|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Руски медал за шестака Димитър Иванов, Нинова също го почете ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - Спецслужби
Написано от Държавна сигурност.com   
Сряда, 21 Април 2021 17:25

alt

 

Бившият началник на Шести отдел „Анидържавни прояви“ в Шесто управление за борба срещу идеологическата диверсия на Държавна сигурност о. р. кап. Димитър Иванов беше награден с медал за специални заслуги от ръководителката на Руския културно информационен център в София Олга Широкова.

Той получава руския медал по повод своята 70-годишнина, навършена на 19 април, съобщи Faktor.bg.

Не е ясно какъв е културния принос на бившия служител на Държавна сигурност, но за сметка на това е известно, че Шесто управление на ДС, в което е работил и Пето управление на КГБ са работили активно по преследването на представители на българската и съветската интелигенция до 1990 г., чиито възгледи и творчество са в разрез с тоталитарните комунистически партии на НРБ и СССР.

Сайтът Faktor.bg посочва, че Димитър Иванов е много чест гост на РКИЦ и е в отлични отношения с ръководството му.

Свидетели твърдят, че когато е в руския културен център бившият служител в Шесто управление на ДС говори само на руски език дори и с българите.

Обяснението му било, че това е руска територия и задължително трябва да се общува на езика на домакините.

Иванов е единственият бивш щатен служител на ДС, който е носител на Почетен знак по случай 100 години КГБ.

За 65-годишнината му през 2016 г. след скандал Иванов получи почетен знак „Златен век“ – отличие за 24 май от Министерството на културата, ръководено тогава от министър Вежди Рашидов.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова също не остана по-назад от руснаците. Тя също почете бившият кадър на ДС като на неговата 70-годишнина в понеделник му връчи лично поздравителен адрес от партията.

 

alt

 

Димитър Иванов е роден през 1951 г. Завършва школата на МВР-ДС през 1976 г. и постъпва на работа като разузнавач в Шести отдел „Антидържавни прояви“ на Шесто управление на ДС.

Отделът се занимава със разработване на лица, за които са придобити данни, че дейността им е насочена срещу партийния ръководител Тодор Живков.

А също така и с корупцията сред комунистическата номенклатура,, а през 80-те години и срещу лица, занимаващи се с иманярство.

Неслучайно след краха на тоталитарната комунистическа система Димитър Иванов изведнъж се сдобива с частна археологическа колекция, в която срещу експонатите не е посочено откъде са придобити.

През 1989 г. Димитър Иванов оглавява за кратко Шести отдел, а същата година още преди 10 ноември 1989 г. започва прочистване на архива на отдела.

След политическите промени от въпросния отдел не са предадени никакви документи в архива на МВР.

През 2001 г. прокуратурата започна разследване срещу Иванов за унищожаване на част от архива на Шести отдел, заведено след докладна от самия Иванов за унищожаването до министъра на вътрешните работи Богомил Бонев, но делото не бе доведено до край.

Освен с античната си колекция Димитър Иванов е известен и като един от вицепрезидентите (1991-1996) на групировката „Мултигруп“ на Илия Павлов, създадена по структурата на „Тексим“ от 60-те години, за което Иванов има принос, тъй като е запознат с делото срещу „Тексим“, водено тогава от ДС.

Паралелно той се опитва да прави неособено успешен бизнес чрез свои търговски дружества.

През 1996 г. Иванов, който има чин капитан, е един от основателите на т. нар.  генералско движение в БСП, чийто идеолог е о.р. ген. Любен Гоцев. Движението прави опит да обедини интересите на по-висши представители на репресивния апарат на БКП в соцпартията през втората половина на 90-те години.

В периода 1998-2001 г. Димитър Иванов е издател на партийния орган на БСП в. „Дума“. След това той е председател на редакционните съвети на вестниците „Земя“, „Русия днес“ и „Вестник за дома“.

Впоследствие Иванов се изявява като проф. по национална сигурност в Университета по библиотекознание и информационни технологии.
В средите на жертвите на Държавна сигурност Димитър Иванов е известен под прякора Митю Гестапото.

 

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов