|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Още една жертва на „възродителния процес“ осъди прокуратурата за бавно правосъдие ПДФ Е-мейл
ДЕКОМУНИЗАЦИЯ - Съдебни процеси
Написано от Държавна сигурност.com   
Понеделник, 16 Ноември 2020 19:31

alt

 

Още една жертва на „възродителния процес“ осъди прокуратурата заради бавно правосъдие по дело, което води от… 1991 г.

Новината, че държавното обвинение трябва да заплати обезщетение от 50 000 лв. на жител на област Добрич, пострадал от насилствената смяна на имената на турското малцинство, бе съобщена от БНР.

Потърпевшият, чието име не се споменава, е бил мобилизиран през 1985 година и отведен във военно поделение в гр. Роман, където му е било сменено името.

При завръщането си в дома бил убеждаван да се включи в пропагандата по селата, че смяната на имената е правилна. Поради отказа си е арестуван. В МВР прекарал 65 дни, след което бил въдворен в лагера "Белене".

В исковата си молба жертвата на „възродителния процес“ посочва, че е пострадал по воденото следствено дело заради задържането му и лишаване от свобода през 1985 г., тежките условия, мъченията и изтезанията, на които е бил подложен и принудителното му изгонване от България през 1989 година.

Постановеният съдебен акт за глоба от 50 000 лв. на прокуратурата не е окончателен и може да бъде обжалван пред Апелативен съд – Варна.

Това е поредният случай, по който жертва на „възродителния процес“ осъжда държавното обвинение за протакане на дела, свързани с установяване на виновните за насилствената смяна на имената на турското малцинство от комунистическия режим начело с Тодор Живков през 1985 г.

Бюджетът на прокуратурата е държавен, т.е. за бездействието на държавното обвинение на практика плащат българските данъкоплатци.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов