|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
След „Солидарност” в Полша БКП трепери – работниците надигат глава, отказват за работят ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - ВГУ
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 03 Септември 2018 08:52

alt
Създаването на независимия полски профсъюз „Солидарност” в Полша през 1980 г. и последвалите стачки и протести са имали отражение и в комунистическа България където различни трудови колективи с различни средства са изразявали своето недоволство от тоталитарното управление на БКП.

А комунистическата власт в София е имала сериозни опасения от организирането на стачки и организирани действия в НРБ.

Това разкриват архивни документи на Държавна сигурност от началото на 1981 г., един от които desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретна информация относно: Получени сигнали във Второ главно управление на ДС (ВГУ) за подривна дейност, инспирирана от събитията в Полша или свързани с тях.

От нея става ясно, че контраразузнавателното управление в Държавна сигурност е получило значителен брой сигнали, свързани с полските събития, „данните от които говорят за конкретни действия от враждебни на социалистическия стой лица да разлагат дисциплината в трудовите колективи, да организират стачки и безредици, да образуват нелегални групи за организирана борба срещу съществуващия в страната обществен стой”.

ВГУ дава и конкретни примери. През декември 1980 г. в Завода за темперован чугун в гр. Ловеч около 40 работници са напуснали работа и отказали да работят. На следващия ден също не се явили на работа.

По същото време работници от автостопанство в Плевен са изразили групов протест от размера на заплащането и отказали да работят.

Други работници също в Плевен от „Винзавода” са направили писмено изложение, в което са протестирали срещу размера на работната заплата.

Сигнали за остри изказвания срещу политиката на БКП и одобрение на действията на полските работници, от които българските трябва да вземат пример Държавна сигурност е получила от „Булгартабак” – София, Завода за нестандартно оборудване и ремонт – гр. Трявна, Домостроително предприятие и автостопанство във Варна.

Всички тези прояви са останали скрити за обществото от наложената комунистическа цензура, но истината за тях достига до нас благодарение на запазените архиви на ДС.

Документът е включен в документалния сборник „Държавна сигурност – профсъюзите, стопанският живот и работниците” на Комисията по досиета, 2015 г.


alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов