|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Жертви на „възродителния процес“ обжалваха прекратяването на делото срещу виновните за репресията 1984-1989 г. ПДФ Е-мейл
ДЕКОМУНИЗАЦИЯ - Съдебни процеси
Написано от Христо Христов   
Петък, 24 Юни 2022 09:53

alt

 

Прокуратурата срещна неочаквана съпротива срещу прекратеното неотдавна от нея тихомълком разследване срещу виновните лица от върхушката на БКП за т. нар. възродителен процес срещу българските граждани от турски произход в периода 1984-1989 г., научи desebg.com.

Гражданската организация за справедливост, права и културно сътрудничество на Балканите, която представлява задържаните без съд и присъда мъже от турското малцинство в концлагера „Белене“ в периода 1984-1987 г. и техни наследници, принудително изселени през 1989 г. в Турция е обжалвала постановлението на Военно-окръжната прокуратура в София за прекратяване на делото.

Както desebg.com съобщи през месец март тази година почина последният обвиняем по делото – бившият комунистически министър-председател (1986-1989) Георги Атанасов и на това основание държавното обвинение в края на месец май е прекратило разследването.

То е образувано през далечната 1991 г., но за изминалите 31 години оттогава прокуратурата така и не успя да разпита около 450 жертви на „възродителния процес“, въдворени в концлагера „Белене“ в периода 1984-1987 г., повечето от които след това са принудително изселени в Турция.

Насилствената смяната на над 800 000 български граждани от турски произход в НРБ е едно от последните престъпления на тоталитарния комунистически режим начело с генералния секретар на БКП Тодор Живков.

След краха на тоталитарната система той, ген. Димитър Стоянов – министър на вътрешните работи, Петър Младенов – министър на външните работи, Георги Атанасов и Пенчо Кубадински – член на Политбюро на ЦК на БКП бяха привлечени като обвиняеми по делото за „възродителния процес“.

Вместо да си свърши работата прокуратурата в продължени на повече от 30 години удобно изчака обвиняемите да умрат един по един, за да сложи накрая кръст на делото.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов