|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Военното разузнаване се опитвало да заобиколи закона за досиетата ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - РУ-ГЩ
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 15 Април 2013 21:27

alt
Служба „Военна информация” (военното разузнаване) не изпълнява закона за разкриване на досиетата, а се опитва по какъв начин да го заобиколи. Това заяви председателят на комисията по досиетата по досиетата Евтим Костадинов в предаването „Лице в лице” по Би Ти Ви днес.

„Военна информация” е наследник на Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА по време на комунистическия режим и е задължена да предаде архивите си от 9 септември 1944 г. до 1991 г. на независимия държавен орган. Евтим Костадинов посочи, че от 2009 г. водят дълга полемика с различни ръководства на военното разузнаване, но то все още не е предало архива и картотеката си на комисията.

Председателят на комисията по досиетата коментира проблема с военното разузнаване в контекста на скандала със скритото от МВР през 2008 г. досие на зам.-министъра на икономиката, енергетиката и туризма в служебния кабинет Божан Стоянов, чиято принадлежност към ДС беше огласена миналата седмица. Костадинов категорично заяви, че докато не бъдат предадени всички картотеки, регистри и архиви, може да се очакват още подобни случаи като този с Божан Стоянов.

Той допълни, че във военното разузнаване нещата там по отношение на архивите стоят все едно, че са в 90-те години, а не 2013 г. „Винаги съм се съмнявал в отговорите, които специалните служби са ни давали и случая с Божан Стоянов го потвърди”, заключи Костадинов.

На въпрос на водещите когато може да се очаква обявяването на кредитните милионери председателят на комисията по досиетата отговори „много скоро” и уточни, че първото решение ще излезе преди предсрочните парламентарни избори на 12 май 2013 г.

Костадинов разкри, че комисията по досиетата е изправена пред сериозни трудности да установи физическите лица зад 10 500 юридически дружества, които са в списъка на БНБ с кредитните длъжници. „Някои банки вече ни отговориха, че поради давност архивите са били унищожени, но комисията продължава да търси и събира информация”, разкри Костадинов.

 

Коментари 

 
-3 #5 Григор 2013-04-19 01:12
:lol: ЕХ ,Думи думи,На гол тумбак чифте пищови.
 
 
+3 #4 Вълкодав 2013-04-18 22:51
Ами не казвам да се убиват комунистите,чек истите,или трактористите,м исълта ми е че пипалата на червената мафия са навсякъде,полит ически партии,обществе ни и граждански организации,нав сякъде ! Знаят ,че са недосегаеми,и че куршум не ги лови и сабя не ги сече ! Ама трябва да имат страх,и ако утре се съберем и един от нас е комунистическо мекере,той трабва да....! Че има и рима ;-)
 
 
0 #3 svetlan 2013-04-17 16:54
Вълкодав,принци пно си прав,само дето не сме съгласни,че трябва комунистите да се убиват. Не бива никой да гине-нито комунистите,нит о антикомунистите ,нит о нацистите и фашистите,нито анархистите и империалистите...Само мир да има и разбирателство.Престъпления се правят не от идеологии и доктрини,а от хора.Който си е гад,той си е гад,без значение дали е комунист,или нацист.
 
 
+4 #2 Вълкодав 2013-04-17 15:26
За да има победа над тази сган,трябва да има организация като тяхната,да се заклева като в тайните комитети на Левски,и предателите да се наказват със смърт ! Тогава може би някога те ще бъдат победени,само с думи няма да стане.
 
 
+4 #1 svetlan 2013-04-17 03:09
Ами трудна е борбата срещу комунистическат а сган,тя е много хитра и законите за нея не са особен проблем.

Но сега може би е късно и невъзможно комунистите да се победят.Няма борещи се срещу тях...
 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов