|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Ген. Драгомир Димитров, директор на НРС: С президента Плевнелиев никога не сме разговаряли за миналото ми в ДС ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - Спецслужби
Написано от Христо Христов   
Събота, 20 Април 2013 06:36

alt
Ген. Драгомир Димитров бе назначен временно за директор на Националната разузнавателна служба (НРС) в края на 25 януари 2012 г. с указ на президента Росен Плевнелиев по предложение на Министерския съвет с министър-председател Бойко Борисов, а през април същата година утвърден за титуляр.

На 13 март 2013 г. комисията по досиетата разкри неговата принадлежност към бившата Държавна сигурност, която дотогава е забранена да бъде огласена от параграф 12 на закона за досиетата, отменен през декември 2012 г. от Народното събрание. Ден преди това, на 12 март, в интервю за в. „24 часа” ген. Димитров сам разкри своята принадлежност към ДС.

Сайтът desebg.com вече представи личното кадрово дело на Драгомир Димитров в ДС.

Ръководителите на разузнаването рядко дават интервюта, още по-малко свързани с въпроси със собственото си минало в ДС. Ген. Димитров обаче направи изключение. Той прие поканата на специализирания сайт desebg.com да разговаря точно по тази тема и по проблемите, свързани изпълнението на закона за досиетата след параграф 12. В настоящата част 1 от интервюто с ген. Драгомир Димитров въпросите са изцяло свързани с неговата работа в структурите на ДС.

 

Ген. Димитров, през лятото на 1989 г. вие сте 30-годишен и кандидатствате за постъпване на служба в Държавна сигурност. Млад човек сте бил. Какво беше вашето желание тогава? Защо избрахте ДС? Това ли беше елитната служба, към това ли сте се стремял?

- Ако нямате нищо против ще се върна към 1978 г., когато завърших немската езикова гимназия в гр. Ловеч. С мой приятел, който отдавна не е сред живите, бяхме решили, че трябва да работим в специалните служби и по-скоро в разузнаването или в контраразузнаването.

Кандидатствах. Единствената възможност през 1978 г. беше във Висшата специална школа (ВСШ) на МВР „Г. Димитров”, Първи факултет, или във военно училище. Нямах право да кандидатствам в друго висше учебно заведение, ако кандидатствах в специалната школа на МВР. След като обявиха класирането, разбрах, че не съм приет, но не разбрах какви са резултатите от моите приемни изпити по български език и литература и по история.

 

Всъщност в личното ви кадрово дело съществува документ, който показва, че през 1978 г. сте проучван от МВР за кандидатстване във ВСШ „Г. Димитров”.

- Не съм го виждал този документ, но ето аз ви казвам, че кандидатствах. Нямах резултатите от изпитите, тогава те не се публикуваха. Впоследствие отказах да се съобразя с желанието на родителите ми да кандидатствам във военно училище. През септември 1978 г. успях да получа оценките от изпитите ми в школата. Балът ми позволяваше спокойно да вляза право в Софийския университет, ако обаче бях кандидатствал там. С изпитите, положени в специалната школа, подадох документи и бях приет във Великотърновския университет.

Така че желанието ми да вляза в специалните служби е още от онези години, когато бях 19-годишен и завърших езиковата гимназия. Опитах се по няколко начина да кандидатствам в МВР след завършване на Великотърновския университет. Такава възможност ми се откри едва през 1989 г.

 

Вие сте назначен в общинско управление на МВР във Велико Търново по линия на ДС и след това сте изпратен в школата на МВР в София. Промените ви заварват там. Каква беше ситуацията тогава? Подписал сте като служител на МВР клетвен лист, в който служителите се кълнят във вярност на БКП. Как сега гледате на тази епоха днес?

- Както и да отговоря на този въпрос вашите читатели ще помислят, че това е мое оправдание. Ще бъда откровен. Моето единствено желание беше да започна работа в специална служба. Знаех, че в разузнаването е много трудно, тъй като вие сте прочели автобиографията ми и знаете какво са работили родителите ми.

 

Да, майка ви е учителка в основното училище в гр. Павликени, а баща ви е зоотехник в АПК в същия град, след това директор на репродуктивна база по свиневъдство в с. Стамболово.

- Те са нормални хора, по-голямата част от живота им е преминал на село и в град Павликени.

 

Да, това ми направи впечатление.

- През 1989 г. се отвори възможност и от факта, че излизах от комсомола и кандидатствах в Държавна сигурност. Вие сте видели от кога е заповедта ми за назначение.

 

От август 1989 г.

- Да, от 20 август 1989 г. От 1 октомври 1989 г. бях изпратен на първоначален оперативен курс в специалната школа на МВР. Там основно се занимавахме с първоначалните познания по оперативна работа. 10 ноември 1989 г. ни завари в школата. Всички тези процеси бяха много интересни за мен. Предполагам, че и вие си спомняте митингите. Това беше нещо ново, което не подозирах, че може да се случи в този период в България, отчитайки как са поставени нещата, как се ръководи държавата и какъв е репресивният апарат, включително и този на службите.

 

Казвате репресивен апарат. Имал ли сте представа, че той действително е бил такъв?

- Аз никога не съм се сблъсквал с него. В първите дни в школата обучението започва с това – какво представлява една служба, какво представлява едно министерство, какви са неговите задачи и как ги изпълнява. Не в дълбочина, но тогава беше ясно, макар никога да не съм имал сблъсък нито с Държавна сигурност, нито с органите на МВР. Тогава вече ми беше ясно по какъв начин се контролират нещата в държавата. Същевременно започнаха много коментари след 10 ноември 1989 г. Започнаха да излиза в публичното пространство и в медиите информация за това какво е представлявала Държавна сигурност. Докъде и каква е вината на Държавна сигурност за цялостната ситуация в страната. Започна за първи път да се говори за тоталитарно общество, вече имаше много повече информация от стандартните вестници, а и повече обсъждания. Същевременно почти всички в курса, може би с малки изключения, бяхме хора от цивилния живот с различни професии. Имаше една малка част от граничното разузнаване и военното контраразузнаване. Всички останали бяхме влезли от цивилния живот и там коментарите бяха доста активни в това отношение.

 

Критични ли?

- В повечето случаи бяха критични, защото, знаете ли, вече имаше много постановки, които бяха остарели. А и тогава, ако българската преса публикуваше малко неща, то имаше руски вестници, в които много се говореше за перестройка. Отделно аз имах възможност още като ученик да чета някои западни вестници, по-точно немски и австрийски вестници и имах представа за нещата.

 

През февруари 1989 г. обаче кризата удря и МВР и курсът ви е съкратен.

- Решението беше следното: тъй като ние бяхме с цивилни професии в по-голямата си част, да бъдем уволнени от Държавна сигурност и да се завърнем в родните си места и всеки да си търси работа по специалността. Мисля, че края на м. януари 1990 г. ни събраха за първата изпитна сесия, която трябваше да започне тогава и да завърши през февруари. Тогава обаче се взе решение този оперативен курс да се разформирова, а ние да бъдем освободени. Причината беше, че няма да има достатъчно места за останалите служители в ДС.

 

Това е точно така. През януари и февруари 1990 г. се извършват най-големите съкращения в историята на МВР от тогавашното ръководство на министерството в лицето на министър ген. Атанас Семерджиев и първия му заместник ген. Любен Гоцев.

- Събрани ни един полковник от МВР от отдел „Кадри” и постави въпроса, че ще ни уволнят. Тогава имаше много остра реакция от няколко души от нас, че ние сме влезли доброволно, че ние нямаме връзка с ДС, не сме работили още, не сме водили, нито агентура, нито сме били съпричастни към политическите структури, че ние искаме да бъдем контраразузнавачи, за такива трябваше да ни подготвят тогава и че ако искат да ни уволнят – могат, но ние ще поставим този въпрос, защото положението е принципно.

Изглежда настъпи някакво притеснение и ни казаха така: върнете се по подразделенията в страната и ако има място там за вас, да ви назначат. Аз се завърнах във Велико Търново и седях някъде месец, месец и половина. Понеже нямаше место в структурата на ДС в районното управление на МВР във Велико Търново (тогава бяха областни и районни управления) мен ме преназначиха в оперативно-техническата информация към регионалната служба за защита на конституцията (контаразузнаването). Тази оперативно-техническа информация тогава беше сегашната СДОТО (Специализираната дирекция за оперативни технически операции в МВР, б.а.) само че на място, регионално бюро. Там преседях няколко месеца. То и не се работеше в този период, ако трябва да бъда честен, защото всеки чакаше промени. След това вече ме назначиха в контраразузнаването.

 

Бих желал да ви върна за периода в казармата ви, защото в досието ви има една характеристика на офицер от поделението, в което сте служил – гранично поделение в Драгоман. Има един деликатен въпрос, а именно, че вие като военнослужещ на границата сте участвал в разпити на задържани нарушители като преводач. Това източно германски граждани ли бяха?

- Службата си в казармата започнах като обикновен войник, въпреки че бях завършил езикова гимназия с почти пълен отличен успех. Да, наистина след първоначалното обучение за известно време бях изпратен на застава. Всъщност в поделението бяхме двама войници, аз и още един, той стана лекар и не е в България, които бяха приети да следват във висши учебни заведения. В този период наистина имаше, не мога да кажа какъв брой граждани, които се опитваха през България да достигнат до територията на Югославия. Немски граждани, но не само немски и не само граждани на ГДР. Имаше и турски граждани, както и граждани на други държави. Считаха, че тази граница е по-малко охраняема. Точно до самата граница, до самата гранична зона стигаше влак, на пътуващите в който граничният отряд правеше проверка дали притежават документи за влизане в граничната зона и за преминаване. Използването на влака се считаше от чужди граждани, а и от наши, за по-лесно достигане до границата. Да, участвал съм включително в задържането в граничната зона на немски граждани с документи, които не им дават право да влизат и да пребивават на тази територия.

 

След толкова време, когато се припомнят тези неща има ли нещо, което да ви притеснява? Това са съдби на хора, които впоследствие, специално източногерманците, са изпращани обратно, а това са хора, които са търсили път към свобода.

- Аз разбирах, че това е така, защото много добре знаех каква е ситуацията в ГДР. След като съм завършил езикова гимназия и то немска нали ви е ясно, че ми е слабост и историята на Германия, и развитието й, и разделението на Германия. Не го казвам като някакво оправдание, но и тогава съм смятал, че разделението на Германия е акт, който най-малкото е неморален – да разделиш един народ на две държави! Аз знаех каква е причината за построяването на Берлинската стена, така че приемах за напълно нормално граждани на тогавашната ГДР да се стремят да отидат при своите роднини или изобщо да продължат да живота си във ФРГ, особено младите.

 

И сте участвал в разпити на такива задържани?

- Бях единственият, който знаеше немски език. Не знам кой последно е взимал решение по отношения на задържаните, не вярвам това да е ставало на границата, нито от разузнавателно отделение на границата, нито от офицерите. Водиха се разговори със задържаните без документи, може да се каже и разпити: Къде сте били, къде сте пребивавали в България? В каква посока сте? Знаете ли, че това е гранична зона?

Не съм участвал в задържане на граничната бразда, а и не си спомням по това време да е имало случай на задържан немски гражданин там. Проверките ставаха в граничната зона, която беше няколко километра. Тя започваше от Драгоман и продължаваше до Калотина. Не си спомням за двете години на службата ми да е имало случай на убит или ранен немски гражданин в участъка на Драгоманския граничен отряд. Ако е имало такъв, щях да го помня. Говоря за периода, в който аз съм бил там. Впоследствие знам, че е имало такива случаи в други участъци на границата, защото опити да се премине са правени навсякъде.

 

Как взехте решение малко преди огласяването на сътрудниците на ДС по параграф 12 от комисията по досиетата (на 13 март 2013 г., б.а.), засечени при други проверки, с което бяхте обявен и вие , да разгласите своята съпричастност към ДС от 1989 г. в интервю във в. „24 часа” от 12 март 2013 г.?

- Основното в интервюто беше, желанието ми да изразя отношение по отмяната на параграф 12 от закона за досиетата, че ние ще го изпълняваме и журналистът, всъщност главният редактор на вестника ми зададе въпроса дали съм работил някога в ДС. Не съм го направил целенасочено. Вижте, аз съм от един малък град. Започнал съм работа във Велико Търново, който също не е голям град. Там няма тайни кой къде е работил, влизайки в Окръжното управление на МВР, което после стана областно управление. След това аз съм работил около две години в криминалната полиция. Всички в криминалния контингент много добре знаеха, че аз идвам от специална служба.

Ще ви кажа и каква е причината да постъпя на работа в криминална полиция. Може да не ви се вярва, но по мое наблюдение като съвременник на събитията от първите години на прехода, по това време в структурите на ДС, поне в региона на Велико Търново, почти нищо не се работеше. Единствено, което се правеше в този период, беше предаване на дела, архивиране на дела...

 

За кои години на прехода говорите?

- За 1990-1991 г. до 1992 г. Там да се говори за агентура, за срещи... Може би на някакво друго ниво, някъде при по-опитните оперативни работници да са срещали агентура. Просто тогава беше едно безвремие, в което се четяха вестници и се очакваше кога ще ни освободят. Знаете какви бяха публикациите тогава, какви бяха настроенията на обществото към ДС, тази структура от онова време. Тогава по-скоро по желание реших да отида в криминална полиция, защото виждах, че там има някаква реална възможност за истинска работа. Този период беше изключително тежък, защото криминалните престъпления тогава бяха не ежедневие, а ежечасие.

 

Направи ми впечатление, че в интервюто във в. „24 часа” от 12 март т.г., когато без да криете, казвате, че сте бил съпричастен...

- Да, аз съм бил щатен служител, то е ясно.

 

Направи ми впечатление, че казвате за този факт, че „не съм го спестявал нито на държавното ръководство, нито на партньорските служби”. Кого имате предвид под държавното ръководство?

- Вие знаете, че през 2002 г. аз съм назначен за директор на РДВР във Велико Търново. Във вестниците достатъчно подробно пише кой ме е представил. Аз още на този етап на ген. Борисов (по това време той е главен секретар на МВР, б.а.) съм му казал къде съм работил. Естествено е в кадровото ми дело да има пълна подробна справка. И през 2012 г., когато в разговора си с него, преди да бъда предложен от Министерски съвет за издаване на указ от президента г-н Плевнелиев, аз отново го казах, като отбелязах, че съм започнал август 1989 г., но фактът си стои. Това е. Това имах предвид в интервюто.

 

А президентът знаеше ли?

- Предполагам, че са го информирали. За да бъда честен и точен, аз с президента никога не съм разговарял по този въпрос. Считах, че когато ме предлагат, не съм скрил този факт. Основните партньори го знаеха също. Аз много добре си давам сметка, че няма бъдеще без минало. И не само по отношение на мен. Рано или късно миналото никога не може да се скрие. Моят живот не е тайна. Най-малкото, дипломатично казано, е глупаво да се крие. Но разговор с президента по този въпрос не съм водил.

 

ОЧАКВАЙТЕ: ЧАСТ 2 ОТ ИНТЕРВЮТО С ГЕН. ДИМИТРОВ - КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВИ НРС ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА ДОСИЕТАТА И КОЛКО СЪТРУДНИЦИ НА ДС СА ОСТАНАЛИ НА РЪКОВОДНИ ПОСТОВЕ В РАЗУЗНАВАНЕТО.

 

Коментари 

 
-2 #12 svetlan 2013-04-22 04:26
"Тук комунисти няма! Изчезнали са. Тези хора не вярват в комунизъм. Срещу какво се борите с Вашето остро копие на езика? "isvetlio


1.Къде няма комунисти,тук в България няма комунисти ли? Ха,ами къде са нашите комунисти? В емиграция,в Сибир,в Северна Корея ,или Куба? Или в Русия? Тях никой не ги е докоснал с перце дори. Те не са се стопили,не са се споминали.Кой заплашва Г-н Христов,терорис тите от Хизбула ,или Ал Кайда,или индианците от Аризона. Или Снежанка и разбойниците?
Искате да ги опровергаете,че те не са "на всеки километър".
2. Били изчезнали.. Ама Исветлио ,сериозно ли говорите,как може да изчезнат стотици хиляди живи същества,човеко подобни? Никой не ги е избивал,нито затварял,нито екстрадирал. Те се правят,че ги няма, те не говорят вече за комунизъм-било членовете на БСП,било русофилите,нито дори антифашистите на Велко Вълканов.А всички са си просто обикновени комунисти.

3. Не, те си вярват в комунизма като една фикция и смятат,че се намерил един "предател" Горбачов,който е унищожил целия комунистичеси блок. Ако го нямаше той,комунизмът щеше да цъвти и връзва. Толкова,колкото и до Десети.

Е,нашето "остро копие на езика" е предопределено от "острите мероприятия" на комунистите от ДС. Вие четете ли книгите на Г-н Христов? Явно не сте ги чел внимателно,зато ва отново Ви препоръчваме-изучавайте всичко написано и казано от него.
Да,може би сме безобразни към комунистическат а сган,но имаме пълното убеждение,че всеки честен човек трябва да е бозобразен към безобразниците.Сганта не беше ли достатъчно "остра" към целия български народ. Че една малка и на никого неизвестна група от разследващи читатели да не бъде "остра" към острата комунистическа сган.При това,думата сган не е епитет,а съществително,н осещо конкретна стойност.
Нашата група не се бори срещу нищо и срещу никого.Ние сме малко,бедни,неи звестни,безсилн и и нямаме никаква стойност,ние не сме фактор,просто..... Само силни фактори могат да се борят за нещо и против нещо.Навярно и Вие нямате възможност да се борите...
 
 
-1 #11 svetlan 2013-04-22 04:09
"Когато говоря за соц, аз разглеждам нещастното минало като едно тоталитарно време, в което едни хора са паразитирали на гърба на други, лишавали са ги от права, мачкали са критиците, подкрепяли са лакейството, измяната, доносниченето. Ограждали са се с репресивни органи, за да поддържат тази своя диктатура. Използвали са системата на моя човек, описана и дефинирана от Георги Марков, за укреване на бюрокрацията. Обезличавали са характера и духа на свободните хора. Превърнали са обществото ни в роби."-исветлио

Тук допълнения не са нужни,казали сте просто една необорима истина. Точно заради такива истини,комунист ите убиха Героги Марков.
 
 
-1 #10 svetlan 2013-04-22 04:05
"Може да е имало комунисти в началото. Вярващи в безкласовото комунистическо общество, но те или са изгубили илюзиите си скоро след 9ти или никога не са вярвали в нещо повече от своето собствено благоденствие и смяна на социалния си статус."-isvetlio

1. За кое "начало" говорите Г-н Исветлио?
2.Няма нито "класово",нито "безкласово" общество,още повече пък "комунистическо".Или има общество,или няма. При тоталирани държави общество въобще не може да съществува.
3. Нито един комунист досега не е обявил "загуба на илюзиите си,"нито скоро,нито дълго след Девети. Комунистите затова са комунисти,защот о никога не губят илюзиите си(заблудите си).
4. За каква "смяна на социaлния статус" говорите.Нали се разбрахме,че при диктатура няма общество(социо) .
5. Да,благоденстви е има за комунистическат а сган,то е валидно и в момента. Това благоденствие е за сметка на глупостта на българския народец. Приказката за баницата я знае всеки...
 
 
0 #9 svetlan 2013-04-22 03:58
"Оставаме си социалистическа страна от източния блок, за която Живков казва, че социалзмът е останал едно недоносче. В този смисъл, за какъв комунизъм говорим?! '-Isvetlio


Не,нищо подобно,оставам е си страна с комунистическа диктатура,налож ена от БКП.Да,от Източния(комуни стическия) блок.
Щом като комунистическия диктатор,владел 30 години цля астран и цял народ казва,че "социализмът е недононосче",значи социалиъм не е имало.Не би могло да се упрекне Т. Живов ,че не е знаел имало ли е социализъм в НРБ,или не е имало.
Питате за какъв комунизъм говорим. Ами за този,който никога не е съществувал и никога няма да съществува.С други думи-говоримсамо за лъжте на комунистическат а сган.
 
 
0 #8 svetlan 2013-04-22 03:52
"До колкото знам, обаче, до комунизъм (според марксистката теория) се стига едва през един развит социализъм."-isvetlio


Да,запознат се просто с една от комунистическит е лъжи.

Не само развит,не е възможен и "обикновен комунизъм". Нито неразвит,нито зрял,нито първа фаза,нито втора,нито трета на РСО.
Не ги ли разбрахте тези неща,драги Исветлио?
Никакъв вид социализъм нямаше и в Съветския Съюз.А щом в най-голямата и най-богатата страна в света не е имало социализъм,знач и никъде по света не може да има такова "чудо".
 
 
0 #7 svetlan 2013-04-22 03:46
"Не познавам и учението на Маркс и Енгелс, развито после от болшевиките и сталинистите и така през нашия соц."-Исветлио

Напълно невярна мисъл!
-няма такова учение(наука) "на Маркс и Енгелс". Технитеб трудове за социализма и комунизма са напълно невярни и нечовешки,комун измът е просто НЕВЪЗМОЖЕН.
-"учението на Мркс и Енгелс" изобщо не развито после от болшевиките,защ ото първо това не е учение и второ,действият а на болшевиките са съвсем насвързани с "учението на Маркс и Енгелс".
-"сталинисти" просто не е имало и не е било възможно да има. Това понятие е изфабрикувано от болшевишката пропганда 3 години след смъртта на Сталин.А преди това никой не говорил за никакъв "Сталинизъм".И комунистите го откриват чак след смъртта на Сталин,при това,след цели 3 години.Излиза ,че в Съветския съюз до смъртта ан Сталин не е имало "комунизъм",а "сталинизъм".И каква е резликата между "сталинизма" и "болшевизмо-комунизма"?-каквато е разликата между боба и фасула.
- нее имало нито "наш соц." ,нито ваш. Нито съветски,нито блгарски,нито китайски,нито албански или северокорейски.Социализма и комунизма са невъзможни ,нереалзируеми и недостижими неща.Те не съществуват в живота и никога няма да съществуват.
Разбирате ли ни,Уважаеми Г-н Исветлио?
 
 
0 #6 svetlan 2013-04-22 03:19
Драги Исветлио,ако имате дълбоки съмнения към предоставените мотиви,които нашата група изразява многократно по отношение на българаската комунистическа сган,ние Ви препоръчваме да потърсите допълнителна информация и от други източници. Но на първо място не си губете времето а се заемете с изучаването на сайта на Г-н Христов. Обърнете внимание каква дума използваме-не четене,а ИЗУЧАВАНЕ на материалите на този сайт. Какво имаме предвид?
Изследователска та дейност на Г-н Христо Христов в момента е уникална и неповторима в областта на съвременната българска журналистика,пу блицистика,исто рия,политика и пр.Под мотото,че Г-н Христов би искал един ден младите поколения да ...(отворете началната страница на сайта),той развива къртовска дейност по изучаването на комунистическия режим и съществата,коит о го осъществиха и крепиха.Темите,които той обсъжда са ако не стотици,поне десетки. И всяка една тема разобличава комунистическат а сган като "общност" от нечовеци.И категорично потвърждава нашите анализи и изводи. В нито един материал,в нито един документ на сайта не може да се намери похвална за комунистическат а сган информация,коят о да доведе някой да каже,че "ето ,по този въпрос,комунист ите са пример за подражание на всеки честен и достоен човек. По много неща те са за критика,но по "този въпрос" са действали като истински хора-честно,човешки, възпитано,ненар ушаващо правата и свободите на хората и са помогнали народа да е доволен и щастлив".От всеки материал лъха на безчовечност,на силие,страх,мръ сотия,ограничен ия и съсипване на човека.Тази теза се потвърждава от последната заплаха към Г-н Христов.Защо ли?-ами защото комунистите не изпитват задоволство ако някой ги разобличава... (затова и убиха Георги Марков.Той ги разобличи по художествен път,а Г-н Христов ги разобличава по журналистически ). Те изобщо не се интересуват от целта на дейността(изсле дователска ) на Г-н Христов в името на "младите поколения".Те смятат,че под тази грижа се крие тотално разобличение на престъпленията на комунистическат а сган и самата тя се озлобява страшно много. Особено са ядосани комунистите на Г-н Христов,че той не спира да ги разобличава-край на разобличенията му не се очертава в близко бъдеще....И всеки необременен и честен човек ,ако се интерсува от комунистическия режим и престъпленията на комунистите,вли за в сайта на Г-н Христов и "чука" каквато тема си поиска. Много е малка възможността Г-н Христов да е пропуснал нещо от периода на комунистическат а диктатура.( която диктатура Г-н Христов нарича "епоха" и "социалистическо минало". На което комунистите пак не са доволни...).

Дейността на Г-н Христов има изключително научна(академич на) стойност и тя е вярна,обективна и най-важното,адекват на и в момента.Тази дейност ще остане завинаги в историята на Република България.Ако комунистите са на различно мнение от нашето,те няма да обръщат внимание на Г-н Христов и никой няма да му влзиза в квартирата,нито пък да го заплашва. Но комунистическат а сган не е доволна от него и затова има желание тази дейност да бъде преустановена.Поне ние не смятаме,че има друга личност в България,която така стриктно и последователно да разобличава комунистическат а сган.
Коя е най-силната страна от тези разобличения?-това е факта,че той я разобличава не само в исторически аспект,а и в сегашен,съвреме нен...С други думи,преди Десети,комунист ите бяха "гадове"(гудове),сега,ч етвърт век по-късно,те са си пак същите гудове и мрусници.Каква е разликата между един комунист преди Десети и след Десети?-НИКАКВА!!!. Е,това ги вбесява нашите "герои". И затова ние предупреждаваме всеки,който е дръзнал да се бори с комунистическат а сган,че това е много опасна дейност.Струваща дори живота им.Комунистите не се спират пред нищо и лозунга им "На всеки километър" не е художествена измислица.
И тази теза се потвърждава от НЕантикомунисти ческат а дейност на политици и държавници,само определили се за "антикомунисти". Нито Г-н Желев,нито Г-н Стоянов като президенти на Република България,не направиха нищо срещу комунистическат а сган. Както и Г-н Иван Костов. Защо ли?-ами защото те повече от всички други знаеха,че комунистите са силни и диви като пуми,милост и скрупули у тях няма.
 
 
+1 #5 svetlan 2013-04-21 18:42
Ето и мотивите ни за да опредлим съществата( нехората),които създадоха комунистическия режим в Царство България и го крепяха почти половин век. Не ниe,а историята и фактите ги определят като сган,поне според нашите критерии
Кои и какви са българите-комунисти:
-избрали пътя на насилието-убийства,метежи ,атентати,лъжи и др.
-избрали да служат на интересите на друга държава-Съветския Съюз.Там е централата на българските комунисти,свърз на с Коминтерна. А Коминтерна е най-голямата,най-широкомащабната ,най-всеобхватната терористическа органзация в Света за цялата човешка история.При това създадена,орган изирана и издържана от една държава-Съветския Съюз.Всяка една дейност на българските комунисти е продиктувана от Съветската държава,Коминте рна и неговите функционери-българските комунисти
-избрали са пътя на терор срещу своята държава и народ, с единствената цел да завземат властта по насилствен път и да осъществят болшевиизрането на страната си,едновременно с поставянето й под пълно подичнение на Съветския Съюз
-веднъж взели властта,комунис тите избиха десетки хиляди мирни техни сънародници. Конфискуваха имотите им,зграабиха цялата икономика,унищо иха всичко,което е създавано с поколения наред след изгонване на турците от нашите земи през 1878г.
-унищожиха всевъзможни представители на различните слоеве от населението-държавници,поли тици,обществени ци,свещеници,би знасмени,търгов ци,дипломати,пи сатели,журналис ти,индустриалци ,учени,спортист и,селяни и мн. др.
-унищожиха всички политически партии и избиха техните лидери.
-омърсиха всички постижения във всички области на живота. Искаха да ни убедят,че живота в България започва от Девети септември 1944г. Всичко преди това е било лошо и достойно за презрение,но идват комунистите и живота започва...
-заградиха границите с бодлива тел,мини,кучета и автомати...
-отнеха правата на българския народ за свободна политика,сдруже ния,култура,изк уство,контакти с други страни,работа(б изнес),учение и какво ли не.
-обхванаха всички области на живата с агентура на ДС. Хората живееха в страх и несигурност.
-създадоха лагери на смъртта,където убиваха и унижаваха хората напълно безпричинно
-през 1949г. убиха своя най-голям комунист,Трайчк о Костов и осъдиха на затвор стотици техни комунисти,като някои ги затвориха в Белене при политиците от преди Девети.Екзотика,нали...
-заглушаваха всички радиостанции,ко ито предаваха на български,включ ително държавните радиостанции на САЩ,Великобрита ния,Турция,Гърц ия,Италия,Югосл авия и дори Албания.Последните две държави също бяха комунистчески.Заглушаваха дори Радио Дамаск(Сирия) на български.
-не разрешаваха да се внася литература,техн ика и преса от деморкатичните страни.
-ограничаваха и збрааняваха слушането на "западна" музика,огранича ваха модните течения-дрехи,козметика ,обувки и какво ли не.
-забраниха притежаването на западна валута на българския народ.Право имаха само те,големите комунисти и хората,работили в дипломацията и строителството в страни от Африка и
Близкия изток.
-измислиха различни идиотски тези за "буржоазна идеологя","импреислистичес ка пропаганда" и какво ли не,
а в същото време комунистическия дикататор Тодор Живков го возеха в Мерцедес,охрана та му носеше австрийско и американско(Кол тове) оръжие,линейкат а му беше също Мерцедес,обзаве дена с германска и швейцарска медицинска апаратура и медикаменти.
-създадоха верига от магазини Кореком,където българските граждани с малки изключения не можеха да пазаруват.
-казваха,че социализма е по-добър от капитализма,а най-качествените линии в произвдството бяха внос от западните страни.И всички стоки,които се изнасяха за страни извън комунистическия блок се заплащаха в долари и техните еквиваленти.Особено за оръжията,които продаваха.

Това са само няколко от фактите,които характеризират дейността на българските комунисти. Всичко беше подчинено на насилието,страх а,лъжата,кражба та,измаматата и накрая комунистите се отказаха от самия техен режим и БКП съвсем противозаконно и противоуставно го прекрати .
На тази основа и на основата на още много други факти,нашата група съвсем обективно определя личностите,коит о са вършили тези престъпления и измами за сган.Ако Вие,драги Исвитлио имате по-точнма дума от тази,кажете ,ще обсъдим и Вашите мотиви и ако те са по-силни и аргументирани,щ е приемем Вашето мнение за по-меродавно.
 
 
0 #4 svetlan 2013-04-21 18:10
Исветлио,благда ря Ви за вниманието и се надявам да бъдем полезни в нашите дискусии и още повече за "младите поколения",както и за всички посетители на сайта на Г-н Христов.Ето и допълнителни разяснения:
1. По отношение на генерал Димитров аз не мога да взема конкретно отношение,защот о след като беше паднал ком.режим,курсовете за преподготовка в Академията на МВР бяха с различна продължителност . Аз имах познат,чийто син премина 6-месечен курс и го разпределиха в НРС с чин капитан. Как е станало това,не мога да зная,но явно е станало по съответните закони и правила..Всеки случай е много специален,има и изключения.Вие говорите за "максимална прозрачност". Това е неосъществимо в държави като България. Това е просто пожелание,а не статус и принцип на живот у нас. България е в ръцете на комунистическат а сган и на нейните помагачи-бандити и всевъзможни измамници.България е несериозна и некултурна страна и осъществяването на "максимална прозрачност" в момента е невъзможно.Няма институции,няма и личности,които да работят в тази посока.Ако не сте съгласен,я посочете област в нашия живот,където "цари" тази "максимална прозрачност".
2. Дали някой е имал(или нямал) контакт с ДС е голямата измама. Ами няма кадри,които ако към 1990г. са били поне 25-годишни и да не са имали контакт с ДС.Важното е дали са комунисти сега,или не са, и дали просто служат на сганта,или са далеч от нея. Ако Вие сте бил офицер от ДС,но комунистческия режим сте го счел за нечовешки и престъпен режим,какъв е проблема да сте началник на НРС.Разбрете драги Исвитлио,не членската книжка и трудовата книжака правят хората да са хора,а морала и възпитанието.

3. Казвате,че не можете да разбрете моята дефиниция за комунизъм.Ами аз нямам такава,дори и такава не съществува,осве н комунистическат а пропаганда.Комунизмът като доктрина няма нищо общо с комунистическат а диктатура. Комунистите само казват,че техния режим е по "идея" на комунистическот о учение(комунист ическат а идеология).Да,ама живота на хората не се управлява от идеология и философски учения.Нито една идеология и учение не са реализирани никъде по света. Властта ,държавата,държ авната политика и пр. не се базират на учения и идеологии.Не ми вярвате ли?-посочете една държава,която е изградена на основата на някоя идеология,или философско учение(теория,д октрина и пр.).Вземете за пример САЩ,Русия,Япони я,Канада,Герман ия,Франция,Англ ия,Испания,Швец ия,Швейцария,По лша,Турция и мн.др. държави. По Ваш избор се насочете към някоя от тях и посочете и назовете идеологията,коя то тази държава е реализирала във властта и живота на хората. Назовете и "името" на обществото.Малко улеснение-не търсете такава държава,защото няма такава.
Следва продължение на отговора ни към Вас...
 
 
0 #3 isvetlio 2013-04-21 12:47
Здравейте и благодаря за разясненията, Светлан! Сега за себе си мога по-добре да изясна фактическата обстановка по тези малки детайли. Във всеки случай не разбирам все още, кога е преминал генералът подготовката (13 месечна, както пишете), за да се превърне в офицер и започне да работи в конраразузнаван ето. Мисля, че максимална прозрачност е небходима по отношение на професионалното израстване на ръководните кадри в държавата, особено, ако са имали контакт със системата на ДС.
Тук ще засегна някои от Вашите забелжки, които се отнасят до квалификациите на длъжностните лица от службите, за комунизма и БКП. Не в един коментар ги засягате и затова ще поясня моята позиция.
А именно, не мога да разбера Вашата дефиниция на комунизъм, комунистическа сган и подобни епитети, които лепвате на тоталитарните господари и слуги от миналото, а и техните правопиемници днес. Не познавам онова време както Вас. Не познавам и учението на Маркс и Енгелс, развито после от болшевиките и сталинистите и така през нашия соц. До колкото знам, обаче, до комунизъм (според марксистката теория) се стига едва през един развит социализъм. Нашите другари така и не успяват да го построят. Оставаме си социалистическа страна от източния блок, за която Живков казва, че социалзмът е останал едно недоносче. В този смисъл, за какъв комунизъм говорим?! Може да е имало комунисти в началото. Вярващи в безкласовото комунистическо общество, но те или са изгубили илюзиите си скоро след 9ти или никога не са вярвали в нещо повече от своето собствено благоденствие и смяна на социалния си статус. Когато говоря за соц, аз разглеждам нещастното минало като едно тоталитарно време, в което едни хора са паразитирали на гърба на други, лишавали са ги от права, мачкали са критиците, подкрепяли са лакейството, измяната, доносниченето. Ограждали са се с репресивни органи, за да поддържат тази своя диктатура. Използвали са системата на моя човек, описана и дефинирана от Георги Марков, за укреване на бюрокрацията. Обезличавали са характера и духа на свободните хора. Превърнали са обществото ни в роби.
Тук комунисти няма! Изчезнали са. Тези хора не вярват в комунизъм. Срещу какво се борите с Вашето остро копие на езика? Ако днес се чува за комунисти и техни партии в България, то иде реч за малцина ентусиасти, които вярват в някакви идеали и са пренебрежително малък брой. Не ги виждам да са агресивни, като например националсоциали стите в Източна Германия днес. Не виждам основание да се забраняват.

ДС, от друга страна, като маша на тази избрана "сган" (както я наричате) опортюнисти и кариеристи е била ползвана не само за репресия, а и както социален асансьор. Тук за мен е ролята на отваряне на тези досиета. Започвайки от агентите, човек днес може да добие ясна представа за лицата, които са го ползвали този асансьор. В иделания случай, разкирите агенти биха излязли в публичното пространство и разказали за мотивите си за влизане в системата. Тогава всеки един от нас може за себе си да отсъди как да кредитира думите на този човек и дали би му поверил място в публичния ни живот по силата на обществения договор. Примери в тази посока има, за съжаление за сега предимно в средите на журналистите. За да ни стане ясно дали е била "чиния" или "тоалетна чиния", ние трябва да познаваме историята на тези хора. Не за друго, а защото те заемат публични длужности. Управляват аспекти на нашия живот!

Вие стоварвате отговорността на г-н Христов да оправдава всеки един член на това общество на българските служби през тоталитаризма, а и днес. Не е негова работа, според мен! Нека хората, които днес знаят за репресивната същност на тази система (защото и архиварят, машинопистът и секретарката са служили на този апарат!) да излезат напред и по съвест да разкажат за нейната същност. Да научим нещо повече и ние, за да не го повторим никога вече. За това урудливо създание, на което са служили и заради което днес взимат пенсии и се хранят. Въпрос на съвест и оценка. Такива хора, ако има, също са малцина. Срамота е!

По отношение на оценката за съпричастността на генерала към ДС и по-скоро липсата на такава, съм съгласен напълно с Вас! Но какво да очакваш от тези хора... Добре, че поне на интервю се е съгласил и "практика" е създал за някаква публичност.

В заключение искам да Ви споделя, че с това Ваше, ако позволите, буквоядство е трудно да се бори човек. Подобно е положението с дългите Ви съобщения, които на дисплея на портативния смартфон изглеждат безкрайни :-)
Макра и интересно, не е стимулиращо човек да отвърне.
 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов