|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
ДС донася за необосновано увеличение на премиите на националния отбор по футбол ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - ВГУ
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 11 Юни 2015 10:36

alt
Сайтът desebg.com публикува строго секретно агентурно донесение относно: Необосновано увеличение (двойно) на премирането на националния отбор по футбол.

Документът е от септември 1984 г. и е на Второ главно управление (контраразузнаването) на Държавна сигурност. В него е изложена информация за двойното увеличение на премиите за националите по футбол, а също така и за треньорите и длъжности лица като лекар, масажист и администратор.

Така от действащата по това време наредба, според която премията е възлизала на 150 000 лв. тя е увеличена на 300 000 лв. Промяната съвпада с промяна на състава на Българската федерация по футбол, в която като председател на обществени начала влиза тогавашният главен секретар на Министерския съвет Иван Шпатов и първи зам.-председател Петър Сучков, председател на Управителния съвет на Българския съюз за физкултура и спорт (БСФС).

В документа е отбелязано „недоброто състояние на българския футбол” и амбицията на двамата нови ръководители във федерацията по футбол да допринесат за положителни провени. Според източника на информацията, който в случая е агент на контраразузнавателното управление на ДС под псевдонима „ДОБРОМИР”, вместо предприемането на сериозни мерки за подобряването на националния отбор по футбол неговият треньор Иван Вуцов „избра по-лесното и убеждава новите ръководители да тръгнат по него – да се увеличат премиите на футболистите”.

Агентът на ДС изчислява, че с двойното увеличение на всяка от 8-те срещи от квалификациите средно се пада по 37 500 лв. А на един футболист над 2000 лв. на среща при победа.

Източникът на информацията отбелязва, че материалните стимули в спорта са необходими, но в случая се допускали две грешки. Първата е, че с повече пари ще се компенсира липсата на високи спортно-технически и морално-волеви качества. Втората е, че се предлагат възнаграждения преди да се види играта на състезателите. Или ръководителите връщали старата система, според която „в чужбина състезателите играят, за да им се плаща, а у нас на състезателите им се плаща, за да играят”.

Интересното в случая, че агентурното донесение е получено по линия на Второ главно управление на ДС, а не от Шесто управление на ДС, което се занимава с обезпечаването на спорта.

Върху документа е поставена резолюция „бързо да се провери информацията и да се подготви справка за ЦК на БКП”.

Изглежда обаче двойният финансов стимул е изиграл своя ефект, защото националният отбор по футбол се класира за Световното първенство в Мексико през 1986 г.

Документът е включен в разширеното електронно издание на сборника „ДС и спортът”, том 2 на Комисията по досиетата, 2014 г.


alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов