|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
На консултации при ГРУ в Москва ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - РУ-ГЩ
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 09 Август 2021 14:42

alt

 

Разузнавателното управление на Генералния щаб (РУ-ГЩ) на Българската народна армия (военното разузнаване по време на комунистическия режим, б.а.) постоянно се е консултирало с Главното разузнавателно управление на Въоръжените сили на СССР, като верен негов сателит по време на комунистическата тоталитарна диктатура в бившия съветски лагер.

Това разкрива документ от архивите на РУ-ГЩ на БНА, съхранявани в Комисията по досиетата, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява секретен доклад за проведената консултация в ГРУ на съветската армия от 19 до 26 ноември 1963 г.

Документът разкрива въпросите, до които комунистическото военно разузнаване на НРБ се е допитвало със съветското ГРУ.

Основната задача е била РУ-ГЩ да получи съгласие по информационните задачи за 1964 г.  Посочено е, че те са разгледани „точка по точка“.

ГРУ е дало конкретни указания на военното разузнаване в София да не се ограничава само в работа по Гърция и Турция, но и да проявява интерес към военно-политическото положение и на останалите разузнавани страни.

ГРУ е редуцирало някои задачи, които РУ-ГЩ е било планирало, става ясно още от документа, с мотива, че те са от съществено значение.

Военното разузнаване на режима на БКП не е имало възможности за разузнаване срещу САЩ и Англия и е чакало да му бъдат дадени данни за разузнаваните обекти от ГРУ.

РУ-ГЩ не е имало сериозен агентурен апарат, който да събира ценна и за съветското ГРУ информация, затова комунистическото военно разузнаване е предложило на своя по-голям „брат“ в СССР да му предлага наводки (данни за лица), които биха представлявали интерес за евентуално разработване или вербуване.

Документът е включен в сборника „Военното разузнаване и Варшавският пакт срещу НАТО”, издание на  Комисията по досиетата, 2015 г.

 


alt

alt

alt

alt

alt

alt

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов