|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
ДС: Да разработваме туристите по опита на съветските другари ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - ВГУ
Написано от Христо Христов   
Събота, 02 Май 2015 12:10

alt

Сайтът desebg.com публикува строго секретна докладна записка относно: Беседите със съветските другари по организацията на агентурно-оперативната работа по туризма.

Документът е на Второ главно управление (ВГУ) на ДС (контраразузнаването) от 1969 г. В него е изложена информация за срещите на началника на отдел 02 на ВГУ с представители на аналогичното управление в КГБ по време на командировката му в СССР.

От строго секретната докладна записка става ясно, че съветските представители са споделили подробности за начина, по който са организирали работата по т. нар. туристически канал. Така например е посочено, че всеки оперативен работник в туристическия отдел на съветското ВГУ води между 10 и 20 агенти и работи по 20-30 разработки на чужденци, засечени по линия на туризма в Съветския съюз.

Документът разкрива мащабите на проследяването на връзките на всеки един турист в СССР. За разлика от българската Държавна сигурност в КГБ са извършвали проверка на всеки един контакт на даден турист със съветски граждани, като за тази цел Второ главно управление на КГБ е възлагало тази задача на съответните областни управления.

Началникът на отдел 02 във ВГУ-ДС констатира, че „характерът на работата при съветските условия се различава коренно от тази при нас”. В съветското ВГУ съществува отделение, което разработва всички туристически фирми, които имат връзка със съветската държавна „Интурист”.

КГБ е въвел и нова форма на наблюдение на туристически групи. За това репресивният апарат на КПСС изгражда т. нар. идеологически групи, съставени на доброволчески начала с участието на комсомолските и партийни организации, предимно от млади комунисти и комсомолци, владеещи чужди езици. Те изпълняват групово, а понякога и индивидуално задачи, спуснати от КГБ, „главно по противодействие на идеологическата диверсия на противника”. Членовете на тези групи преминават специални курсови, на които наред с лектори – партийни работници, учени и др. – беседи изнасят и оперативни работници от КГБ. Групите са организирани в районни и градски щабове. Всеки един от членовете на тези идеологически групи има специална карта за безплатно пътуване в градския транспорт и вход за кина и театри с право на съдействие на органите на МВР в СССР.

От своя страна „съветските другари” са поставили пред колегата си от българската Държавна сигурност въпроса за бързото и своевременно на КГБ за туристи, които едновременно посещават НРБ и Съветския съюз. Представена е работата по няколко взаимни оперативни дела.

Документът е включен в разширения електронен вариант на сборника „Държавна сигурност и туризмът” на Комисията по досиетата, 2014 г.


alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов