|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Шесто управление на ДС: Интелигенцията търси изява на Запад ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - VІ управление
Написано от Христо Христов   
Събота, 20 Януари 2024 17:11

alt

 

„Сред част от творческата и научната интелигенция се очертава тенденция към засилен стремеж за излизания в капиталистическите страни, в основата на които лежи интереса към материалното облагодетелстване и желание за „творческа изява“ и „признание“ на Запад“.

Това докладва Шесто управление на Държавна сигурност за борба с идеологическата диверсия през 1971 г.

Документът, който desebg.com публикува онлайн, представлява строго секретна справка относно: Организация на оперативната работа по културните и научни дейци, пребиваващи в чужбина за продължително време на работа, гастроли, специализации и международни прояви.

Той е от 1971 г. и е подписан от началника на отдел 01 в идеологическото управление на ДС, натоварен със следенето на творческата и научно-техническата интелигенция.

Строго секретна справка разкрива колко ограничена от комунистическия режим е възможността да се пътува на запад от представители на интелигенцията, камо ли от останалите хора.

Шесто управление на ДС коментира министерско разпореждане правото за допускане в чужбина за дългосрочни специализации, гастроли и работа в чужбина на артисти, певци, инструменталисти и други представители на творческата интелигенция.

Отбелязан е ръст на българските граждани, пребиваващи в чужбина през в края на 60-те и началото на 70-те години на ХХ век.

Посочено е, че към юли 1971 г. около 2000 оркестранти, певци, естрадни и циркови изпълнителни, режисьори, артисти и композитори пребивават на работа или специализация в чужбина, като 500 от тях са в Западна Европа, САЩ, Куба и някои африкански страни като Алжир и Тунис.

Идеологическото управление твърди, че „противникът работи упорито сред пребиваващите български граждани в чужбина“.

Според Шесто управление на ДС, известно още като политическата полиция по времето на тоталитарната власт на БКП, западните служби „жонглирали“ с „надкласовото“ и „надпартийно“ изкуство, култура и наука в името на „свободата“ на личността, личната инициатива на преуспяване, изява и творчество.

Идеологическото управление на Държавна сигурност си поставя за цел да изучава моралните и политически качества на хората, които се явяват по-перспективни за командироване в чужбина.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и българската интелигенция”, издание на Комисията по досиетата, 2015 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов