|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
ДС: С „Голямата екскурзия” Живков изгражда единна социалистическа нация ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - VІ управление
Написано от Христо Христов   
Неделя, 25 Юни 2017 22:11

alt

Изявлението на генералния секретар на БКП Тодор Живков след майските протести на мюсюлманите в България през 1989 г. срещу „възродителния процес”, което предизвиква принудителното изселване на над 360 000 български граждани в Турция лятото същата година, известно като „Голямата екскурзия”, е определено от Държавна сигурност като част от „изграждането на единна социалистическа нация”.

 Това разкрива документ на Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретна информация относно: Коментари и оценки във връзка с изявлението на председателя на Държавния съвет на НРБ на идеологическото управление на ДС от 5 юни 1989 г., подписана от началника му ген. Антон Мусаков.

Строго секретната информация съдържа обобщаващи данни за обществената реакция на обръщението, което Тодор Живков прави сред мирните митинги и протести на мюсюлманите в България в края на май 1989 г. С него генералният секретар на БКП заявя готовност да се позволи изселване на онези, които желаят и призовава Турция да отвори границата си.

Шесто управление събира данни за мненията на различни представители в културните институции и творческите организации, които следи.

Отделено е място както на подкрепящите го, така и на реакциите на „отделни враждебно-настроени лица”.

В отделни редакционни колективи е критикувана едностранна позиция в партийния орган в. „Работническо дело”.

Писателят Генчо Узунов заявил, че смяната на имената на турското малцинство на никого не е била нужна.

Соня Танева, зам.-директор на Аптечно предприятие София-окръг критикувала Живков, като заявила, че ради неговата политика „сме си навлекли тези неприятности”.

В еврейската общност също не приели положително политиката на БКП и Живков към мюсюлманите в България.

Документът е включен в разширения електронен вариант на сборника „Държавна сигурност – смяната на имената – възродителният процес 1986-1990” на Комисията по досиетата, 2 том, 2013 г.

 

alt

alt

alt 

 

Коментари 

 
-1 #1 МариоДичев 2017-06-27 09:48
Насилствената смяна на имената на нашите съграждани с мюсюлманско изповедание и с арабско-турско име е била хилядократно по-жестока проява на "шовинизъм" в сравнение с
насилственото помохамеданчван е през първите години на Османското Господство.Това което трябва да се предприеме е преименуването на населените места,улици,пло щади и булеварди с болшевишки имена или със старите им имена,или с имената,свързан и с нашата истинска индетичност на наследници и потомци на най-великите ни личности от далечната и близката история от периода преди 1944 година,и същевременно да се сринат всички"паметници на "социалистическо то изкуство",и да се стрият до изходния цимент и метал,с който да се изградят паметниците на тези личности.Например би могло да се изградят с такъв рециклиран материал паметниците на Владетелите ни от Първото Българско Царство без изкуствено прилепените им масово през "социализма"титли"Ханове",а с техните реални Титли Каназ Юбиги по древнобългаския ранно ирански обичай,или Архонт или Кегемонос според ранносредновеко вния древно гръцки обичай от Късно Античната и Ранно Християнската Епоха на Източната Римска Империя,наречен а по-късно Византия.Само така по-младите от нас поколения ще изучават историята ни с фактите,такива каквито са били от вековете назад,а не с фалшификациите в нея от "ленинско-сталинските" слугинажи,нарич ани високопарно"Доктор,Доцент,П рофесор,Член-кореспондент на Историческите Науки","спуснати от горе"на мястото на техните именити колеги Историци и Археолози от до деветосептември йския погром върху науката ни.Казвам това като зрял 34 годишен Гражданин,учил История с "материалите" на подобни червени парашутисти,гол яма част от които са все още"действащи мумии"от пирамидалния "Фараонски БКПейски Династичен Период",който за голяма жалост е валиден и до днес чрез"БСПейският Династичен Период."
 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов