|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Структура на Държавна сигурност по години ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - Структура на ДС
Написано от Христо Христов   
Вторник, 25 Януари 2011 20:26
DS-1946 .

DS-1947

DS-1953

DS-1963

DS-1965

DS-1969
 

Коментари 

 
+2 #14 Историк 2011-04-07 13:31
Иванчо уж много знае, а сам се пита защо така.Защото Иванчо, по твоите сметки излиза,че дори и чистачките/хигиенистки/ са вербовчици на агенти по ДС.Ако ти си бил агент на някоя чистачка, значи тя те е лъгала.
 
 
+1 #13 Светлин 2011-04-07 03:25
Г-н Христов,убеден съм,че правите голяма разлика между информационен източник като Викпедия и оригиналните документи по време на комунистическия терор. Викпедия-информацията няма юридическа стойност. Такава стойност имат само документите,кои то Вие ги намирате в държавните архиви.Кой е информационния източник,който твърди,че е имало "политическа полиция" в комунистическа България. Добре,моята теза спокойно може да бъде отхвърлена,какв о да направим,накъде да се обърнем,ето какво ме подсеща моята интуиция. Обръщаме се към Съветския Съюз. Ако в състава на НКВД -КГБ е имало "политическа полиция",значи може да повярваме на всеки,който твърди,че и в България е имало. Но ако няма,значи и в България не може да има. Българския КДС(ДС) е създаден по подобие на КГБ,едва ли съветските инструктори са пропуснали да създадат служба,която те я имат,а ние не. И обратното,може ли НРБ да има "политическа полиция",а СССР да няма. Но и тази теза може да се отхвърли,ако покажете някой документ на БКП ,или МВР,където да се твърди че е съществувал отдел,или управление с името "политическа полиция". Не може да е имало,а пък да няма началник,нормат ивни документи и никой да не помни. Добре,и тази теза да я обявим за невалидна. Опитайте се да се свържете с някой бивш служител на МВР-ДС и го попитайте,ако той каже,че е имало такава полиция,тогава аз веднага признавам заблудата си. Но ако каже,че не е имало,все някой трябва да се съгласи с него. Най-меродавен фактор е Л.Г-ев. Имате му телефона и му задайте кратък въпрос-имало ли е ,или не . И ще видим кой прав,кой крив.Отговорните комунистически функционери и служителите в ДС много по-добре от всички знаят отговора на този въпрос.
 
 
+3 #12 Христо Христов 2011-04-07 00:28
Направих си труда да видя дали в Уикипедия за Държавна сигурност е използван изразът "политическа полиция".

Ето какво може да се прочете там:

1944-1954 година

След Деветосептември йския преврат от 1944 година Министерство на вътрешните работи попада под прекия контрол на Българската комунистическа партия (БКП). Сред първите нейни цели е преобразуването на Държавна сигурност в репресивна политическа полиция по съветски образец. Съставът ѝ е подменен и разширен и тя взима активно участие в последвалия непосредствено след преврата масов терор, при който са избити няколко десетки хиляди души. Държавна сигурност играе основна роля и в ликвидацията на политическата опозиция през 1947 година, както и на репресиите срещу комунистически активисти в края на 40-те и началото на 50-те години.

Ето и линка - bg.wikipedia.org/.../...
 
 
+1 #11 Светлин 2011-04-07 00:01
Сега вече сте напълно прав. Връщайки се към митингите и речите,бих припомнил само,че и те са били ръководени от ДС. Изпитвам неудобство точно на Вас да казвам тези неща,защото характера на работата Ви и контактите с рзлични хора са Ви донесли много повече информация от на хора като мен. Аз не съм пропуснал нито един митинг срещу комунистическат а сган. Нека да се опитам да направя един портрет на Г-н Христо Христов. Той е журналист,публи цист,редактор,п исател,изследов ател,филмов сценарист и др. Но главното му достойнство е че е ДОКУМЕНТАЛИСТ. Това,което е свършено от него по отношение на архивите на МВР е колосален труд,който ще остане в историята на българската .....ДОКУМЕНТАЛИСТИК А. И пуликуваните от него документи трябва да бъдат внимателно проучвани и всеки коментар стриктно трябва да се придържа към оригиналността на документите. Ако греша,коригирай те ме. Както сам казвате истинското име на 6-то у-ние на ДС,така има и други 3-то(ВКР),5-то (УБО). Но никъде няма "полит.полиция". При това,чисто полицейската работа съвсем не е обект на подигравки и ирония. Но в комунистическа България,ДС беше чиста форма на терористическа организация. Да,може някаква фразеология да се е наложила в употреба,но на митинги се говорят всякакви неща. И "професионалната цетка" на документалиста Христов,не трябва да ги допуска в своята дейност. Вашата работа е ограничена от стените на сградите,решетк ите,вратите,дър вените и метални шкафове,картони ,печати,папки,т етрадки,следств ия,присъди,дела ,мероприятия и мн. др. Митинговата фразеология не трябва да се доближава до това,което държите в ръцете и душата си. Поне така мисля аз.
 
 
0 #10 Христо Христов 2011-04-06 19:33
Още от първия свободен демократичен митинг на 18 ноември 1989 г. пред "Александър Невски", Светлин, в България изразът "политическа полиция" е в оборот, като най-често с него се припознава с последната структура в Държавна сигурност, която е изпълнявала тази функция - Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия. Проблемът е, че не младите хора биха били объркани при изясняването на този израз и смисъла, влаган в него, а че българското общество не е подробно запознато със структурите, които преди създаването на Шесто управление през 1967 г. са изпълнявали функциите на политическа полиция. Надявам се в следващи публикации, както и частите, посветени на Живков и Държавна сигурност, сайтът ще хвърли повече светлина.
 
 
0 #9 Светлин 2011-04-06 17:52
Г-н Христов,Вашата дейност е основана изключително на основата на документите. Книгите Ви също. Когато се говори за нещо сериозно,когато се пишат сериозни думи,това трябва да се основава на реални факти. След установяването на комунистическия режимв България,беше унищожена антикомунистиче ската опозиция-включително партиите и лидерите й.Не съществуваше ниакъв вид политика,не съществуваха нито легални,нито нелегални политически организации. Антикомунистиче ската ,въоръжена съпротива нямаше политически характер,а чисто човешки,борците се бореха против комунистическит е бандити. До падането на ком-та диктатура реално нямаше нищо политическо,сам о комунистическия терор. Погрешно се смята,че диктатурата била "еднопартийна",на БКП. Това е гангстерска организация,под чинена на друга,по-висша бандитеска организация,за каква партийност и политичност може да се говори. То изобщо нямаше политика,а Вие говорите за "политическа полиция".Всяка полиция има началник,кои сса началниците на "политическата полиция" в рамките на МВР и ДС? Публикувате много документи,струк тури,отдели,отд еления,служби,н о никъде не е написано "пол-сйа полиция". Не може да съществува някакъв вид полиция без нормативни документи. Казвате,че ДС е преследвала много българи по политически признаци и причини. ами не е вярно,никой не смееше да развива такава дейсност,защото не беше възможно.Преследването срещу хората имаше античовешки смисъл,но не антиполитически ."политическа полиция" е нещо сериозно и ако е съществувало,би трябвало да има нещо записано,"черно на бяло". Ще прочете някой несъвременик тази фраза и ще търси да намери някакъв документ за "политическата полция"в ДС. И ще загуби много време,че да попита,за каква "политическаполи ция" говори г-н Христов,като няма нищо такова. То не е имало никаква политика,та ще има политическа полиция.
 
 
-1 #8 Иван Иванов 2011-03-29 12:03
По онова време военизираните служители на МВР бяха със служебни карти по държавна сигурност; по народна милиция и пожарникари. Отделно имаше волнонаемни по КТ. Служителите от въпросното ЦИОУ си бяха с карти по ДС.

Сега излиза, че не всички, които са имали карти по ДС са били от ДС. Това изглежда най-малкото като недоразумение.

Защо се случва така?
 
 
+2 #7 Историк 2011-03-28 10:15
Господин Христов, благодаря за поясненията, които аз счетох за ненужно толкова подробно да ги посочвам на въпросния Иванчо. Но за да бъдем точни в исторически аспект, трябва да се има предвид, че и в структурата на ЦИОУ и функциите и по места са работили служители, които са контингент на въпросната комисия по досиетата и са оповестени.светлин е най-точен, като казва, че истината е в отварянето на целия архив на ДС.
 
 
0 #6 Христо Христов 2011-03-27 22:34
Г-н Иванов, за съжаление не съм виждал в архивите на ДС документ, на който ЦИОУ да е изписано под абревиатурата, която вие посочвате - "ЦИОУ-ДС".

Ако се чувствате компетентен и разполагате с подобен документ или посочите къде да го открием, ще положим необходимите усилия да го издирим, получим и публикуваме.

По този начин ще сме си взаимно полезни и ще осветлим още по-добре структурите на ДС.

Но тъй като досега сме се водили по самите исторически справки в архива на МВР в тях ЦИОУ е записано като ЦИОУ-МВР, а не ДС.

От тази гледна точка е некоректно да се твърди, че графиката е подвеждаща.

Сайтът Държавна сигурност.com е последното място, което ще тръгне да спестява достоверни данни и информация за ДС.
 
 
+1 #5 Иван Иванов 2011-03-27 22:13
Цитирам Историк:
Иванчо, правиш опити да налучкаш темата, но ще ти кажа, че дори и тези самостоятелни отдели не са никакво ДС.За ЦИОУ,СИТАУ, впоследствие при новата структура СКИАД,като и Академията на МВР,имаш много здраве от мен.Никой от работилите там не е имал правомощия да вербува и ръководи агентура, както и воденето на оперативни разработки. Цветанов и Борисов в това отношение са изцяло неуязвими, защото халхабер си нямат от оперативна работа. Борисов едва когато стана Главен секретар за пръв път може би е срещнал жив агент, а Цветанов- никога, защото и сега няма такива правомощия в качеството си на министър.


Не мисля, че само оперативните работници са били ДС, а останалите които са ги подпомагали нямат отношение. Дори от формална гледна точка това разделение не е вярно. Защо занимаващите се с шифър и радиовръзка да са "ДС", а създаващите нови оперативни работници в 1-ви факултет на ДС да не са? Затова не мисля, че коментара на "Историк"-а е точен. По-скоро изглежда като защита за определена група хора.

В ЦИОУ-ДС се е концентрирала цялата събрана информация в МВР и се е извършвала информационно-аналитичната дейност; то директно е обслужвало министъра и зам.-министрите - всъщност личният състав на техните кабинети и деловодствата са част от структурата на управлението; в него се е извършвала координация и контрол на изпълнението за заповедите на ръководството на министерството. В ИИЦ на ЦИОУ са се съхранявали огромни масиви информация и без тях цялата ДС би била доста неефективна.

Ако може да се направи сравнение на ДС с човешко тяло - ЦИОУ е по-скоро част от мозъка, докато оперативните управления са по-скоро крайниците - ръцете и краката с вегетативната нервна система, с които са се извършвали конкретни действия по отделни направления, изпълнявайки решения взети отгоре. Така пропускайки ролята на мозъка за вземането на определени решения, контрола и управлението на процесите и наблягайки на изпълнителите от цялата картина отпадат "decision-maker"-ите, което не мисля за правилно.

ЦИОУ е било нещо като щаба на армията и в този смисъл щабът не може да не е част от схемата на ДС. Затова структурата в схемата не е пълна и дори подвежда в някаква степен.

:-)
 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов