|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Соц картинка: Скритите от обществото тежки аварии, катастрофи, трудови злополуки ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - ВГУ
Написано от Христо Христов   
Петък, 03 Юни 2022 16:04

alt

 

Тоталитарното управление на БКП е криело от обществото чрез наложената цензура за случващите се в страната тежки аварии, катастрофи, трудови злополуки, които са причинявали немалко човешки жертви, големи морални и материални щети.

Истината за тези укривани факти достигат днес до нас от архивите на Държавна сигурност, която е събирала подробна информация и е водила отчет за тях.

Сайтът desebg.com публикува един от многото архиви документи на ДС, хвърлящи светлина върху нелицеприятните за комунистическия режим аварии и катастрофи.

Той представлява строго секретна информация относно: Възникналите през 1983-1984 г. извънредни произшествия в икономиката, нанесените от тях морални и материални щети и оперативна оценка на породилите ги причини.

Документът е от април 1985 г. и е подписан от ген. Кирил Величков, зам.-началник на Второ главно управление на ДС (ВГУ) и началник на управление „Икономическо“ във ВГУ.

ДС признава, че „твърде често“ стават тежки аварии, катастрофи, трудови злополуки, които „осезателно тормозят развитието на националната икономика“.

„Трудно могат да се изчислят общите щети от станалите произшествия, които годишно може би се изразяват в стотици милиони лева, а пагубното им влияние в икономиката има пряко отражение върху сигурността на страната“, подчертава ДС.

За периода 1983-1984 г. по непълни данни са регистрирани близо 10 000 произшествия, от които са нанесени щети за повече от 40 млн. лева.

Загиналите при тези произшествия са 210 човека, а над 2000 работници са преминали през болнично лечение.

Авариите са прекъснали работата в редица държавни комбинати, заводи, цехове и животновъдни комплекси.

В документа са изброени и конкретни катастрофи и аварии – самолетна катастрофа край с. Кривина, при която са загинали 50 души, аварии в комбината за цветни метали „Д. Благоев“ и ВЕЦ „Сестримо“, пожари в СМК „Л. Брежнев“ и „Агромашининпекс“ в Русе и др.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и българската икономика 1944-1991“, част 3, издание на Комисията по досиетата, 2018 г.

 

 


alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов