|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Чехите срещу съветските окупатори през 1968 г.: Хитлер, събуди се, Брежнев те задмина ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - ВГУ
Написано от Христо Христов   
Петък, 21 Август 2015 16:57

alt
По време на съветската окупация на Чехословакия през 1968 г. чехите са издигали лозунги, с които са оприличили тогавашният съветски лидер Леонид Брежнев с Хитлер, а инвазията на Кремъл е определяна като „примитивна”.

Това разкриват агентурни донесения на агенти на Държавна сигурност, пребивавали тогава в Чехословакия. Документите са разсекретени от Комисията по досиетата, а desebg.com ги публикува онлайн.

На днешния ден преди 47 години съветски войски и военни части от страните-членки на Варшавския договор(без Румъния) нахлуват в Чехословакия и я окупират, за да спрат опита на страната да тръгне по пътя на реформите без съветски контрол, започнал с Пражката пролет в началото на 1968 г. Окупацията на Чехословакия протича под кодовото име операция „ДУНАВ”.

Според официалните съветски власти, начело на които по това време е Леонид Брежнев, войските са поискани от страна на чехословашките комунисти, потърсили „братска помощ против контрареволюцията”.

НРБ е първата страна, настояла за военна интервенция в Чехословакия, а тогавашният Министерски съвет начело с министър-председателя Тодор Живков приема секретно решение, с което изпраща български военни части под съветско командване.

Агентурните донесения са на агенти на Второ управление на КДС, действали под псевдонимите „ИГНАТОВ” и „ГОРАСТ”. Първият докладва за лозунгите, издигнати срещу окупаторите, както и за протестите в Чехословакия срещу участието на български военни части в окупацията.

Вторият агент се опитва да направи „анализ” на обстановката в Чехословакия, като посочва грешките на „братските” войски и пристрастно заема позицията на комунистическите режими в СССР и НРБ.

Той детайлно описна как съветските войски са взети на подбив за своята примитивност не само на външен вид и облекло, но и тактика.

„Ударът срещу тая контрареволюция е бавен, муден, защото не добре я познаваме в детайли. Тя обхваща най-напред интелигенцията, а след това и работническата класа”, заключава той.

Документите са включени в разширеното електронно издание на сборника „Пражката пролет и Държавна сигурност” на Комисията по досиетата, 2011 г.


alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов