|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Когато Второ главно управление на ДС решава по доноси кой да пътува от балета на Запад ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - ВГУ
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 06 Септември 2018 19:54

alt
Не само Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия, но и Второ главно управление на ДС (контраразузнаването) се е занимавало с ограничаването на излизането на Запад на представители на творческата интелигенция в България.

За това свидетелстват документи от архива на Държавна сигурност, един от които desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретен рапорт на офицер от 08 отдел на Второ управление на ДС от 1963 г. до началника на отдела.

Рапортът се отнася за доноси срещу представители на балетисти и балерини от тогавашната Софийска народна опера преди гастрол на операта в Испания.

 Офицерът от контраразузнавателното управление на ДС е получил доносите от балетист в операта, който е дал отрицателно мнение за допускането в състава петима, от които четирима балетисти и една балерина.

„Аргументите” срещу представителите на балетното изкуство се свеждат до това, че балерината е била близка с един от останалите и „досега никога не са пускани заедно”.

Доносите продължават с това, че двамата са били близки с белгийски журналист, който можел да ги „подтикне към някоя неразумна постъпка”.

За двама балетисти доносникът донася, че те „постоянно странят от колектива, от нищо не се интересуват, а гледат само личната си кариера и благополучие”.

Накрая доносникът изказал пред ДС възмущението си от допускането на негов колега в групата, който бил „известен кавгаджия и побойник в балета”. Той никога нямало да помисли да остане в Испания, но „положително щял да направи някой скандал и изложи България”.

Документът е включен в разширения електронен вариант на сборника „Държавна сигурност и българското музикално изкуство 1944-1989” на  Комисия по досиетата, 2016 г.

 

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов