|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
С ГРУ срещу НАТО ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - РУ-ГЩ
Написано от Христо Христов   
Неделя, 08 Ноември 2020 14:35

alt

 

Въпреки че са се смятали за сериозни разузнавателни структури военните разузнавания на страните от Варшавския договор начело със съветското ГРУ те са споделяли погрешни изводи в оценката, която са давали на различни политически събития по време на Студената война.

За това свидетелстват документи от архивите на разузнавателните служби на Българската народна армия (БНА), които достигат днес благодарение на съхранението им в Централизирания архив на Комисията по досиетата.

Desebg.com публикува един от тези документи – секретен доклад от зам.-началника на Генералния щаб на БНА и началник на Разузнавателното управление на Генералния щаб ген. Васил Зикулов относно: Съвещанието на представителите на военните разузнавания на страните от Варшавския договор, проведено в Москва.

Документът е адресиран до първия зам.-министър на народната отбрана и началник на Генералния щаб на БНА ген. Атанас Семерджиев и е от 1969 г.

Един от погрешните изводи, споделен през шефовете на всички военни разузнавания, е за „опитите на империалистическите страни да реставрират капитализма в Чехословакия“.

Той е направен от началника на военното разузнаване на Чехословакия, като по него не е изразно несъгласие от представителите на останалите военни разузнавания от страните-членки на Варшавския договор, включително и от страна на военното разузнаване на НРБ.

Историческите факти обаче сочат, че не западните страни са в основата на Пражката пролет, а реформаторите в чехословашката комунистическа партия начело с Дубчек.

Нещо повече – Западът остава пасивен при военната окупация на Чехословакия през август 1968 г., когато войските на Варшавския договор начело със съветските смачкват опита на чехи и словаци на тръгнат по различен път от съветския модел на тоталитарния комунистически режим.

Друг погрешен извод, който е направен на срещата на военните разузнавания в Москва през 1969 г., е твърдението, че е изменено съотношението на силите между Запада и Източния блок в ползва на социалистическия лагер.

Това твърдение е изложено на срещата в Москва от началника на военното разузнаване на социалистическа република Румъния и също по него не са изложени противни съображения.

История показва, че през 70-те и 80-те години страните от Варшавския договор окончателно изостават в техническото си развитие от развитите западни страни, както и в икономическо отношение.

Документът също така разкрива, че към края на 60-те години на ХХ век военното разузнаване на НРБ не е имало пряка радиовръзка със съветското ГРУ и е настоявало за такава, защото е критикувано за това.

Както и в останалата дейност на военното разузнаване по време на комунистическия режим публикувания документ потвърждава тежката идеологическа зависимост на РУ-ГЩ, което то има по отношение на своите цели и задачи.

Документът е включен в сборника „Военното разузнаване и Варшавският пакт срещу НАТО”, издание на  Комисията по досиетата, 2015 г.

 


alt

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов