|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Членове на БКП и активни борци масово са участвали в корупционни схеми по време на тоталитарното управление на компартията ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - ВГУ
Написано от Христо Христов   
Сряда, 16 Март 2022 17:50

 

alt

 

Членове на Българската комунистическа партия и активни борци против фашизма и капитализма са участвали директно в корупционни схеми по време на тоталитарното управление на БКП.

Това разкрива документ от архивите на ДС, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява лично строго секретна информация относно: Резултати от борбата на органите на ДС срещу шпионажа, корупцията и моралното разложение в икономиката в периода 197-1976 г.

Документът е на Второ главно управление на ДС (контраразузнаването) и е адресиран до ЦК на БКП и до ръководителя на Държавния съвет Тодор Живков, който е и генерален секретар на Централния комитет на комунистическата партия.

Шокиращото в него е, че по данните на ДС само за период от три години за корупция по линия на икономиката са осъдени 100 души по 85 оперативни разработки срещу 136 лица.

От осъдените 100 души 87 са български граждани, а 13 чужденци. „От българските граждани 28 са членове на БКП и 4 активни борци против фашизма и капитализма, което представлява 30% от общия брой на осъдените“, се посочва в справката.

Сред осъдените има зам.-министри, зам.-генерални директори, директори на научни и проектантски институции и организации, директори на стопански организации и др.

Цитирани са и конкретни случаи на корупция. Сред тях са длъжностни лица от ДСО „Балкан“ за сключване на неизгодни договори и лично облагодетелстване; служител от експертния съвет при Министерството на транспорта за подкупи и получаване на скъпи подаръци; служители на смесено българо-германско дружество – за подкупи и облагодетелстване и др.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и българската икономика 1944-1991“, част 2, издание на Комисията по досиетата, 2018 г.


alt

alt

alt

alt

alt

alt

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов