...Но никой не казва,кога са започнали борбата срещу него.Я питай някого. Никой не отговаря и никой не иска да отговори.
И нека вежливо да попитаме Г-н Христов,поръчит елите и организаторите на убийството на Георги Марков,"сталинисти" ли са,или "антисталинисти".Или какви,ако не са от тези две категории. Или нямат нищо общо,нито със "сталинизма",нито с "антисталинизма".Те са от извънсталинския модел на управление???. Нека малко да се посмеем в началото на уикенда.Приятен уикенд,а до следващия уикенд,весела седмица-малка перифраза по примера на прекрасния човек и сатирик Димитър Инкьов.Той силно бъркаше в безмозъчните глави на комунистическат а сган.
 
 
+1 #6 isvetlio 2013-04-11 23:36
Сега чета коментарът Ви, Светлан(а?) и съм съгласен за съдбата на символите на соц-а, съветските паметници, руски имена на улици, площади и др. Ок, това е процес, който трябва да бъде воден от съответно 'просвещение' повсеместно. От робския манталитет можем само с просвета да се измъкнем, не със закон. На Гацо и Бацо на масата със салата няма как да им го вмъкнеш в мързеливата глава, че соц-ът е измамна 'пирамида', която е завлякла не само тях, но и децата им днес и утре! Да ги забранят комунистите - добре! Но се страхувам, че у нас и истински комунисти са малцина или ги няма вече. Комунистите, за които ти говориш са просто опортюнисти, зависещи от конюнктурата и настроенията в момента. Това е душевна поквара. Нея няма как да я забраниш. Трябва да я лекуваш!
ДС за разлика от всичко това е един инструмент, който е създаден и използван за манипулация на тогавашната система и разнасяне на тази поквара. Той може да бъде стигматизиран и забранен, изваден от употреба. Там трябва да са нашите усилия дпоред мен.
Лека нощ!
 
 
+1 #5 svetlan 2013-04-11 22:43
Драги Светльо,нито преход има,нито проблем с бившите агенти на ДС.Всички тези гимнастики са плод на комунистическтт е игри. Те са финни,тънки,под ли и мруснишки. Комунистите казват-ето,нали сте против комунизма и ДС,хайде сега,борете се с бившия агентурен състав на ДС и РУМНО.А всъщност бившите агенти не са никаква пречка за днешна България,24 години след падане на комунизма. Ако някой от агентите е извършил много сериозни деяния против някого ,или против нещо,ОК,да се възбуди следствено дело и да се внесе в прокуратурата на ВСили...

Но комунистите прекрасно знаят,че тези хора не са били проблем на никого. И понеже голяма част от тези бивши агенти не са в състава на комунистическат а партия,сега на тях им се отмъщава. Това са толкова прости неща,че просто...
Големите,истинс ките комунисти са проблем за държавата,те играят мруснишките си номера,а не посланици , консули и трети секретари в посолствата ни в другите страни.Ако тези хора продължават да служат на комунистическат а сган,никой няма да даде възможност да се пипнат. Отявлените комунисти са проблем за България,а не хора,които са били на по 20-30 години тогава,когато са вписани в агентурния състав.

При това,става въпрос за близо четвърт век.Единствения изход е комунистическит е организации и комунистическат а пропаганда да бъдат забранени,нищо друго,никакви лустарции и м...ации няма да помогнат за нищо.Хем има Закон за обявяване на комунистическия режим за престъпен,хем цялата страна е обхваната с комунистическа пропаганда.Какво е това...Пълна демагогия.Цялата страна е обсипана с паметниците на Съветските агресори,а държавата се бори с бившите няколко човека,или няколко десетки бивши агенти на ДС. Паметниците на ЧА-окупаторка са повече на брой ,от броя на бившите агенти. ОК,те ще бъдат отстранени от политиката,но сурогатите на съветския агресор ще продължават да се хилят над цялата държава. Е,това държава ли е.Ако има декомунизаци,не ка се почне по ред-паметници,симво ли,комунистичес ка пропганда,агент и на ДС и т.н.. ...

Може ли да има декомунизация на една страна,след като комунистическит е организации са най-многобройни,най -богати и най-силни.Само смехориии и простотии у нас.
 
 
+2 #4 isvetlio 2013-04-11 15:45
Днес чета следния коментар на служебния премиер, част от новина в Дневник и вече се надявам този служебен кабинет да приключва с работат си: "От 2008 г. досега нищо не се е променило в миналото на Стоянов", посочи министър-председателят. Той добави, че е поканил журналистите с известно неудобство, защото темата "е част от чалгата на прехода".
Част от чалгата на прехода били досиетата според него. Няма как да се съглася с тази оценка, още повече, че те са един вид лакмус за отношението на властимащите към Декомунизацията и Новия път на България.

Надявам се, че Христо Христов ще ни разкрие тук съдържанието на досието на зам-министъра Стоянов и неговите връзки със системата за сигурност преди, а и сега.
Благодаря!
С.
 
 
+1 #3 svetlan 2013-04-10 20:52
"При представянето на министрите в служебното правителство на 12 март 2013 г. президентът Росен Плевнелиев отбеляза в словото си, че нито един от тях не е свързан с Държавна сигурност. "-Христо Христов
Е,сега не се ли убедихте,че декомунизация няма,след като тя се върши от комунисти.Г-н Плевенлие в е също комунист,въпрек и,че не го казва публично. Това личи от думите и делата му. Може ли един президент ако не е комунист д ане отвори поне дума за паметниците на Съветските агресори,кото стърчат все още в неговата страна.
 
 
+1 #2 svetlan 2013-04-10 20:48
Сайтът desebg.com потърси за коментар зам.-министър Божан Стоянов. От кабинета му заяви, че в момента не е в министерството, но ще му предадат желанието за коментар.

И кого сайтът е потърсил"-Г-н Стоянов ,или агент "Младенов".Ако тoзи човек е принципен,никог а няма да се обади на сайт,който го представя пред публиката си с агентурния му псевдоним.
И коментар по какъв въпрос се очаква от агент "младенов",който е поел енергетиката в луженото правителство?
 
 
0 #1 svetlan 2013-04-10 20:34
"Агент „МЛАДЕНОВ” на ДС е поел енергетиката в служебния кабинет"-Христо
Христов


Г-н Христов,има някаква грешка.ДС не съществува от повече от две десетилетия,кое то означава,че агентурния й състав не изпълнява никаква дейност. Той е разпуснат,или е прехвърлен в други служби,които са наследили ДС.

Етикецията изисква хората да се представят със официалните им имена,особено,к огато става въпрос за представителни личности.

Навремето,когат о комуниста Георги Първанов бе избрана за президент,нали не беше изискано някой да напише заглавие:"Агент "Гоце" на ДС е поел президентския пост".

Вие сте толкова изискан човек,а пускате такива "бисери",че просто е необяснимо. Дали го правите случайно,или от ирония,не е ясно.

Ако се наложи да се запознаете с Г-н Божан Стоянов,какво ще му кажете:'а да,знам за Вас,Вие сте агент "Младенов" от ДС,приятно ми е да се запознаем,аз съм Христо Христов'. И Г-н Стоянов се усмихва вежливо и любезно Ви подава ръка....
Не върви така,нали Г-н Христов.Доброто възпитание е преди всичко.При това,агентурнат а принадлежност на даден човек е деликатен въпрос и не може на всяка крачка да се припомня този факт. Когато става въпрос за съвсем различни неща,извън тази дейност.
 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов