|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Как Държавна сигурност е следяла английските туристи ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - ВГУ
Написано от Христо Христов   
Събота, 16 Септември 2017 20:28

alt

През 60-те години на миналия век английските туристи в НРБ стават постоянен обект на Държавна сигурност, като за тяхното наблюдение и следене отговаря отдел във Второ главно управление на ДС (контраразузнаването).

Туристите от Острова привличат вниманието на ДС през 1963 г., когато е първият бум в по-масово посещение на комунистическа България, сочат архивни документи, един от които desebg.com публикува онлайн.

Тогава НРБ е посетена от малко над 3300 британски туристи, а предходната 1962 г. те са били едва 852 души (за сравнение за 2016 г. посещенията на граждани на обединеното кралство в България са малко на 280 000 по данни на НСИ, б.а.).

В строго секретен отчетен доклад за контраразузнавателната работа, провеждана по английските туристи през 1963 г. е отбелязано, че британските граждани, които посещават НРБ с туристическа цел, предпочитат черноморските курортни комплекси „Слънчев бряг”, „Златни пясъци” и „Дружба”.

Пребиваването им е уреждано от 4 туристически фирми, контактуващи с „Балкантурист”. От документа става ясно, че трима от постоянните представители на тези фирми са взети под наблюдение от ВГУ като обекти под псевдонимите „ПЕЛИКАН”, „СИРЕНА” и „ЛИСИЦА”.

В доклада е описана работата по тях. Отделно от това ВГУ е следило и индивидуални британски туристи, назовани в доклада със собствените им имена. Повечето от тях са около 60-годишни, но независимо от тази им възраст ДС е отделила внимание по установяване на контактите им с български граждани.

Обект на следене са и някои британски журналисти, които са посетили страната като туристи.

Като подчертан интерес на британските туристи ВГУ отбелязва стремежа им да „наберат материали, компрометиращи нашата страна и социални ѝ строй за целите на провеждане на антикомунистическа пропаганда и идеологическа диверсия”, се посочва в документа.

Същевременно контраразузнавателното управление на ДС отбелязва поименно британски туристи, които са се изказали положително за страната, но подчертава, че в тези случаи трябва да се преценява доколко такива изказвания засягат съществени неща или са направени от куртоазия.

От строго секретния отчетен доклад се разбира, че отделът по английска линия е разполагал с 8 агенти, като през 1963 г. са придобити 5 нови такива.

В документа са отбелязани и редица слабости. Една от тях е начинът на използване на наличната агентура.

Другият е командироването на оперативни работници под различни прикрития, което водило до затормозяване ан работата и компрометиране на туризма.

Документът е включен в разширения електронен вариант на сборника „Държавна сигурност и туризмът” на Комисията по досиетата, 2014 г.


alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов