|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Комисията по досиетата за трети път обявява: Журналистът Христо Христов няма принадлежност към комунистическите служби ПДФ Е-мейл
COMDOS - Решения
Написано от Държавна сигурност.com   
Вторник, 09 Юли 2019 18:54

alt
Комисията по досиетата потвърди, че разследващият журналист и основател на сайта desebg.com Христо Христов няма принадлежност към Държавна сигурност или разузнавателните служби на БНА.

Днес тя е изпратила писмо до журналиста в отговор на неговото сезиране да се произнесе за пореден път за неговата непринаделжност към тоталитарните комунистически служби.

Поводът е компроматът, който в края на месец беше разпространен от анонимен блог за фалшиви новини и разпространен от друг такъв блог за фалшиви новини.

 В компромата Христов е изкаран агент на ДС още от ученическите си години, а от пасквила се подразбира, че причината за изфабрикуването на фалшивата новина точно в този момент е разкритието, че в част от новите учебници по история за 10 клас са пропуснати важни факти и събития, а други са поднесени манипулативно.

Христо Христов, който е и изпълнителен директор на фондация „Истина и памет”, получи сигнали от съвестни учители в страната за учебниците и даде гласност на скандала в сайта desebg.com, след като фондацията сезира за проблема министъра на образованието и науката Красимир Вълчев.

Три дни, след като министърът спря учебниците и поиска издателствата да нанесат необходимите корекции, анонимните блогове пуснаха компромата срещу Христов.

Неговата цел е да опетняването на името му като един от малкото журналисти, които вече повече от две десетилетия са се посветели на разкриването на престъпленията на комунистическия режим и работи за съхранение на паметта на жертвите му.

В документа на Комисията по досиетата, подписан от нейния председател Евтим Костадинов, се сочи, че Христо Христов е проверен за принадлежност към тоталитарните служби през 2009 г. при задължителната проверка на водещите журналисти в печатните и електронните медии.

По това време той е разследващ журналист и политически коментатор във в. „Дневник”.

 

alt

 

Комисията подчертава, че Христов е повторно проверен през 2013 г. по негово лично настояване. Тогава той вече е основател и списващ специализирания сайт desebg.com, посветен на преосмислянето на тоталитарното комунистическо минали и разкриването на сътрудниците му.

И при двете проверки „Комисията не откри документи, установяващи вашата принадлежност към органите на Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия”, се заключава в документа.

Разследващият журналист бе един стотината представители на медиите, които сами искаха да бъдат проверени за досиета още преди да бъде приет настоящия закон за разкриване на сътрудниците на ДС и разузнавателните служби на БНА по време на кампанията „Чисти гласове” през лятото на 2006 г.

Христо Христов вече е предприел действия за установяване на действителните лица, стоящи зад анонимните блогове за фалшиви новини, за да ги изправи пред съда.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов