|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Шесто управление на ДС следяло за влиянието на западните радиостанции върху интелигенцията ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - VІ управление
Написано от Христо Христов   
Неделя, 10 Януари 2021 14:15

alt

 

Шесто управление на Държавна сигурност за борба срещу идеологическата диверсия е следяло как западните радиостанции са влияели върху различни представители на интелигенцията.

Това разкрива документ от архивите на ДС, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретна информация относно: Въздействието на чуждата радиопропаганда върху лица из средите на интелигенцията, младежта и народностните групи.

Документът е от края на 1978 г. и хвърля светлина върху следените от идеологическото управление на ДС представители на интелигенцията, младите хора и малцинствените групи, които редовно са слушали различни чуждестранни радиостанции, които комунистическият режим е определил като „вражески“.

Излъчваното по тях, дори и като информация с факти или изразени мнения, е определяно като „вражеска пропаганда“.

Шесто управление на ДС адвокатства на Съветския съюз, като посочва за център на „вражеската пропаганда“ радио „Свободна Европа“, твърдейки, че то „хули и клевети всичко и всички, свързани със Съветския съюз и социалистическото изграждане на нашата страна“.

Шесто на ДС твърди, че в резултат на „вражеската пропаганда“ множество представители на интелигенцията „отричат ръководната роля на партията на научния и културния фронт и създават идейно неиздържани произведения“.

По всичко н информацията на Шесто личи, че то е събирало информация за това кой какви чужди радиостанции слуша чрез подслушване или на базата на агентурни доноси от агенти, слухтящи около определени фигури, които репресивният апарат на БКП е следял.

Например за проф. Атанас Натев от Института за литература при БАН е посочено, че „редовно следи предаванията на западни радиостанции и разпространява в обкръжението си „новини“.

Проф. Милчо Костов от Института за правни науки към БАН пък слушал Би Би Си и „Свободна Европа“ и под тяхното влияние възхвалявал буржоазното общество.

Това, от което, Шесто управление на ДС се е страхувало, е перспективата, давана от западните радиостанции към младите хора – да се откъснат от партията и да създават независими организации.

На западните радиостанции Шесто приписва организирането на нелегални групи сред младежите в НРБ, а също така и опитите за бягства на Запад от млади хора, които остават непроменена величина през всички десетилетия на тоталитарния комунистически режим.

Посочени са примери на това ученици от Варна са създали „пънк“ група, а човек от Перник записвал предаваните по Би Би Си предавания с откъси от „Архипелаг ГУЛАГ“ на Солженицин и ги споделял със свои колеги.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и „вражеските” радиостанции”, издание на Комисията по досиетата, 2014 г.


alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов