|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
ДС: С другарите от КГБ се разбрахме да внушаваме, че Европа е заложница на САЩ ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - ВГУ
Написано от Христо Христов   
Събота, 12 Март 2022 16:47

alt

 

В началото на втората половина на 80-те години на ХХ век КГБ вече сериозно се е опасявал от политика на американския президент Роналд Рейгън срещу СССР и съветския лагер, поради което се е опитвал да вбие клин между САЩ и Западна Европа чрез серия от активни мероприятия (дезинформации), в които е участвала и комунистическата Държавна сигурност.

Това разкрива документ от архивите на ДС, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретна справка относно: Проведените разговори със съветските други в Москва от 13 до 16 октомври 1986 г. по линия на АМ (активни мероприятия, б.а.).

Документът е на отдел 08 „Активни мероприятия) на Първо главно управление на ДС (разузнаването), на който са възложени дезинформационните операции срещу Запада.

Оперативната група от ДС се е ръководила именно от началника на отдел 08 полк. Димо Станков (резидент на ДС в Париж през 1977 г., когато се случва един от най-големите провали на Държавна сигурност – измяната на офицера от ДС Владимир Костов, работещ под прикритието на кореспондент на Българската телевизия, б.а.).

От справката става ясно, че една от основните цели на КГБ и ДС по линия на активните мероприятия е да внушава на левите партии в Западна Европа, сред които лейбъристи, социалдемократи, зелени и др., че Европа е заложница на САЩ и няма да бъде пощадена.

В същото време чрез АМ КГБ и филиала му в НРБ са се опитвали да „разобличават имперските намерения на САЩ, които в стремежа си да наложат над партньорите си, са инициатори на превъоръжаването“.

Особено притеснителна за съветския режим е Инициатива за стратегическа отбрана (ИСО), с която САЩ взимат военно превъзходство, а СССР губи надпреварата във въоръжаването.
По това време за ИСО са отделени 700 млрд. долара, а администрацията на президента Рейгън, предвижда средствата да бъдат увеличени до 1 трилион и 500 млрд. долара.

В документа са изложени опорните точки на „съветските другари“, по които с активните мероприятия е трябвало да бъде атакувана ИСО.

Документът е включен в сборника „ПГУ-ДС и Варшавският пакт срещу НАТО 1959-1991”, издание на Комисията по досиетата, 2015 г.


alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов