|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Докато Интерпол издирва Карлос Чакала за тероризъм в Европа ДС го оставя да отсяда в София ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - ВГУ
Написано от Христо Христов   
Събота, 10 Януари 2015 14:05

alt
През 80-те години няколко западноевропейски държави, сред които и Франция, имат сериозни проблеми с атаките на ултралевия международен терорист Илич Рамирес Санчес, известен повече като Карлос Чакала.

Най-търсеният човек в света по онова време е заловен в Судан през 1994 г. от френски спецчасти и прехвърлен в Париж, където е осъден на доживотен затвор за убийството на двама френски тайни агенти и ливански информатор. През 2013 г. парижки съд отхвърли обжалването на доживотната присъда на Карлос Чакала. 63-годишният венецуелец Илич е признат за виновен за осъществяването на четири отделни атаки – срещу два влака, гара и парижка улица, при които загинаха 11 души и около 150 бяха ранени.

Докато най-известният терорист на миналия век е обявен за издирване от Интерпол в края на 70-те години и началото на 80-те години той избира София за една от спирките си в Европа, където необезпокоявано отсяда и организира следващите си терористични удари.

Карлос е засечен на аерогара „София” още през 1979 г., но тогава не е арестуван. Причината за това е решението на ръководството на МВР, терористът да бъде пропуснат безпрепятствено. По това време министър на вътрешните работи е ген. Димитър Стоянов.

Сайтът desebg.com публикува архивни документи, разкриващи този момент. Визитите на международния терорист в София са подновени през 1983 г. Тогава той пътува представяйки йеменски дипломатически паспорт на името на Сюлейман Ахмед Салех, известен като ръководител на терористичната група „Световна революция”. Чакала отсяда в хотел „Витоша Ню Отани” (днешният "Кемпински-Зографски") откъдето осъществява разговори и контакти, с които се информира и организира терористичната дейност на свои сподвижници.

Документите са публикувани в разширения електронен вариант на сборника „Международният тероризъм в досиетата на ДС” на Комисията по досиетата, 2011 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов