|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Съдебни процеси
Делото, което от три десетилетия стои на „трупчета“ и Гешев също не помръдна ПДФ Е-мейл
ДЕКОМУНИЗАЦИЯ - Съдебни процеси
Написано от Христо Христов   
Събота, 27 Май 2023 05:23

alt

 

При последния грандиозен скандал с главния прокурор Иван Гешев отново се заговори за делата на „трупчета“, които прокуратурата държи и „активира“ според конюнктурата и интересите си.

Медиите обаче пропускат да посочат, че има едно дело, по което от над три десетилетия държавното обвинение бездейства и с това си бездействие се е превърнало в орган, който вместо да разкрива престъплението на практика го прикрива.

Става въпрос за делото срещу вдъхновителите на т.нар. възродителен процес или насилствената асимилация срещу турското малцинство, предприета от тоталитарния комунистически режим начело с генералния секретар на БКП Тодор Живков през 1984 г.

Сайтът desebg.com припомня неговата история, както и конкретното бездействие на настоящия главен прокурор Иван Гешев по него.

продължава>
 
Съдът отмени прекратяването на делото за „възродителния процес“ от прокуратурата ПДФ Е-мейл
ДЕКОМУНИЗАЦИЯ - Съдебни процеси
Написано от Христо Христов   
Петък, 23 Декември 2022 18:19

alt

 

Състав на Софийския апелативен съд (САС) с председател Камен Иванов отмени постановлението на Военно-окръжната прокуратура - София, с което тя прекрати следствието за „възродителния процес“, научи desebg.com.

С определението си от 22 декември 2022 г. САС на практика връща делото на прокуратурата за продължаване на процесуално-следствените действия. Определението на съда не подлежи на обжалване.

Както desebg.com съобщи в края на месец май 2022 г. Военно-окръжната прокуратура – София прекрати делото, след като два месеца по-рано почина последният обвиняеми по него – бившият комунистически министър-председател Георги Атанасов.

продължава>
 
Бившият президент Йон Илиеску ще бъде съден за престъпления против човечеството по време на Румънската революция през 1989 г. ПДФ Е-мейл
ДЕКОМУНИЗАЦИЯ - Съдебни процеси
Написано от Държавна сигурност.com   
Сряда, 03 Август 2022 17:21

alt

 

Делото за румънската Революция от 1989 г. отново изпратено в съда, след като преди около шест месеца Върховният касационен съд поиска повторно разследване, съобщава румънския в. "Адевърул".

Така бившият президент на Румъния Йон Илиеску, бившият вицепремиер Джелу Войкан Войкулеску и бившият началник на военната авиация Йосиф Рус отново ще се изправят пред съда по обвинения в престъпления срещу човечеството.

Съобщението беше направено от главния прокурор на Румъния Габриела Скутя, предаде БТА.

продължава>
 
Още една жертва на осъди прокуратурата за бездействието ѝ срещу виновните комунистически функционери за „възродителния процес“ ПДФ Е-мейл
ДЕКОМУНИЗАЦИЯ - Съдебни процеси
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 07 Юли 2022 20:13

alt

 

Още една жертва на насилствената асимилация на българските граждани от турски произход, извършена от тоталитарния комунистически режим в периода 1984-1989 г., успя да осъди българската прокуратура за неоправданото над 30-годишно забавяне на делото срещу висшите функционери от ръководството на БКП, виновни за т. нар. възродителен процес.

Това стана известно, след като състав на Върховния касационен съд (ВКС) с председател Емил Томов се произнесе с окончателно решение по делото, заведено от Сафие Юрдакул срещу държавното обвинение.

продължава>
 
Жертви на „възродителния процес“ обжалваха прекратяването на делото срещу виновните за репресията 1984-1989 г. ПДФ Е-мейл
ДЕКОМУНИЗАЦИЯ - Съдебни процеси
Написано от Христо Христов   
Петък, 24 Юни 2022 09:53

alt

 

Прокуратурата срещна неочаквана съпротива срещу прекратеното неотдавна от нея тихомълком разследване срещу виновните лица от върхушката на БКП за т. нар. възродителен процес срещу българските граждани от турски произход в периода 1984-1989 г., научи desebg.com.

Гражданската организация за справедливост, права и културно сътрудничество на Балканите, която представлява задържаните без съд и присъда мъже от турското малцинство в концлагера „Белене“ в периода 1984-1987 г. и техни наследници, принудително изселени през 1989 г. в Турция е обжалвала постановлението на Военно-окръжната прокуратура в София за прекратяване на делото.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 Следваща > Край >>

Страница 1 от 7
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов