|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Комисията по досиетата за трети път обявява: Журналистът Христо Христов няма принадлежност към комунистическите служби ПДФ Е-мейл
COMDOS - Решения
Написано от Държавна сигурност.com   
Вторник, 09 Юли 2019 18:54

alt
Комисията по досиетата потвърди, че разследващият журналист и основател на сайта desebg.com Христо Христов няма принадлежност към Държавна сигурност или разузнавателните служби на БНА.

Днес тя е изпратила писмо до журналиста в отговор на неговото сезиране да се произнесе за пореден път за неговата непринаделжност към тоталитарните комунистически служби.

Поводът е компроматът, който в края на месец беше разпространен от анонимен блог за фалшиви новини и разпространен от друг такъв блог за фалшиви новини.

 В компромата Христов е изкаран агент на ДС още от ученическите си години, а от пасквила се подразбира, че причината за изфабрикуването на фалшивата новина точно в този момент е разкритието, че в част от новите учебници по история за 10 клас са пропуснати важни факти и събития, а други са поднесени манипулативно.

Христо Христов, който е и изпълнителен директор на фондация „Истина и памет”, получи сигнали от съвестни учители в страната за учебниците и даде гласност на скандала в сайта desebg.com, след като фондацията сезира за проблема министъра на образованието и науката Красимир Вълчев.

Три дни, след като министърът спря учебниците и поиска издателствата да нанесат необходимите корекции, анонимните блогове пуснаха компромата срещу Христов.

Неговата цел е да опетняването на името му като един от малкото журналисти, които вече повече от две десетилетия са се посветели на разкриването на престъпленията на комунистическия режим и работи за съхранение на паметта на жертвите му.

В документа на Комисията по досиетата, подписан от нейния председател Евтим Костадинов, се сочи, че Христо Христов е проверен за принадлежност към тоталитарните служби през 2009 г. при задължителната проверка на водещите журналисти в печатните и електронните медии.

По това време той е разследващ журналист и политически коментатор във в. „Дневник”.

 

alt

 

Комисията подчертава, че Христов е повторно проверен през 2013 г. по негово лично настояване. Тогава той вече е основател и списващ специализирания сайт desebg.com, посветен на преосмислянето на тоталитарното комунистическо минали и разкриването на сътрудниците му.

И при двете проверки „Комисията не откри документи, установяващи вашата принадлежност към органите на Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия”, се заключава в документа.

Разследващият журналист бе един стотината представители на медиите, които сами искаха да бъдат проверени за досиета още преди да бъде приет настоящия закон за разкриване на сътрудниците на ДС и разузнавателните служби на БНА по време на кампанията „Чисти гласове” през лятото на 2006 г.

Христо Христов вече е предприел действия за установяване на действителните лица, стоящи зад анонимните блогове за фалшиви новини, за да ги изправи пред съда.

 

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов