|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Заведено е дело срещу пропутинския пропангандатор Волгин заради изказването му за „народния съд“ ПДФ Е-мейл
ДЕКОМУНИЗАЦИЯ - Съдебни процеси
Написано от Христо Христов   
Събота, 17 Юни 2023 14:15

 

alt

 

Вдовица на мъж, осъден от противоконституционния „народен съд“, и техния син, съдят журналиста от Българското национално радио и пропутински пропагандист Петър Петров, известен под псевдонима си Волгин.

Това стана ясно вчера (16 юни 2023 г.), след като депутатът от „Демократична България“ Манол Пейков обяви в своя профил във Фейсбук дарителска кампания за покриването на разходите по съдебния казус.

Гласност на случая първо даде сайта clubz.bg. Възрастната жена, която е 102-годишна заедно със сина си завеждат дело срещу Волгин след коментара му в Деня за почит и признателност към жертвите на тоталитарния комунистически режим на 1 февруари 2023 г., в който коментар дава „пример“ за необходимостта от т. нар. народен съд (1944-1945).

Конкретното във въпросния ден Волгин пише в коментар в профила си във Фейсбук:

„Достатъчно е да погледаш само десетина минути някой нахален и неумен богаташ като Хампарцумян [Левон като Хампарцумян, бивш председател на „УниКредит Булбанк“], за да разбереш защо е трябвало да има Народен съд“.

Подаденият иск за непозволено увреждане от сина и майка от гр. Лом му срещу Волгин е за 5000 лв., но претенцията е за 1000 лв., тъй като ищците не разполага за плащане на съответната държавна такса върху цялата сума.

Делото все още не е гледано по същество. Сайтът clubz.bg хвърли повече светлина върху хода на съдебната битка, публикувайки становище на Софийския градски съд, с което искът е отхвърлен. Мотивът на съда е, че „оценките (мненията) могат да ангажират отговорността на ответника, само ако представляват клевета или обида, каквито твърдения не са наведени в молбата. Безадресна обида обаче не би могла да бъде осъществена, доколкото предмет на посегателство е честта и достойнството на конкретна личност“.

Изданието цитира адвокатът на възрастната жена и сина ѝ Веселин Видолов, че това няма да ги откаже.

Скандалът с твърдението му за необходимостта от „народния съд“ на Волгин не е първият в България.

През февруари 2018 г. тогавашният зам.-председател на 44-то Народното събрание Валери Жаблянов от БСП беше освободен от поста, след като стана ясно, че той е автор на нагла декларация от наследницата на БКП, в която се заявява, че „народният съд е необходимо и навременно правосъдие”.

Законът за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен (2000) третира „народния съд“ като посочва, че „ръководствата и ръководните дейци на Българската комунистическа партия са отговорни за… безпрецедентната разправа с народните представители от ХХV Народно събрание и всички невинно осъдени от така наречения „Народен съд“.

Сайтът desebg.com припомня, че през 1996 г. тогавашният Върховен съд отмени като незаконосъобразни решенията на Първи и втори върховни състави на „народния съд“, съдили депутатите от 25-то Народно събрание, регентите, министрите, висшите военни и царските съветници.

Съдебният иск срещу Волгин, който в началото на своята журналистическа кариера в TV7 водеше предавания за престъпленията на комунистическия режим и влиянието на Държавна сигурност, не е първото предизвикателство, срещу което той е изправен.

Срещу открития пропагандист на режима на Путин от няколко месеца пред БНР протестира фотографа Цветан Томчев, който му иска оставката, но до момента без резултат.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов