|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Когато Второ главно управление на ДС решава по доноси кой да пътува от балета на Запад ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - ВГУ
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 06 Септември 2018 19:54

alt
Не само Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия, но и Второ главно управление на ДС (контраразузнаването) се е занимавало с ограничаването на излизането на Запад на представители на творческата интелигенция в България.

За това свидетелстват документи от архива на Държавна сигурност, един от които desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретен рапорт на офицер от 08 отдел на Второ управление на ДС от 1963 г. до началника на отдела.

Рапортът се отнася за доноси срещу представители на балетисти и балерини от тогавашната Софийска народна опера преди гастрол на операта в Испания.

 Офицерът от контраразузнавателното управление на ДС е получил доносите от балетист в операта, който е дал отрицателно мнение за допускането в състава петима, от които четирима балетисти и една балерина.

„Аргументите” срещу представителите на балетното изкуство се свеждат до това, че балерината е била близка с един от останалите и „досега никога не са пускани заедно”.

Доносите продължават с това, че двамата са били близки с белгийски журналист, който можел да ги „подтикне към някоя неразумна постъпка”.

За двама балетисти доносникът донася, че те „постоянно странят от колектива, от нищо не се интересуват, а гледат само личната си кариера и благополучие”.

Накрая доносникът изказал пред ДС възмущението си от допускането на негов колега в групата, който бил „известен кавгаджия и побойник в балета”. Той никога нямало да помисли да остане в Испания, но „положително щял да направи някой скандал и изложи България”.

Документът е включен в разширения електронен вариант на сборника „Държавна сигурност и българското музикално изкуство 1944-1989” на  Комисия по досиетата, 2016 г.

 

alt

alt

alt

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов