|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
БСП, „Патриотичният фронт”, АБВ, ДПС и ББЦ са с най-много агенти в листите за 43-ия парламент ПДФ Е-мейл
COMDOS - Решения
Написано от Христо Христов   
Сряда, 17 Септември 2014 14:10

alt
С много малко разлики пет от партиите и коалициите, които ще участват в предстоящите парламентарни избори на 5 октомври 2014 г., и имат шанс да излъчат депутати, са вкарали в листите си почти приблизителен брой сътрудници на комунистическите тоталитарни служби.

„БСП лява България” е излъчила общо 14 сътрудници, следвана по петите от „Патриотичния фронт – НФСБ и ВМРО” – 12 сътрудници, АБВ на президента (2002-2012) Георги Първанов – „ГОЦЕ” и ДПС – по 11 сътрудници и „България без цензура” – 9 сътрудници.

Днес Комисията по досиетата обяви проверката на лицата, регистрирани за участие в изборите за 43-то Народно събрание (решение №2-395 от 17 септември 2014 г.). Проверката е засегнала общо 2996 души от 5232 регистрирани за изборите. Останалите 2236 кандидат-депутати не подлежат на проверка, тъй като са родени след юли 1971 г. и към закриването на тоталитарните служби не са били навършили пълнолетие, за може да бъдат вербувани.

В сравнение с изборите за 42-ро Народно събрание през май 2013 г. общият брой на агентите е намалял с 38, но много от сегашните кандидати с досиетата са водачи на листи от партии, които имат реален шанс да намерят място в новия парламент.

Общият брой на установените сътрудници в листите е 98 души. Установено е и още едно лице, но името му не е обявено, тъй като то е вербувано преди да навърши пълнолетие и в тези случа и законът не позволява разгласяването на тези факти.

ГЕРБ е излъчила 5-ма сътрудници в листите си, партия „Атака” – 4 сътрудници, а изненадващо Реформаторският блок и коалицията „Десните” – по 1 сътрудник. Присъствие има и в листите на „Партия на зелените” – 6 сътрудници. Политическа партия „Движение 21” на Татяна Дончева също е допуснала 2-ма агенти на ДС в листите си.

Останалите агенти са излъчени от други партии и коалиции като „Левицата и Зелена партия” – 5 сътрудници, партия „Нова алтернатива” – 6 сътрудници и др.


Статистика за агентите в листите за 42-то Народно събрание

Общо 136 агенти на комунистическите тайни служби присъстваха в листите на парламентарните избори през май 2013 г. за 42-то Народно събрание от над 30 политически партии и коалиции. Статистиката показва, че общият им брой е  3-ма по-малко от парламентарните избори през 2009 г. за 41-то Народно събрание.

С най-много агенти в листите през 2013 г. бяха ДПС – 16, Коалиция за България (БСП и други леви организации) – 15, политическа партия „Българската левица” с председател бившия депутат от БСП Иван Генов – 10, политическа партия „Съюз на комунистите в България” – 10 и коалицията на Слави Бинев „ГОРДА България” – 9 агенти.

Проверката на комисията по досиетата тогава обхвана общо 4145 от регистрираните от ЦИК кандидати за място в парламента. В 42-то Народно събрание влязоха общо 14 сътрудници (директно 12, а впоследствие сред кадрови рокади още 2-ма). По партии разпределението е следното:

  • БСП – 6 сътрудници;
  • ДПС – 4 сътрудници;
  • ГЕРБ – 3 сътрудници;
  • Атака – 1 сътрудник.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов