|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Прокуратурата прекратява разследването за убийството на Георги Марков ПДФ Е-мейл
ДЕКОМУНИЗАЦИЯ - Съдебни процеси
Написано от Държавна сигурност.com   
Вторник, 10 Септември 2013 09:48

alt
Разследването в България за убийството на дисидента Георги Марков през 1978 г. в Лондон, ще приключи без резултат поради давност.

Това заяви пред агенция „Франс прес” говорителката на прокуратурата Румяна Арнаудова в понеделник.
 „На 11 септември 2013 г. съдебната процедура трябва да бъде закрита поради давност. Никакво конкретно действие – заповед за арест, задържане, обвинение – по отношение на дадено лице, позволяващо да се продължи 35-годишния срок на давност не е предприето", обясни тя.

Сайтът desebg.com припомня, че още през 2008 г. българското следствие се подготвяше да прекрати делото, но неговия срок беше удължен по молба на британските власти в последния момент с още 5 години. Тогава беше използвана правната възможност от 35-годишната давност при дела за убийства или опит за убийства на повече от едно лице (в случая беше използвано покушението срещу Владимир Костов в Париж през август 1978 г.).

През 2005 г. разследващият журналист Христо Христов издаде документалната книга „Убийте Скитник”, потвърждаваща с документални свидетелства от архивите на Държавна сигурност, че зад  убийството стои Първо главно управление (ПГУ) на ДС, работили в тясно взаимодействие с КГБ.

През 2006 г. Скотланд ярд възобнови разследването в Англия и изпрати нов екип от детективи в България, които размениха информации с Националната разузнавателна служба, където се води българското следствие. Същата година в Лондон беше убит руския дисидант Александър Литвиненко също чрез отравяне, но с радиоактивен полоний.

В резултат на съдебен процес, заведен от Христо Христов срещу директора на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров заради отказ за достъп до архивите на ПГУ през 2008 г. журналистът получи съдебно разрешение за ползването на най-важните документи по случая в разузнаването по времето на Живков, включително и до досието на единствения заподозрян по случая агента на ПГУ „Пикадили” – Франческо Гулино. Разкритията бяха публикувани през есента на 2008 г. в книгата му „Двойният живот на агент Пикадили”.

Паралелно с направените журналистически разкрития през 2008 г. следователят по делото Андрей Цветанов се опита да прекрати разследването със заключение, че причината за смъртта на Георги Марков е непрофесионално лечение, приложено от британските лекари.

Последва протест на фамилията на писателя до тогавашния главен прокурор Борис Велчев с искане за отвод на следователят Цветанов, поради едностранното водене на разследването без да бъдат документирани доказателствата за участието на ДС по случая, направени публично одстояние от журналиста Христо Христов. Главният прокурор освободи следователят по случая и на негово място бяха назначени двама нови разследващи от Националната следствена служба.

През 2012 г. германски телевизионен екип откри италианеца Франческо Гулино в австрийския град Велс, без обаче да стане ясно дали българското или британското следствие продължават да го издирват.  „Пикадили” напусна Дания, в която е изведен от ПГУ в началото на 70-те години, веднага след като през 1993 г. беше открит и продължително разпитван от британски детективи и българския следовател Богдан Карайотов. Тогава агентът, получил задача да работи по „Скитник” – псевдонима на Георги Марков, беше изпуснат, след като България отказа да предаде документите по случая на Дания, въз основа на които той да бъде екстрадиран в Англия за разследване по случая с убийството на Георги Марков.

Разследването на убийството на писателя в България стартира през октомври 1990 г., едва след падането на комунистическия режим. Въпреки прекратяването на делото в България, британското разследване остава отворено. Прекратяването на българското следствие ще доведе до затруднения при евентуални съдебни поръчки от страна на Великобритания.

Една от малкото ефективни присъди за престъпления по времето на комунистическия режим получи последният началник на ПГУ ген. Владимир Тодоров през 1992 г., когато беше признат за виновен и осъден на 10 месеца затвор за унищожаване на разработките на ДС, водени срещу Георги Марков в Първо главно управление на ДС и в Шесто управление на ДС. Предполага се, че в изчезното по нареждане на ген. Тодоров 10-томно дело срещу писателя в архива на ПГУ, се е съдържал и конкретния план за неговото ликвидиране, както и отчетите за извършената операция с помощта на КГБ. Съветската помощ беше призната още през 1991 г. от генерала от съветското разузнаване Олег Калугин, участвал в предоставянето на техническата помощ на ПГУ - отровата и уреда за нейното изтрелване.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов