|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
ДС: Художествената интелигенция стои на здрави позиции, но… ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - VІ управление
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 20 Май 2021 16:16

alt

 

„Както е известно болшинството от художествената ни интелигенция стои на здрави позиции и последователно провежда партийната и държавна политика в областта на изкуството… но по ориентировъчни данни броят на лицата от вражеския контингент в обезпечаваните обекти е 600-800 души.

Това е посочила Държавна сигурност в строго секретен доклад на отделение II на Шесто управление на ДС за борба срещу идеологическата диверсия от 1971 г., който desebg.com публикува онлайн.

Въпросното отделение отговаря за редица институти, сред които Съюза на българските журналисти, Съюза на композиторите, Съюза на драматичните артисти, Съюза на българските художници и др.

През 1971 г. тази структура на идеологическото управление на ДС е следяло 393 представители на художествената интелигенция, от които по линия на медиите – 103 души, по линия на музиката – 60 души, художници – 58, по линия на драматичните артисти и столичните театри – 60 души, в „Българска фотография“, цирковете, Комитета на българските жени, международните отдели на НС на ОФ – 62 души.

Проявите, заради които Шесто е следило представителите на художествената интелигенция, са „вражески коментари“, изразяващи се в „недоволство, клевети, вицове“ по адрес на социалистическата действителност, връзки с чужденци, модернистични увлечения и преклонение пред западното изкуство.

В доклада са цитирани и конкретни примери с представители на художествената интелигенция, както и редица разработки на Шесто управление на ДС.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и българската интелигенция”, издание на Комисията по досиетата, 2015 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов