|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Германия ще въведе омбудсман за защита на хора, преследвани от комунистическия режим в ГДР ПДФ Е-мейл
ДЕКОМУНИЗАЦИЯ - Съдебни процеси
Написано от Държавна сигурност.com   
Сряда, 24 Юни 2020 10:34

alt

 

Германия предвижда да създаде длъжността федерален омбудсман, който да подпомага и защитава хора, преследвани при някогашния комунистически режим в бившата ГДР, предаде ДПА.

Новата институция се предвижда да бъде въведена от лятото на 2021 г.

Германска демократична република (ГДР), която беше сателит на Съветския съюз, подлага своите граждани на масово следене, осъществявано от източногерманското Министерство на Държавна сигурност, известно още като ЩАЗИ.

Несъгласните с комунистическата диктатура са преследвани, сплашвани, затваряни и подлагани на различни репресии.

Още през 1990 г. Германия предприе действия, които позволиха гражданите да получат достъп до своите досиета в ЩАЗИ.

Сега се предвижда след лятната ваканция в германския парламент да бъде внесено законодателство за създаване на нова длъжност, заяви председателят на парламентарната комисия по култура Катрин Буде.

По думите ѝ коалиционното правителство на канцлера Ангела Меркел подкрепя този ход, който е поддържан също така от организации в подкрепа на жертвите и служители, натоварени със задачата да се заемат с престъпленията на ГДР в провинциите от някогашната Източна Германия.

Планирани са още два законопроекта, внасящи поправки в законодателството за индексирането и управлението на документите на ЩАЗИ, както и за федералните практики за архивиране.

Катрин Буде предвижда приемането на новото законодателство от парламента да стане на 3 октомври, когато се отбелязва Денят на германското единство. Тази година се навършват 30 години от обединението на Германия, разделена след края на Студената война на ГДР и ФРГ.

Миналата есен германският парламент удължи срока за лустрация на сътрудниците на ЩАЗИ, която не позволява те да заемат ръководни постове, до 31 декември 2030 г., приемайки, че тази политика, възприета с обединението на Германия, няма алтернатива.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов