|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Всички партии допуснаха агенти на Държавна сигурност в кметските избори ПДФ Е-мейл
COMDOS - Решения
Написано от Христо Христов   
Вторник, 18 Октомври 2011 21:04

Всички парламентарно представени партии направиха голям реверанс към лицата с агентурно минало, след като  допуснаха присъствието им в надпреварата за кметските места на изборите на 23 октомври 2011 г.

Това стана ясно от доклада на комисията по досиетата (решение №272 от 18 октомври 2011 г.). С него бяха обявени имената на общо 273 кандидат-кметове, свързани с бившата Държавна сигурност или с Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА. Проверката е обхванала общо 8144 лица, издигнати за кметове.

От тях 166 души или повече от половината са номинирани от парламентарно представените политически партии – ДПС, БСП, ГЕРБ, „Атака”, СДС и ДСБ.

Ето разпределението на номинирани от отделните партии лица за кандидат-кметове, които са съпричастни към бившия репресивен апарат на БКП:

.

 

  • ДПС48 кандидат-кметове, 1 от които в коалиция;
  • БСП38 кандидат-кметове;
  • ГЕРБ35 кандидат-кметове;
  • „Атака”8 кандидат-кметове;
  • СДС7 кандидат-кметове, от които 4 в коалиция с други партии;
  • ДСБ3 кандидат-кметове в коалиция с други партии.

Въпреки, че ГЕРБ беше една от двете партии, които подадоха заявления за предварителна проверка на една част от кандидатите си, управляващите не спазиха обещанието листите им да са чисти от лица с агентурно минало.

Прави впечатление, че преобладаващото мнозинство от 35-те кандидати на ГЕРБ с досиетата са на села. Изключение правят кандидатите за кметове в Русе и град Шипка, общ. Казанлък.

След оповестяване на доклада на комисията по досиетата от ГЕРБ разпространиха съобщение до медиите, в което се посочва, че партията е "направила предварителна проверка за принадлежност към службите на бившата Държавна сигурност на всички свои кандидати за кметове и общински съветници. От обявените от комисията по разкриване на досиетата 33-ма са кандидати на ГЕРБ за кметове на кметства и 2-ма са кандидати за кметове на общини”.

От ГЕРБ изразяват убеждението си, че трябва да се прави разлика между доносниците и тези, които са работили в интерес на държавата. „Публичната информация и оповестяването на данните от комисията е възможност всеки гражданин да бъде информиран, и възможност да се предотвратят опити бъдещите кметове да бъдат изнудвани с користни цели”, смятат от партията.

Учудващо е, че партии като СДС и ДСБ са допуснали също да издигнат или да подкрепят в коалиции лица, свързани с бившата Държавна сигурност.

Очаквано най-голям брой на кандидати за кметове с досиета са на ДПС. Те обаче също се отнасят за малки населени места (села). Изключение правят кандидатите на движението в община Котел и гр. Айтос.

Интересно е, че БСП не е излъчила кандидатури за кметове в големите и средни населени места, които да са свързани с ДС. По-големи общини, в които левицата има кандидати за кметове с досиета са общините Смядово (обл. Шумен), Правец (обл. София) и Брегово (обл. Видин).

По-голямите населени места, в които "Атака" има представител по линия на ДС са общините Кнежа, Каварна и Искър.

РЗС има 15 кандидати за кметове с досиетата. Част от тях са в средни населени места и по-малките селища. Политическата формация на Яне Янев изпраща в надпреварата за кметския пост в Бургас свой кандидат, който е свързан с ДС.

Партия „Лидер” има 4 кандидати с агентурно минало. Единната народна партия с лидер Мария Капон има 3 кандидат-кметове с досиетата. Също толкова имат и „Зелените” и ВМРО-БНД. Различните земеделски формации и движение „Гергьовден” има единични представители. За отбелязване е, че партията Съюз на патриотичните сили „Защита”, чиито сред чиито поддръжници има бивши кадрови служители на ДС, е издигнала само един кандидат-кмет с досие.

В надпреварата в София НДСВ издигна Владимир Каролев, който е с принадлежност към ДС. Друг кандидат за кмет в столицата е Кольо Парамов, подкрепян от партия „Обединена социалдемокрация”. И двамата са обявявани в предишни решения на комисията, тъй като са заемали други постове в миналото.

Като цяло напливът на агенти на ДС или нейни бивши кадрови служители за кметските постове е намалял. За сравнение на местните избори през есента на 2007 г. обявените кандидат-кметове с досиетата бяха общо 428 души или със 155 повече от лицата с агентурно минало на настоящите избори за кметове.

Предстои комисията по досиетата да обяви и агентите в листите за общински съветници.


Утре само на desebg.com очаквайте: Кой кого номинира в по-големите населени места за кмет - пълен списък.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов