|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
ДС за „системните грижи“ на другаря Тодор Живков към творците на културата ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - VІ управление
Написано от Христо Христов   
Петък, 19 Февруари 2021 19:00

alt

 

„В процеса на изграждане на развито социалистическо общество непрекъснато нараства значението на художествено-творческата интелигенция и средствата за масова информация… Спокойната и творческа обстановка, която съществува в тези среди, се дължи на правилната партийна политика и системните грижи на др. Тодор Живков към творците на културата“.

Това е само малка част от „умозаключенията“, правени от Шесто управление на Държавна сигурност за борба с идеологическата диверсия по отношение на процесите в интелигенцията във втората половина на 70-те години на ХХ в. в един от своите документи, които desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретен доклад относно: Състоянието на агентурно оперативната работа на органите на ДС сред художествено-творческата интелигенция и работещите в средствата за масова информация от 1976 г.

От него става ясно, че всичко, което в творческите срещи е възприемане като антипартийно, се обяснява, че е в „резултат на идеологическото въздействие, оказано от външния противник и от някои враждебно настроени, а така също и под влиянието на някои други фактори (кариеризъм, творческо безсилие, незадоволени амбиции, корупция и др.).“

Отбелязано е, че отделни творци „отричат ръководната роля на БКП в областта на литературата и изкуството, отстъпват от метода на социалистическия реализъм и класово-партийния критерий при оценка на културни ценности, злословят, че са лишени от творческа свобода, клеветят социалистическата действителност“.

Като такива творци са посочени творците Иван Рудников, Михаил Величков, Георги Божилов – Слона, Блага Димитрова и Йордан Василев.

Шесто управление на ДС не е пропуснало да отбележи, че някои от западните радиостанции като „Свободна Европа“ и „Дойче веле“ се опитвали да въздействат на художествено-творческата интелигенция, „подбуждат я към създаване на опозиция на партийната политика“.

Подчертано е, че в тази насока най-активно са използвани „изменниците“ – писателите Георги Марков и Димитър Инкьов – политически емигранти, както и друг политически емигрант Петър Семерджиев, бивш кандидат-член на Политбюро на ЦК на БКП до 1948 г., който е осъден на затвор като трайчокостовист, но през 1973 г. успява да напусне НРБ и да не се завърне.

Тримата са най-изявените политически емигранти, които са казвали истината за комунистическия режим, (а Димитър Инкьов го осмива в своите хумористични предавания).

Докладът изобилства и с други конкретни примери за творческа неподчиненост на партийната схоластика.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и българската интелигенция”, издание на Комисията по досиетата, 2015 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов