|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Български работници се надигат срещу БКП след профсъюз „Солидарност” в Полша, ДС трепери ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - ВГУ
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 22 Август 2016 12:41

alt

На много места в НРБ работниците са се надигнали и са предприели различни форми на протест след достигането на информация в България за създадения през 1980 г. независима синдикална организация „Солидарност” в Полската народна република, а Държавна сигурност е имала сериозни опасения от стачки и вълна в страната.

Това разкриват документи на ДС от този период, един от които desebg.com публикува онлайн.

Цензурата на комунистическия режим и опитите за тотален контрол на репресивния му апарат не са позволили на обществото да научава за недоволството на различни групи от него срещу тоталитарното управление на БКП.

Особено показателно е, че със сигналите за работническите протести и демонстрации срещу управлението се е занимавало Второ главно управление на ДС (контраразузнаването), което показва политическия характер на дейността му срещу общественото недоволство, насочена към обезпечаване на сигурността на комунистическата върхушка.

Въпросният документ е строго секретна информация относно: Получени сигнали във Второ главно управление (ВГУ) на ДС за подривна дейност, инспирирана от събитията в Полша или свързани с тях.

Той е от февруари 1981 г. и се отнася за различни прояви в страната от началото на същата година и от края на предходната година.

„В края на 1980 г. и началото на тази година във Второ главно управление – ДС се получиха значителен брой сигнали, свързани с полските събития, данните от които говорят за конкретни действия от враждебни на социалистическия строй лица да разлагат дисциплината в трудовите колективи, да организират стачки и безредици, да образуват нелегални групи за организирана борба срещу съществуващия в страната обществен строй”, алармира ВГУ.

В строго секретната информация се дават редица примери за общественото недоволство сред различни трудови колективи в страната.

Така например в Ловеч около 40 работници от Завода за темперован чугун демонстративно са напуснали работа и отказали да работят, а на следващия ден изобщо не се появили.

Монтьорите и шофьорите от автостопанство №8, база „Чаира” в Плевен са изразили групов протест от размера на възнагражденията си и отказали да работят.

Други работници от звено „Винзавод” в Автостопанство №2 са направили писмено изложение до профсъюзите, изразяващо тяхното несъгласие с размера на заплатите.

„Сигнали с остри изказвания, насочени срещу политиката на БКП и правителството, одобряване събитията в Полша и изразяване на мнение, че българските работници трябва да вземат пример от полските, са получени за лица от ТПО „Булгартабак” – София, Завода за инструменти и нестандартно оборудване и ремонт – Трявна, Домостроително предприятие на СМК и автостопанство „ПЛТК” – Варна”, е посочено в строго секретния документ.

В него са коментирани и прояви на отделни работници. Атанас Събчев от „Кремиковци” (виж подробности за него - ТУК) е засечен от ДС в желанието му заедно с брат му да организира „свободни профсъюзи”.  

Шофьорът Панайот Кръстев от ДСО „Винпром” Сливен е говорил за „тежкото положение” в НРБ и предложил на колегите си всеки от тях да привлече по 5-6 души, на които имат доверие и да създадат „организирано сплотяване на работниците” с цел постигане на по-радикални промени в страната.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност – профсъюзите, стопанският живот и работниците” на Комисията по досиетата, 2015 г.

 

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов