|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Бивш кадър на Държавна сигурност сдаде властта в НСО ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - УБО
Написано от Христо Христов   
Вторник, 15 Май 2012 18:41

Ген. Димитър Димитров, директор на Националната служба за охраната (НСО) е подал оставка пред президента Росен Плевнелиев, съобщи прессекретариатът на държавния глава.

В официалното съобщение се посочва, че причините за оставката са от личен характер и тя е приета.

Ген. Димитров беше назначен за директор на НСО от президента Георги Първанов през 2007 г, като преди това през 2004 г. е издигнат с указ на президента за зам.директор на службата.

Димитров е бивш кадър на Държавна сигурност. През септември 2010 г. комисията по досиетата официално обяви, че кариерата му е започнала през 1987 г. в тогавашното Пето управление на ДС – Управление безопасност и охрана, известно повече под абревиатурата УБО.

Любопитното е, че ген. Димитров не фигурира в списъка на сътрудниците на ДС в НСО, което комисията по досиетата първоначално оповести, а това става с последващо решение, в което беше обявена единствено неговата принадлежност.

Той е роден в Етрополе, рожденото място и на ген. Димитър Гръбчев, който 18 години е началник на УБО при Тодор Живков. През последните години Етрополският балкан се превърна в едно от любимите места за лов на бившия президент Георги Първанов, за чиято сигурност денонощно се грижи НСО, както и на други известни ловджии като Христо Стоичков. .

Братовчед на ген. Димитров е бизнесменът от Етрополе Емил Димитров, който в момента е депутат от ГЕРБ.

С оттеглянето на ген. Димитров от поста директор на НСО още един бивш кадър на ДС от ерата на Първанов – секретен сътрудник „Гоце” сдава властта в национална служба.

Преди това през януари 2012 г. от директорския пост Плевнелиев освободи ген. Кирчо Киров, който 9 години по време на управление на Георги Първанов беше начело на Националната разузнавателна служба (НРС). През февруари 1990 г. тя става правоприемник на Първо главно управление на ДС. Ген. Киров започва кариерата си през 1974 г. и до промените има две школи в КГБ.

След освобождаването му от НРС веднага беше назначен за съветник на премиера Бойко Борисов, но беше освободен и от този пост през април тази година, поради нарушения, констатирани в доклад на НРС.

И НСО, и НРС работя без нормативни закони вече 23 години и формално се водят на подчинение на президента по силата на укази, подписани от председателя на Държавния съвет на НРБ Петър Младенов в началото на 1990 г.

През годините на прехода те ще се запомнят с много скандали. НСО се „прочу” с обслужване на борчески босове от страна на държавните гардове, а НРС с зоркото пазене на архивите на ДС и смъртния случай на шефа на архива й Божидар Дойчев през 2006 г. (отскоро и с финансови злоупотреби).

За временен директор на НСО от днес е назначен досегашният зам.-директор на службата бригаден генерал Тодор Коджейков. Неговата кариера започва на чисто през 1993 г. Работил е в охраната на президента Желев, а след като през 2001 г. Бойко Борисов беше назначен за главен секретар на МВР, отговаря и за неговата сигурност няколко години поред.

За нов директор на НРС също беше назначен  необременен с минало в ДС кадрови разузнавач – ген. Драгомир Димитров. Той започва работа в НРС през 1997 г., а в периода 2002-2004 г. е директор на РДВР Велико Търново.

Въпреки освобождаването на генералите Киров и Димитров в закона за досиетата продължава да е в сила забраната за обявяването на свързаните с ДС и разузнавателните служби на Българската народна армия действащи кадрови офицери в НРС и служба „Военна информация”, заемащи ръководни постове от началник сектор нагоре.

В момента само един ръководител високо в йерархията на МВР оснава свързан с ДС. Това е главен комисар Захарин Пенов, оглавяващ главна дирекция „Гранична полиция” в МВР от 2009 г. През май 2010 г. той беше обявен от комисията по досиета като резидент „Сотиров” на военното контраразузнаване от ноември 1990 г.

 

Коментари 

 
+1 #4 svetlan 2012-08-21 03:29
Г-н Билярд,нищо не може да се направи с тези хора,а други няма и няма да има. Следователно,ни що ново няма да има,всичко си остава по места,спасение няма. България си остава комунистическа държава,,с комунистическа пропаганда и комунисто-бандитите на власт. Никой не може да ги пипне с пръст.
 
 
+1 #3 snookerboy 2012-08-21 00:39
еми първанов и ген Димитър Димитров вървят като дупе и гащи, той не може да обслужва приближените кръгове до БСП, нормално е да подаде оставка, службите обслужваха спонсорите на бсп, тук се търгува със специални разузнавателни средства, които са държавна собственост, ползват се за нерегламентиран а дейност против основни конкуренти, президента плевнелиев дано постави нови практики в неговите съветници ,върху службите които са му подчинени и други, трябва действия в посока поставяне на правила
 
 
+2 #2 svetlan 2012-05-17 05:06
"Любопитното е, че ген. Димитров не фигурира в списъка на сътрудниците на ДС в НСО, което комисията по досиетата първоначално оповести, а това става с последващо решение, в което беше обявена единствено неговата принадлежност."-Христо Христов


Уважаеми Г-н Христов,как да се разбират тези думу,които цитирам по-горе. Как е възможно да се рпедполага,че един кадрови служител на ДС би имал статуса на "сътрудник на ДС". Най-вероятно Г-н Димитров е бил офицер от ДС. Не ми става ясно,дали по невнимание сте направил грешка,или не знам какво да кажа.Така че,това съвсем не е "любопитно",че един генрал от приеманата на 5-Упр. на ДС служба не 'фигирира като сътрудник на ДС'. Просто няма как,не е възможно,не е ющридически и практически възможно. Сътрудниците на ДС съвсем не са генерали и офицери,а кадрови служители със съответно образование,длъ жност и пр.Един сътрудник на ДС за да е такъв не учи нищо и никъде.
 
 
-1 #1 luba6a2011 2012-05-16 00:20
ми ся ко ш'праим с тез генерали в оставка?няма л'да умрат от глад :oops: чак не е за вярване-на една територия от 111квкм толкоз мнооого генерали от ДС 8)
 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов