|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Шесто на ДС слухтяло и на „Аполония” ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - VІ управление
Написано от Христо Христов   
Вторник, 27 Юни 2017 11:54

alt
Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия е слухтяло какво се случва и на празниците на изкуствата „Аполония”, които се провеждат в края на лятото в Созопол от 1984 г.

Това разкрива архивен документ на идеологическото управление на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Строго секретен бюлетин за получени те по-важни данни по линиите на Шесто управление на ДС през периода август 13 септември 1988 г. хвърля светлина върху начина на контролиране на „Аполония”.

 За обезпечаването ѝ в Созопол е командирована цяла група от оперативни работници по предварително изготвен план.

В документа е коментирано създаването на сдружение за съвместна дейност в областта на културата „Аполония”, чиято цел е развитието на българската култура и популяризиране на българската култура в страната и чужбина (основателят на празниците цигуларят проф. Димо Димов след промените е разкрит като агент на ДС, б.а.).

Изразени са опасения, че сдружението ще бъде използвано за налагане на художествени произведения, които не са залегнали в творческите планове на отделните творчески съюзи.

От документа става ясно, че онова, което вълнува българските творци по това време, е преди всичко „проблемите на преустройството в нашата страна и СССР”. Коментарите са били придружени с негативни оценки.

Шесто управление донася какво е казал актьорът Йосиф Сърчаджиев, сатирикът Мирон Иванов, поетът Константин Павлов, ръководителят на ансамбъл „Ортодокс” Вивиян Ключков и художникът Орлин Дворянски.

Бюлетинът, публикуван частично в рамките на информацията, отнасяща се до „Аполония”, е включен в разширения електронен вариант на сборника „Държавна сигурност срещу гражданските организации 1988-1990” на Комисията по досиетата, 2013 г.


alt

alt

alt

alt

 

Коментари 

 
+2 #1 МариоДичев 2017-06-28 08:47
Слухтенето според Самурайският Кодекс Бушидо е било една най-лошите човешки черти,наред с кльокарството,и се забранявало строго на Самураите да подслушват и клюкарстват,защ ото са Войни,а не квартални клюкари,или придворни слуги,които разпространяват слухове и клевети.А "комунистите агенти на ДС" са нарушавали това правило,защото са били най-обикновени недоносчета,кат о Тодор Живков със"социализъмът му".Ако тези червени лилипути живееха в Древна Япония досега да са изловени и наказани сурово по Кодекса Бушидо.До 1944 година нашите Бойци са били Балканският ни еквивалент на Самураите по интелект,чест и доблест.А след 1944 година тези Войнски Добродетели са били премахнати грубо по руско-викингски начин и заменени с продажничество, лицемерие и прикривана зависимост във всяко отношение-от политическо хомосексуални отношения,през финансово пачавренско кокетничене и доброволно ползване за задоволяването на садистичните нагони на разгонените"лидери"-от Сталин,до нерезите преди перестройката,д о превръщането на страната ни в бунище за"съветски" боклуци с размерите на днешните депа.Казано с други думи време е да изхвърлим боклука от всички власти,трупан от 9.09.до днес!
 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов