|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Учени: Досието на политолога проф. Георги Карасимеонов ПДФ Е-мейл
ДОСИЕТА - Учени
Написано от Христо Христов   
Петък, 16 Март 2012 07:54

Проф. Георги Карасимеонов (1949) е един от учените, обявени на 14 март 2012 г. сътрудници на бившата Държавна сигурност при проверката за принадлежност на ръководните длъжности в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. 

Неговото име беше огласено за първи път през лятото на 2011 г. в качеството му на член на Висшата атестационна комисия.

Карасимеонов доскоро е ръководител на катедра "Политология" в Софийския университет „Св. Кл. Охридски” – до 2011 г. Към 2012 г. е професор в катедра „Политология” на СУ.

Доктор по право от 1976 г., доктор на философските науки от 1989 г. Специализирал е Конституционно право във Виена (1971-1972) и Американско право в Амстердам (1983). Доцент от 1981 г. и професор от 1991 г. Редактор в сп. „Ново време” (1971-1981).

Член е на общото събрание на Международната политическа асоциация (1991-1998), председател на Българската асоциация на политическите науки (1991-1998), член на Изпълнителния комитет на европейската мрежа за политически науки от 2001 г., зам.-председател на Комисията по социология, политология и философия към ВАК (1995-1998).
Член на научна комисия по философски, социологически и политически науки във ВАК от 1990 г.

Гостуващ професор в четири университета в щата Охайо в САЩ. Преподава и в университета в Оребро в Швеция и изнася лекции в САЩ и Западна Европа.

Председател е на Българската политологическа асоциация. Изпълнителен директор на неправителствения Институт за политически и правни изследвания. Главен редактор на сп. „Парламентарна демокрация”.

Член на ръководството на Европейския консорциум за политически изследвания и на Международния комитет за парламентарни изследвания.

Георги Карасимеонов е разкрит като секретен сътрудник „Явор” на Първо главно управление на ДС (разузнаването).

От запазените в досието му документи става ясно, че той е привлечен като сътрудник през 1977 г., когато е редактор в сп. „Ново време”, теоретично издание на ЦК на БКП.

Той е вербуван по линия на отдела за Западна Европа в ПГУ като консултант и автор на материали. Някои от тях са запазени в досието му.

 

Архивните материали се публикуват с аномизирани имена на т. нар. трети лица, съгласно закона за досиета. .

 

 

Коментари 

 
+5 #2 svetlan 2012-03-16 16:05
Е,тези думи са вече казани на място уважаеми Г-н Кюранов. Но никаква лустрация не е възможно да стане. Принадлежността към агентурната мрежа на ДС не е състав на престъпление и административно нарушение.И вижте само каква информация са предоставили комунистите на хората за този агент. Дават безбройните му членства,само не казват дали е бил член на БКП. Случайно са пропуснали да отбележат,да,ам а не,съвсем не е случаен този пропуск.
 
 
+3 #1 Kuranov 2012-03-16 09:09
Лустрация,защот о тези хора,дори когато са високо образовани са ниско морални,как е възможно един агент на репресивния орган ДС на БКП да учи децата ни на парламентарна демокрация,да налага критерии за развитието на политологията в България?
 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов