|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Второ управление на ДС: Агентите на РУМНО по туризма са нечестни и битово разложени ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - ВГУ
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 09 Юли 2015 09:56

alt
Разузнавателното управление на Министерството на народната отбрана (РУМНО) е приемало в агентурния си апарат нечестни хора, изгонени преди това от Държавна сигурност, както и лица, определени като „битово разложени”.

Това се посочва в документ на Второ управление на ДС от 1963 г., включен в един от последните сборници на Комисията по досиетата, който desebg.com публикува онлайн.

От него се разбира, че през 60-те години на миналия век РУМНО (военното разузнаване, по-късно преименувано в Разузнавателно управление на Генералния щаб на БНА), е развивало агентурна мрежа в туризма, сектор, който е следен и разработван от контраразузнаването в лицето на Второ управление на ДС (от 1969 г. Второ главно управление, бел. ред.).

В строго секретната справка, озаглавена „Относно взаимодействието ни с РУМНО), става ясно, че Второ управление на ДС изразява открито недоволство от служебните контакти с колегите си от военното разузнаване по отношение на обезпечаването на работата по туризма.

Така например е посочено, че оперативни работници на РУМНО, прикрити като екскурзоводи в „Балкантурист”, не са предоставяли на ДС информация за пребиваващи в страната туристи.

Координацията с тях по места, както в случая е посочена Варна, също била слаба. Там открито ДС възроптава срещу вербуването на агент от военното разузнаване, който преди това е бил изгонен от Държавна сигурност.

Оплакване има и от оперативни работници на РУМНО, които са работили в курортния комплекс „Слънчев бряг”. „Другарите от „Слънчев бряг” сочат, че повече от агентите на РУМНО са битово разложени хора, а някои от тях са се занимавали със злоупотреби и незаконна търговия”, се посочва в строго секретната справка.

Проблем е съществувал и с използването на „Балкантурист” като прикритие от страна на РУМНО и ДС.

Документът е включен в разширеното електронно издание на сборника „Държавна сигурност и туризмът” на Комисията по досиетата, 2014 г.

 

 alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов