|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Когато ДС следи за проблемите с топлото в София ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - ВГУ
Написано от Христо Христов   
Петък, 17 Февруари 2017 22:02

alt

В началото на 70-те години на ХХ век софийската топлофикация вече е изпитвала сериозни затруднения да достави необходимите на столичани отопление топла вода през зимния период.

Този проблем обаче не е подозиран от жителите на София, защото с него е била наясно само Държавна сигурност, която от своя страна е информирала Градския комитет на БКП.

Това става ясно от архивни документи на Държавна сигурност, един от които desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретно агентурно донесение относно: Нерешени въпроси по топлоснабдяването на столицата от ТЕЦ „София” и ТЕЦ „Трайчо Костов”.

Донесението  на агент „ПЕТРОВ”, работил за отдел 10 „Икономически” на Второ главно управление на ДС (контраразузнаването) от 1973 г., който е натоварен с обезпечаване на икономиката.

От агентурната информация става ясно, че въпреки инсталираните на 100% мощности софийската топлофикация няма да може да може да задоволи нуждите през зимния период на 1973/74 г.

Оказва се, че топлофикационната мрежа се е разширила до такъв обем, че за запълването на загубите на вода по мрежата с 1% ще са необходими 450 т/ч, докато централата има мощност от 80, максимум 120 т/ч.

Отделно от това водогрейните котли не са могли да достигнат проектната производствена мощност.

Отчетено е, че „Енергопроект” и „Топлофикация” не са имали общи съгласувани проучвания за перспективите. „Топлофикация” е разширявала мрежата без да се интересува от възможностите на топлоцентралата.

„Енергопроект” пък залагал такива мощности, които при построяването им се оказвали вече недостатъчни.

Второ главно управление прехвърля информацията на Софийско градско управление на МВР-ДС да проучи въпроса и уведоми за състоянието съответните органи, тъй като, подчертава, че при едно застудяване недостигът на отопление ще „даде нежелани отражения сред населението”.

Върху документа е поставена резолюция да се извърши проверка и да се изготви справка за Градския комитет на БКП и Столичния градски народен съвет.

Документът е включен в разширения електронен вариант на сборника „Държавна сигурност и българската енергетика 1944-1991” на Комисията по досиетата, 2016 г.

 

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов