|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Две в едно: Агент и щатен на ДС начело на Българско-американска кредитна банка ПДФ Е-мейл
COMDOS - Решения
Написано от Христо Христов   
Сряда, 27 Ноември 2013 16:39

alt
Изпълнителният директор на Българско-американската кредитна банка (БАКБ) Васил Симов е с агентурно минало, а впоследствие работи и като щатен служител на Държавна сигурност. Той е начело на трезора от лятото на 2011 г., когато беше закупен от Цветелина Бориславова.

Днес комисията по досиета обяви проверката за принадлежност към комунистическите тоталитарни служби на ръководството на БАКБ (решение №2-265 от 27 ноември 2013 г.).

Васил Симов първоначално е вербуван още в казармата през 1976 г. от Трето управление на ДС (военното контраразузнаване, ВКР) като агент под псевдонима „ВЛАДКО”. Тогава той е едва 18-годишен.

След казармата агентурната му дейност  продължава за Софийско градско управление (СГУ) на МВР по линия на Второ главно управление на ДС (контраразузнаването). В СГУ е работил и по линия на Шесто управление на ДС. Свален е от оперативен отчет през 1982 г. след 6 години сътрудничество.

През януари 1983 г. той обаче е назначен за щатен служител на СГУ, когато вече е 25-годишен. Няма данни до кога е продължила кадровата му служба в ДС. Според изнесените от комисията данни работното му дело като агент е запазено въпреки протокол за унищожаване на документите, свързани с агентурната му дейност от 1990 г.

Васил Симов е известен и с това, че е един от основателите и председател на Съвета на директорите и главен изпълнителен директор на Софийска стокова борса от 1998 г. Освен изпълнителен директор на Българо-американската кредитна банка е и бивш шеф на „СИБАНК”.

Името му беше оповестено от комисията по досиетата за първи път това лято при проверката  "Интернешънъл Асет Банк" АД, бившата Първа източна международна банка АД (1991-2004), където той е член на Управителния й съвет (1993-1994).

„Всичко си спомням, но не бих желал да го коментирам”, заяви Васил Симов пред desebg.com, потърсен за коментар още при първото му огласяване.

Първа източна международна банка АД (1991-2004), в чийто Управителен съвет името му фигурира е известна още като банката на СИК. Сред големите акционери на банката през 90-те години на ХХ век са фирмите „Интергруп”, „Бухал” на Рахмат Сукра, шампион по борба, „Омега” на Румен Николов-Пашата и др. Първоначално в управителните й органи фигурират Младен Михалев – Маджо и Венцислав Стефанов като съдружници в „Интергруп”.

В „СИБАНК” той е заемал следните ръководни позиции: член на Управителния съвет (2001), а през 2002 г. последователно е избран за председател на Управителния съвет и изпълнителен директор.

От 2007 г. Симов е член на Съвета на директорите на „СИЕСАЙЕФ” АД, частно инвестиционно дружество, в което акционер е банкера Цветелина Бориславова. От 1994 до 1996 г. Симов е Председател на надзорния съвет на „Общо застрахователно дружество” АД.

Васил Симов е магистър по икономика от ВИИ „Карл Маркс” (днес УНСС), специалност статистика. В края на 1990 г. участва в създаването на първата в България борса – Софийската стокова борса (ССБ), година по-късно става председател на Съвета на директорите, а от март 1998 г. е и неин главен изпълнителен директор. Преподава „Борси и борсови операции” в УНСС.


Щатен от Първо главно управление в надзора на БАКБ

altОсвен Васил Симов в БАКБ е обявен още един сътрудник на ДС. Това е щатният служител в Първо главно управление на ДС от 1982 г. Евгений Иванов. Той е обявен качеството му на член на Надзорния съвет на БАКБ от февруари 2006 г.

Името му е огласено за първи път при проверката на Националния осигурителен институт през 2009 г. в качеството му на член на Надзорния съвет от ноември 2006 г.

Името му попадна и в списъка на дипломатите с досиета през декември 2010 г. Тогава той беше обявен като постоянен представител, посланик на България в Брюксел в периода 1993-1997 г. Завършил е Московския държавен институт по международни отношения и Дипломатическа академия, Виена.

От 2006 г. Иванов е изпълнителен директор и член на Управителния съвет на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). От 2000г. до 2006 г. г-н Иванов е бил главен секретар на Съюза на работодателите. Преди това, от 1998г. до 2000 г. той е изпълнителен директор на Български Форум на Бизнес лидерите, филиал на Форум на Бизнес Лидерите на Принца на Уелс, Великобритания.

В официалните му биографични данни, публикувани на сайта на БАНБ, е посочено, че в периода 1983г. – 1993 г. Иванов е работил в Министерство на външните работи и на различни дипломатически мисии. Всъщност дейността му като разузнавач от ПГУ е легендирана от дипломатическите му постове.

Той е бил трети секретар в Мисията на България към ООН в Ню Йорк; директор в Министерство на външноикономическите връзки, координатор на всички финансови помощи за България от Япония.

Евгений Иванов е бил изпълнителен директор на Българския форум на бизнес лидерите свързан с Принц Чарлз, както и председател за София на клуб „Дипломатическа академия – Виена”.

    
Резултати от глобалната проверка на банките

Проверката на Българо-американската кредитна банка е част от глобалната проверка за принадлежност към комунистическите тоталитарни служби на търговските банкови в България, която комисията по досиетата започна през тази година. До момента тя е огласила сътрудниците на ДС и Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНБ (военното разузнаване) в следните банки:

 • „Тексимбанк” – 4 сътрудници от 42 проверени лица;
 • „Банка ДСК” – 1 сътрудник от 41 проверени лица;
 • "Интернешънъл Асет Банк" (бивша Първа източна международна банка) – 8 сътрудници от 57 проверени лица;
 • „УниКредит Булбанк” – 15 сътрудници от 204 проверени лица;
 • Корпоративна търговска банка – 3 сътрудници от 24 проверени лица;
 •  „Алианц Банк България” – 2 сътрудници от 37 проверени лица;
 • „Юробанк България” – 15 сътрудници от 130 проверени лица.
 • „Сосиете Женерал Експресбанк” – 13 сътрудници от 129 проверени лица;
 • СИБАНК – 8 сътрудници от 67 проверени лица
 • „Райфайзенбанк България” – 0 сътрудници от 8 проверени лица;
 • Банка „Пиреос – България” – 6 сътрудници от 34 проверени лица;
 • МКБ "Юнионбанк" – 4 сътрудници от 26 проверени лица;
 • Инвестбанк (бивша Международна ортодоксална банка „Св. Никола”) – 10 сътрудници от 47 проверени лица;
 • „Ситибанк Н.А.” – клон София – 1 сътрудник от 2 проверени лица;
 • Общинска банка – 1 сътрудник от 35 проверени лица;
 • "Търговска банка Д" АД – 1 сътрудник от 14 проверени лица;
 • ОББ – 15 сътрудници от 210 проверени лица;
 • „Токуда банк” – 11 сътрудници от 62 проверени лица;
 • ЦКБ – 30 сътрудници от 217 проверени лица;
 • ТБ „Славяни” (придобита от Общинска банка) – 6 сътрудници от 18 проверени лица.

 

Информациите за всички тях може да намерите в секцията COMDOS, рубрика „Решения” на сайта.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов