|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Офицери в армията при комунизма: В Политбюро са връзкари и протежета ПДФ Е-мейл
СИСТЕМАТА ДС - ВКР
Написано от Христо Христов   
Сряда, 19 Ноември 2014 20:43

alt

Дори някои офицери в армията в края на комунизма са осъзнавали истината, че партийната върхушка в лицето на Политбюро на ЦК на БКП е съставена от „връзкари и протежета”. Това разкрива документ, разсекретен неотдавна от Комисията по досиетата, който сайтът desebg.com публикува онлайн.

Той представлява секретна информация за получените в Трето управление на ДС (ВКР, военното контраразузнаване) данни по оперативната обстановка за времето от 5 януари 1989 г. до 1д януари 1990 г.

Съдържанието на секретния документ нагледно показва как ВКР изпълнява задачата на Политбюро да бъде партийния орган на БКП в армията. Военното контраразузнаване е събирало данни за коментари и изказвания сред офицерския състав, както и е следяло контактите на срочнослужещите.

Така например в началото на 1989 г. един от основните въпроси, който е коментиран от офицерите в БНА предположенията за предстоящи съкращения след обявените в СССР такива съкращения.

Недоволството и недоверието от различни структурни промени и партийни решения от поредния партиен пленум са докладвани от ВКР.

Няколко офицери от Гранични войски са коментирали промените в Политбюро като един от тях е заявил, че новите членове и кандидат-членове са „връзкари и протежета”.

Като идеологическия диверсия е определена агентурни данни, че курсант от Висшето народно военно училище „В. Левски” е приет за член на група „Хеви метъл”.

Слухтенето на ВКР стига дотам, че да проверява изказване на младши сержант от поселение в град Гоце Делчев, с което възхвалявал живота и реда в армиите на НАТО.

Документът е включен в разширеното електронно издание на сборника „Държавна сигурност срещу гражданските организации 1988-1990” на Комисията по досиетата, 2013 г.

 

alt

alt

alt

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов