|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Проблемите в сътрудничеството на Запада срещу тероризма през погледа на КГБ ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - ВГУ
Написано от Христо Христов   
Петък, 20 Ноември 2015 12:15

alt

Проблемите в сътрудничеството срещу международния тероризъм, както между страните от Запада, така и в бившия Източен блок преди разпадането му, съществуват още през 80-те години на миналия век. Това се оказва и ахилесовата на различните антитерористични коалиции, които се образуват през следващите 30 години, с цел ограничаване на едно или друго явление или вълна на тероризма.

Архивните документи на тоталитарните служби като КГБ и ДС показват, че те активно следят политиката на западните държани и техните специални органи по този проблем, който принуждава Европейската икономическа общност, САЩ и НАТО да предприемат редица мерки при засилването на международния тероризъм през 80-те години на ХХ век.

Сайтът desebg.com публикува строго секретна справка за проблемите на международното сътрудничество в борбата срещу тероризма.

Информацията е на КГБ, а документът в превод от руски е регистриран във Второ главно управление на ДС (контраразузнаването) през февруари 1989 г.

В него се посочва, че по преценка на западни експерти терористичните акции в световен мащаб се увеличават ежегодно с 10-15%. Още през 80-те години е отбелязана тенденцията за установяване на взаимодействие между отделни терористични организации.

Като сериозна опасност на Запад се определя възможността за прибягване към употреба от страна на терористите на оръжие за масово унищожение като ядрено или химическо.

Изложена е политиката на Вашингтон за създаване на ефективен механизъм за сътрудничеството по въпроса за противодействието на тероризма в рамките на НАТО. Отбелязано е и резервираната реакция на съюзниците на САЩ в Северноатлантическия пакт на американските предложения.

По тази причина сътрудничеството по този проблем се развива на двустранна основа между САЩ и страните от тогавашната Европейска икономическа общност. Най-сериозно сътрудничество по това време Вашингтон развива с ФРГ, Италия, Испания, Португалия, Израел и Турция.

От документа се разбира, че в края на 1989 г. САЩ активно работя по убеждаването на Египет в създаване на „Обединен арабски комитет за борба с международния тероризъм”, в който са поканени за участие Саудитска Арабия, Йордания, Кувейт и Ирак.

Отбелязано е, че на Запад следят с особено внимание действията на социалистически страни по този проблем и изучаването на подхода им.

„Западът проявява сдържаност по отношение на сътрудничество със СССР и другите страни от социалистическата общност. Това се обяснява преди всичко с принципните и идейни различия между Запада и Изтока в подхода към проблемите на тероризма”, е посочено в документа.

Изложени са конкретни стъпки в сътрудничество между западните държани, както и между Запада и страни от Третия свят и отделно намерения за сътрудничество със страни от социалистическия лагер, който същата година се разпада.

Документът е включен в разширеното електронно издание на сборника „Международният тероризъм в документите на ДС” на Комисията по досиетата, 2011 г.


alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов