|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Прокуратурата прекратява разследването за убийството на Георги Марков ПДФ Е-мейл
ДЕКОМУНИЗАЦИЯ - Съдебни процеси
Написано от Държавна сигурност.com   
Вторник, 10 Септември 2013 09:48

alt
Разследването в България за убийството на дисидента Георги Марков през 1978 г. в Лондон, ще приключи без резултат поради давност.

Това заяви пред агенция „Франс прес” говорителката на прокуратурата Румяна Арнаудова в понеделник.
 „На 11 септември 2013 г. съдебната процедура трябва да бъде закрита поради давност. Никакво конкретно действие – заповед за арест, задържане, обвинение – по отношение на дадено лице, позволяващо да се продължи 35-годишния срок на давност не е предприето", обясни тя.

Сайтът desebg.com припомня, че още през 2008 г. българското следствие се подготвяше да прекрати делото, но неговия срок беше удължен по молба на британските власти в последния момент с още 5 години. Тогава беше използвана правната възможност от 35-годишната давност при дела за убийства или опит за убийства на повече от едно лице (в случая беше използвано покушението срещу Владимир Костов в Париж през август 1978 г.).

През 2005 г. разследващият журналист Христо Христов издаде документалната книга „Убийте Скитник”, потвърждаваща с документални свидетелства от архивите на Държавна сигурност, че зад  убийството стои Първо главно управление (ПГУ) на ДС, работили в тясно взаимодействие с КГБ.

През 2006 г. Скотланд ярд възобнови разследването в Англия и изпрати нов екип от детективи в България, които размениха информации с Националната разузнавателна служба, където се води българското следствие. Същата година в Лондон беше убит руския дисидант Александър Литвиненко също чрез отравяне, но с радиоактивен полоний.

В резултат на съдебен процес, заведен от Христо Христов срещу директора на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров заради отказ за достъп до архивите на ПГУ през 2008 г. журналистът получи съдебно разрешение за ползването на най-важните документи по случая в разузнаването по времето на Живков, включително и до досието на единствения заподозрян по случая агента на ПГУ „Пикадили” – Франческо Гулино. Разкритията бяха публикувани през есента на 2008 г. в книгата му „Двойният живот на агент Пикадили”.

Паралелно с направените журналистически разкрития през 2008 г. следователят по делото Андрей Цветанов се опита да прекрати разследването със заключение, че причината за смъртта на Георги Марков е непрофесионално лечение, приложено от британските лекари.

Последва протест на фамилията на писателя до тогавашния главен прокурор Борис Велчев с искане за отвод на следователят Цветанов, поради едностранното водене на разследването без да бъдат документирани доказателствата за участието на ДС по случая, направени публично одстояние от журналиста Христо Христов. Главният прокурор освободи следователят по случая и на негово място бяха назначени двама нови разследващи от Националната следствена служба.

През 2012 г. германски телевизионен екип откри италианеца Франческо Гулино в австрийския град Велс, без обаче да стане ясно дали българското или британското следствие продължават да го издирват.  „Пикадили” напусна Дания, в която е изведен от ПГУ в началото на 70-те години, веднага след като през 1993 г. беше открит и продължително разпитван от британски детективи и българския следовател Богдан Карайотов. Тогава агентът, получил задача да работи по „Скитник” – псевдонима на Георги Марков, беше изпуснат, след като България отказа да предаде документите по случая на Дания, въз основа на които той да бъде екстрадиран в Англия за разследване по случая с убийството на Георги Марков.

Разследването на убийството на писателя в България стартира през октомври 1990 г., едва след падането на комунистическия режим. Въпреки прекратяването на делото в България, британското разследване остава отворено. Прекратяването на българското следствие ще доведе до затруднения при евентуални съдебни поръчки от страна на Великобритания.

Една от малкото ефективни присъди за престъпления по времето на комунистическия режим получи последният началник на ПГУ ген. Владимир Тодоров през 1992 г., когато беше признат за виновен и осъден на 10 месеца затвор за унищожаване на разработките на ДС, водени срещу Георги Марков в Първо главно управление на ДС и в Шесто управление на ДС. Предполага се, че в изчезното по нареждане на ген. Тодоров 10-томно дело срещу писателя в архива на ПГУ, се е съдържал и конкретния план за неговото ликвидиране, както и отчетите за извършената операция с помощта на КГБ. Съветската помощ беше призната още през 1991 г. от генерала от съветското разузнаване Олег Калугин, участвал в предоставянето на техническата помощ на ПГУ - отровата и уреда за нейното изтрелване.

 

Коментари 

 
+2 #5 svetlan 2013-09-13 18:45
По принцип е нелепо и легитимно неиздържано да се отваря правен казус "разследване на убийство" в България,след като убийството е станалов друга страна и тогава и по-късно българските комунистически власти не са реагирали по правен път. Те не са били заинтересувани, защото точно те са организирали покушението.Освен това,комунистит е никога не с аизпускали властта-съд,прокуратура ,следствие,архи ви,служби за сигурност и разузнаване.


И накрая,направо е убийствено наивно да се търси помощ в това отношение от българските комунисти.Въобще не е нужно никакво сътрудничество межди демократичните страни и българските комунисти,особе но днес.

Крайно време е запада и американците да прекратят всякакви връзки с българските комунисти и незабавно да изключат сегашна,комунис тическа България от европейския Съюз и НАТО.Явно тези страни не вземат все още насеризоно какво е да се работи с комунисти. Страданията са изключително за сметка на честните българи....


Недопустимое да се вярва,че британските власти не са запознати с материалите,кои то Г-н Христов обнародва-те са крещящи и верни.Дори не ги и коментират.Да се стигне до цялата истина във връзка с убийството на Георги Марков е малко вероятно.
 
 
+1 #4 svetlan 2013-09-13 18:35
г-н Исветлио,не е важно дали убития е български,брита нски,или съветски гражданин,важно то е,че на тероторията на Великобритания е извършено покушение-убийство. Следствните действия на британците не се орпеделят от никакви фактори като гражднастов,етн ическапринадлеж ност,убеждения, местоживеене и др.

Но има крайно интересен и смущаващ факт в държането на англичните,особ ено след излизане на книгата на Г-н Христов 'Убийте "Скитник"'. Автора е така хронологично,фа ктологично и логично представил нещата,че не е нужно някой следовател ,или прокурор да е англичанин,че да изучи подбробно книгата и да предприеме действия,дори да се стигне на най-високо,държавно и международно ниво.

Позоваването на българските комунисти за давност е меко казано неубедително.


Изключително смущаващо и загадъчно е поведението н брата на Георги Марков,Никола.Той е прикривал идентичността на агент на ДС цели 33 години,което по пътя на елементарната логика означава,че покрай него е прикривал и други личности и за съжаление и самия себе си.дали е проявил ,или ще прояви доблест да разкаже един ден самата истина,само той си знае. Интервюто,което той даде на Г-н Христов е пълно с противоречия и сериозни въпроси. Едно е неоспоримо-до самия Г-н Никола Марков е имало сериозно и постояно присъстъвие на убийците на брат му.

Г-н Исветлио,ако не сте чел коментарите на нашата група на разследващи читатели по интервюто на Г-н Марков,препоръч ваме ви ги .
 
 
+2 #3 isvetlio 2013-09-11 14:45
Благодаря Ви за отговора и за яснотата, която внасяте в случая, г-н Христов! Добре си спомням изследването Ви и с интерес и много горчилка прочетох "Убийте Скитник".
Ако по някакъв начин си обясним позицията на нашите праворазадавате лни органи и служби, както и отказите на Ж.Желев и П. Стоянов да откажат съдействие за времето си, то си мисля, че днес изглежда имаме други настроения в Президентството , както и в част от политическото пространство, които биха дали друг отговор на британските следователи. Г-н Ковачев също би могъл да помогне, предвид думите и делата си в посока осмисляне на нашето минало. Отношението към досието Скитник и паметта на Георги Марков не биха ли били лакмус за настоящите реалности в българския политически и обществен живот?

От друга страна си мисля, че заверени копия от КомДос на оригинални страници от разсекретените материали на делото, не биха ли били годно доказателство за английските власти? Предполагам, че няма да е трудно да се покрият разходите от едно такова копиране, превод и изпращането им в Об. Кралство?

За мен би било интересно отношението на британските служби към случая, още повече в светлината на казуса Литвиненко наскоро. Във всеки случай британските журналисти биха имали интерес да задават този въпрос.
 
 
+3 #2 Христо Христов 2013-09-11 12:15
Независимо дали български или други, включително и британски журналисти, са се обръщали към Скотланд ярд за позиция по случая през годините, тя неизменно е била следната: Случаят при нас е отворен (там няма давностен срок за разследване на убийство) и не може да коментираме.

Гулино е разпитан още през 1993 г. в Коменхаген от британски детективи и българския следовател Богдан Карайтов. В резултат на данните срещу него по случая Дания поиска досието му на агент на Първо главно управление под псевдонима "Пикадили". България в лицето на тогавашния главен прокурор Иван Татарчев (вече покойник) отказа да предаде материалите, въз основа на които Дания можеше да го задържи и екстрадира във Великобритания за разследване на убийството на Марков.

Мотивът за отказа е поради засягане на националната сигурност. В досието на "Пикадили", ако прочетете книгата ми "Двойният живот на агент "Пикадили", ще откриете, че в делото не се съдържат абсолютно никакви заплахи за националната сигурност на България, а много ясно изразени съмнения за агентурната му дейност по случая.

Затова и до днес той остава единственият официално заподозрян по случая от българското и британско разследване до 1993 г., когато това дело се водеше съриозно.

Гулино се възползва от отказа на България и изчезна веднага от Дания. Беше открит от германски телевизионен екип през 2012 г. да преживява в Австрия от професията, която ДС му е дала, когато в началото на 70-те години го извежда в Дания - търговия с антикварни предмети.
 
 
+1 #1 isvetlio 2013-09-10 22:32
Г-н Христов, ако се абстрахираме от некомпетентност та на българската прокуратура и нежеланието й да преследва и разкрие това престъпление, защо английските власти не повдигнат обвинение като използват материалите, които са налични в момента? Деянието е извършено в Лондон все пак, срещу английски поданик? Поне да разпитат Гулино, който изглежда въобще не се крие. Има ли някаква позиция от тяхна страна по случая? Някой отправял ли е запитване в тази връзка? Благодаря Ви!
 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов