|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Правната комисия в парламента одобри премахването на давността върху престъпления на комунизма ПДФ Е-мейл
ДЕКОМУНИЗАЦИЯ - Съдебни процеси
Написано от Христо Христов   
Събота, 20 Юни 2015 13:26

alt
Комисията по правни въпроси в Народното събрание одобри  в петък (19 юни 2015 г.) законопроекта, предвиждащ отпадане на давността за редица  тежки престъпления, извършени от комунистическия режим.

Законопроектът беше внесен през месец май 2015 г. от депутата Методи Андреев и група негови колеги от ГЕРБ и Реформаторския блок, а Комисията по правни въпроси го подкрепи вчера с 11 гласа „ „за” и 3 „въздържал се”, при отсъствие на членове от БСП на заседанието.

Проектът въвежда съставите за престъпления срещу човечеството за които няма давност – така както ги дефинира Римския статут на Международния наказателен съд, ратифициран от Народното събрание през 2002 г.

В голямата си част законопроекта повтаря законопроектите, които бяха внасяни в 40-то и 41-то Народно събрание от народния представител Лъчезар Тошев (Синята коалиция), но има нови елементи.

Така например, в законопроекта са предвидени състави за търговия с наркотици, за практикуване радикална религия водеща до тероризъм – престъпления, за които също се предвижда да не важи института на давността.

Възможността законопроектът да бъде приет от Народното събрание е голяма, тъй като освен от ГЕРБ и Реформаторския блок той ще бъде подкрепен и от ДПС. Поне такава заявка даде преди десетина дни лидерът на ДПС Лютви Местан. ДПС има интерес от приемането на подобен законопорект, който обхваща и престъпления, извършени при насилственото премиенуване на мюсюлманите по време на управлението на БКП.

Под законопроекта са се подписали депутатите от ГЕРБ Методи Андреев, Цвета Караянчева, Джема Грозданова, Димитър Главчев, Георг Георгиев и Алтимир Адамов, а от Реформаторския блок Петър Славов, Вили Лилков, Борис Станимиров, Найден Зеленогорски, Никола Хаджийски и Корман Исмаилов.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов